ADVARSEL! Artiklen indeholder billeder, der kan virke voldsomme på nogle.
Snus- og nikotinposer er blevet et stigende problem i Danmark, hvor de skader både miljøet, dyr og mennesker. Ifølge Miljøstyrelsen ender der hvert år omkring 5,3 millioner nikotinposer i naturen og det offentlige rum.
Det er langt fra første gang, at der bliver fortalt en tragisk historie om, at en hund er gået bort efter indtag af nikotinposer, men de senere år er det som om, den sørgelige tendens er eskaleret.
Det bekymrer mange, især hundeejere, der har oplevet de smertefulde konsekvenser på egen krop. Den 23. september 2024 stillede en gruppe dedikerede hundeejere derfor et borgerforslag til Folketinget om at forbyde salg, distribution og køb af nikotinposer og snus.
Hjertet banker for hundene
Tinna Schütz Larsen, sammen med en kreds af hundeejere, står bag forslaget, der allerede har samlet over 27.000 underskrifter. Men der er stadig et stykke vej op til de 50.000 underskrifter, der skal til, før Folketinget tager stilling til borgerforslaget.
På Facebook er der oprettet en støttegruppe, "Forbyd nikotinposer og snus", der i skrivende stund har knap 11.000 medlemmer. Gruppen arbejder utrætteligt på at samle støtte og oplyse om de farer, nikotinposer udgør for hunde.
Bente Clausen, der er medlem af Facebook-gruppen, fortæller om den hjerteskærende virkelighed, som mange hundeejere står overfor:
- Det er helt forfærdeligt for hundene og for hundeejerne. Hvalpene skal bare slikke på en snus-pose, og de er næsten ikke til at redde. Hun understreger, hvor lidt der skal til, før en hund bliver alvorligt forgiftet af en nikotinpose. I Facebook-gruppen er der næsten dagligt historier fra berørte hundeejere, hvis hunde har haft fatale eller nærved fatale oplevelser med de små dræbere.
Billeder fra Facebook-gruppen (advarsel om voldsomme billeder):
Støtte fra dyrevelfærdsorganisationer
Flere organisationer støtter op om borgerforslaget, heriblandt DKK, Dansk Dyrlægeforening, Dyreværnet, mens Dyrenes Beskyttelse håber, at initiativet vil skabe opmærksomhed og opbakning. Kræftens Bekæmpelse, Tandlægeforeningen, Giftlinjen og Greenpeace giver også moralsk opbakning. Der har været positiv respons fra flere politiske ordførere for dyrevelfærd, sundhed og miljø på Christiansborg, som anerkender problemets alvor.
Den politiske vej frem
Bente Clausen påpeger, at borgerforslaget er den politiske vej frem:
- Vi vil have borgerforslaget igennem. Forbud tager aldrig hele problemet væk, men det kan dæmpe det betydeligt. Hun nævner, at flere EU-lande allerede har indført forbud mod nikotinposer, herunder Belgien, Holland og dele af Tyskland, mens Frankrig er på vej.
Hvad kan du gøre?
Som borger kan du gøre en forskel ved at støtte borgerforslaget. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed og bevidsthed om problemet, så politikerne forstår alvoren. Du kan støtte forslaget ved at skrive under på borgerforslag.dk og dele budskabet i dit netværk. Støttegruppen på Facebook, "Forbyd nikotinposer og snus", opfordrer alle til at sprede budskabet og hjælpe med at indsamle underskrifter.
Du kan også hjælpe ved at samle alle de snus- og nikotinposer op, som du ser på din vej. På den måde er du måske med til at redde et hundeliv.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Gennem elektrisk muskelstimulering, kan elektroterapi hjælpe hunde efter operationer eller skader i bevægeapparatet
Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv
Rigtig mange hunde har fundet vej til udstillingen på Bornholm. Det er svært ikke at blive bjertaget af de mange hunde, det fantastiske vejr og den dejlige solskinsø
Traditionen tro kårer Dyrenes Beskyttelse Årets Dyreven, og man kan nu stemme på sin favorit blandt tre nominerede
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller