ADVARSEL! Artiklen indeholder billeder, der kan virke voldsomme på nogle.
Snus- og nikotinposer er blevet et stigende problem i Danmark, hvor de skader både miljøet, dyr og mennesker. Ifølge Miljøstyrelsen ender der hvert år omkring 5,3 millioner nikotinposer i naturen og det offentlige rum.
Det er langt fra første gang, at der bliver fortalt en tragisk historie om, at en hund er gået bort efter indtag af nikotinposer, men de senere år er det som om, den sørgelige tendens er eskaleret.
Det bekymrer mange, især hundeejere, der har oplevet de smertefulde konsekvenser på egen krop. Den 23. september 2024 stillede en gruppe dedikerede hundeejere derfor et borgerforslag til Folketinget om at forbyde salg, distribution og køb af nikotinposer og snus.
Hjertet banker for hundene
Tinna Schütz Larsen, sammen med en kreds af hundeejere, står bag forslaget, der allerede har samlet over 27.000 underskrifter. Men der er stadig et stykke vej op til de 50.000 underskrifter, der skal til, før Folketinget tager stilling til borgerforslaget.
På Facebook er der oprettet en støttegruppe, "Forbyd nikotinposer og snus", der i skrivende stund har knap 11.000 medlemmer. Gruppen arbejder utrætteligt på at samle støtte og oplyse om de farer, nikotinposer udgør for hunde.
Bente Clausen, der er medlem af Facebook-gruppen, fortæller om den hjerteskærende virkelighed, som mange hundeejere står overfor:
- Det er helt forfærdeligt for hundene og for hundeejerne. Hvalpene skal bare slikke på en snus-pose, og de er næsten ikke til at redde. Hun understreger, hvor lidt der skal til, før en hund bliver alvorligt forgiftet af en nikotinpose. I Facebook-gruppen er der næsten dagligt historier fra berørte hundeejere, hvis hunde har haft fatale eller nærved fatale oplevelser med de små dræbere.
Billeder fra Facebook-gruppen (advarsel om voldsomme billeder):
Støtte fra dyrevelfærdsorganisationer
Flere organisationer støtter op om borgerforslaget, heriblandt DKK, Dansk Dyrlægeforening, Dyreværnet, mens Dyrenes Beskyttelse håber, at initiativet vil skabe opmærksomhed og opbakning. Kræftens Bekæmpelse, Tandlægeforeningen, Giftlinjen og Greenpeace giver også moralsk opbakning. Der har været positiv respons fra flere politiske ordførere for dyrevelfærd, sundhed og miljø på Christiansborg, som anerkender problemets alvor.
Den politiske vej frem
Bente Clausen påpeger, at borgerforslaget er den politiske vej frem:
- Vi vil have borgerforslaget igennem. Forbud tager aldrig hele problemet væk, men det kan dæmpe det betydeligt. Hun nævner, at flere EU-lande allerede har indført forbud mod nikotinposer, herunder Belgien, Holland og dele af Tyskland, mens Frankrig er på vej.
Hvad kan du gøre?
Som borger kan du gøre en forskel ved at støtte borgerforslaget. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed og bevidsthed om problemet, så politikerne forstår alvoren. Du kan støtte forslaget ved at skrive under på borgerforslag.dk og dele budskabet i dit netværk. Støttegruppen på Facebook, "Forbyd nikotinposer og snus", opfordrer alle til at sprede budskabet og hjælpe med at indsamle underskrifter.
Du kan også hjælpe ved at samle alle de snus- og nikotinposer op, som du ser på din vej. På den måde er du måske med til at redde et hundeliv.
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.
Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.
Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!
Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.
I dag fylder Svend Løvenkjær 70 år. Svend er et kendt ansigt på hundeudstillingerne i Danmark, hvor han har haft rigtig mange hunde gennem sine kyndige hænder
TV Vestsjælland har været forbi Tina Hjordt til en snak om hunde og en artikel i HUNDEN. Se videoen i denne artikel
Det varmere vejr er over os, og med varmen kommer insekterne. Hver sommer bliver danske hunde stukket af både bier og hvepse. Det kan være en smertefuld og potentiel farlig oplevelse
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.