ADVARSEL! Artiklen indeholder billeder, der kan virke voldsomme på nogle.
Snus- og nikotinposer er blevet et stigende problem i Danmark, hvor de skader både miljøet, dyr og mennesker. Ifølge Miljøstyrelsen ender der hvert år omkring 5,3 millioner nikotinposer i naturen og det offentlige rum.
Det er langt fra første gang, at der bliver fortalt en tragisk historie om, at en hund er gået bort efter indtag af nikotinposer, men de senere år er det som om, den sørgelige tendens er eskaleret.
Det bekymrer mange, især hundeejere, der har oplevet de smertefulde konsekvenser på egen krop. Den 23. september 2024 stillede en gruppe dedikerede hundeejere derfor et borgerforslag til Folketinget om at forbyde salg, distribution og køb af nikotinposer og snus.
Hjertet banker for hundene
Tinna Schütz Larsen, sammen med en kreds af hundeejere, står bag forslaget, der allerede har samlet over 27.000 underskrifter. Men der er stadig et stykke vej op til de 50.000 underskrifter, der skal til, før Folketinget tager stilling til borgerforslaget.
På Facebook er der oprettet en støttegruppe, "Forbyd nikotinposer og snus", der i skrivende stund har knap 11.000 medlemmer. Gruppen arbejder utrætteligt på at samle støtte og oplyse om de farer, nikotinposer udgør for hunde.
Bente Clausen, der er medlem af Facebook-gruppen, fortæller om den hjerteskærende virkelighed, som mange hundeejere står overfor:
- Det er helt forfærdeligt for hundene og for hundeejerne. Hvalpene skal bare slikke på en snus-pose, og de er næsten ikke til at redde. Hun understreger, hvor lidt der skal til, før en hund bliver alvorligt forgiftet af en nikotinpose. I Facebook-gruppen er der næsten dagligt historier fra berørte hundeejere, hvis hunde har haft fatale eller nærved fatale oplevelser med de små dræbere.
Billeder fra Facebook-gruppen (advarsel om voldsomme billeder):
Støtte fra dyrevelfærdsorganisationer
Flere organisationer støtter op om borgerforslaget, heriblandt DKK, Dansk Dyrlægeforening, Dyreværnet, mens Dyrenes Beskyttelse håber, at initiativet vil skabe opmærksomhed og opbakning. Kræftens Bekæmpelse, Tandlægeforeningen, Giftlinjen og Greenpeace giver også moralsk opbakning. Der har været positiv respons fra flere politiske ordførere for dyrevelfærd, sundhed og miljø på Christiansborg, som anerkender problemets alvor.
Den politiske vej frem
Bente Clausen påpeger, at borgerforslaget er den politiske vej frem:
- Vi vil have borgerforslaget igennem. Forbud tager aldrig hele problemet væk, men det kan dæmpe det betydeligt. Hun nævner, at flere EU-lande allerede har indført forbud mod nikotinposer, herunder Belgien, Holland og dele af Tyskland, mens Frankrig er på vej.
Hvad kan du gøre?
Som borger kan du gøre en forskel ved at støtte borgerforslaget. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed og bevidsthed om problemet, så politikerne forstår alvoren. Du kan støtte forslaget ved at skrive under på borgerforslag.dk og dele budskabet i dit netværk. Støttegruppen på Facebook, "Forbyd nikotinposer og snus", opfordrer alle til at sprede budskabet og hjælpe med at indsamle underskrifter.
Du kan også hjælpe ved at samle alle de snus- og nikotinposer op, som du ser på din vej. På den måde er du måske med til at redde et hundeliv.
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Hunde er, ligesom mennesker, glade tv-kiggere, men hvad får hundene egentlig ud af at kigge på skærmene i huset? Det har forsker kigget på
I England har man oplevet en enorm stigning i antallet af tyverier af hunde. Nu bliver straffen for den forbrydelse sat væsentligt i vejret
Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse
I samarbejde med tv-vært og dyreelsker, Puk Elgård, leder Agria Dyreforsikring over de næste par uger efter hunde, heste, katte, kaniner og andre dygtige kæledyr, der gør en helt særlig forskel
Danmarks største udendørs agilitystævne foregår hos DKK Viby 26. - 28. maj. Back on Track Danmark er blevet hovedsponsor for stævnet de næste tre år
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet