ADVARSEL! Artiklen indeholder billeder, der kan virke voldsomme på nogle.
Snus- og nikotinposer er blevet et stigende problem i Danmark, hvor de skader både miljøet, dyr og mennesker. Ifølge Miljøstyrelsen ender der hvert år omkring 5,3 millioner nikotinposer i naturen og det offentlige rum.
Det er langt fra første gang, at der bliver fortalt en tragisk historie om, at en hund er gået bort efter indtag af nikotinposer, men de senere år er det som om, den sørgelige tendens er eskaleret.
Det bekymrer mange, især hundeejere, der har oplevet de smertefulde konsekvenser på egen krop. Den 23. september 2024 stillede en gruppe dedikerede hundeejere derfor et borgerforslag til Folketinget om at forbyde salg, distribution og køb af nikotinposer og snus.
Hjertet banker for hundene
Tinna Schütz Larsen, sammen med en kreds af hundeejere, står bag forslaget, der allerede har samlet over 27.000 underskrifter. Men der er stadig et stykke vej op til de 50.000 underskrifter, der skal til, før Folketinget tager stilling til borgerforslaget.
På Facebook er der oprettet en støttegruppe, "Forbyd nikotinposer og snus", der i skrivende stund har knap 11.000 medlemmer. Gruppen arbejder utrætteligt på at samle støtte og oplyse om de farer, nikotinposer udgør for hunde.
Bente Clausen, der er medlem af Facebook-gruppen, fortæller om den hjerteskærende virkelighed, som mange hundeejere står overfor:
- Det er helt forfærdeligt for hundene og for hundeejerne. Hvalpene skal bare slikke på en snus-pose, og de er næsten ikke til at redde. Hun understreger, hvor lidt der skal til, før en hund bliver alvorligt forgiftet af en nikotinpose. I Facebook-gruppen er der næsten dagligt historier fra berørte hundeejere, hvis hunde har haft fatale eller nærved fatale oplevelser med de små dræbere.
Billeder fra Facebook-gruppen (advarsel om voldsomme billeder):
Støtte fra dyrevelfærdsorganisationer
Flere organisationer støtter op om borgerforslaget, heriblandt DKK, Dansk Dyrlægeforening, Dyreværnet, mens Dyrenes Beskyttelse håber, at initiativet vil skabe opmærksomhed og opbakning. Kræftens Bekæmpelse, Tandlægeforeningen, Giftlinjen og Greenpeace giver også moralsk opbakning. Der har været positiv respons fra flere politiske ordførere for dyrevelfærd, sundhed og miljø på Christiansborg, som anerkender problemets alvor.
Den politiske vej frem
Bente Clausen påpeger, at borgerforslaget er den politiske vej frem:
- Vi vil have borgerforslaget igennem. Forbud tager aldrig hele problemet væk, men det kan dæmpe det betydeligt. Hun nævner, at flere EU-lande allerede har indført forbud mod nikotinposer, herunder Belgien, Holland og dele af Tyskland, mens Frankrig er på vej.
Hvad kan du gøre?
Som borger kan du gøre en forskel ved at støtte borgerforslaget. Det er vigtigt at skabe opmærksomhed og bevidsthed om problemet, så politikerne forstår alvoren. Du kan støtte forslaget ved at skrive under på borgerforslag.dk og dele budskabet i dit netværk. Støttegruppen på Facebook, "Forbyd nikotinposer og snus", opfordrer alle til at sprede budskabet og hjælpe med at indsamle underskrifter.
Du kan også hjælpe ved at samle alle de snus- og nikotinposer op, som du ser på din vej. På den måde er du måske med til at redde et hundeliv.
Dorthe Madsen og hendes tollere, Diva og Ronja, tager ud og finder folks briller, høreapparater, nøgler og andre vigtige ejendele. Det frivillige arbejde i DcH’s Eftersøgningstjeneste handler både om næser med superkræfter og om glæden ved at hjælpe andre.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse
DKK Kreds 3 indsamlede 12.500 kr. til TV 2 indsamlingsshow 'Knæk Cancer' under deres store gallaskue, hvor både dommere, udstillere og bestyrelse donerede til den gode sag
Hyrdning, jagt og evnen til at trække slæder. Det var evner, som også var meget værd i oldtiden. Derfor blev hunde brugt som handelsvare
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
I godt seks år har BR Roset leveret rosetter til Dansk Kennel Klubs udstillinger. I dag havde ejer Betina Larsen en særlig roset til DKK
Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dorthe Madsen og hendes tollere, Diva og Ronja, tager ud og finder folks briller, høreapparater, nøgler og andre vigtige ejendele. Det frivillige arbejde i DcH’s Eftersøgningstjeneste handler både om næser med superkræfter og om glæden ved at hjælpe andre.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den irske ulvehund Butler er den første af sin race i Danmark, der har opnået en 1. præmie i en schweissprøve med et spor, der var 400 meter langt og tre timer gammelt. En præstation, der viser, at også de store mynder kan arbejde med næsen og nyde det.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Linn K. Øverland og hendes korthåret hønsehund Quattro har vundet begge forårets DM-titler i scooter 1 – en trækhundedisciplin hvor samarbejde, udholdenhed og fart går op i en højere enhed.
Flere følelser er på spil, når et kæledyr forsvinder, og derfor bør lovgivningen skelne mellem døde ting og levende væsner, lyder det fra både minister og dyreorganisationer.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt