Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Copyright Ridehesten.com
Agria Dyreforsikring

 

Agria Dyreforsikring har netop gennemført en undersøgelse, der viser, at under halvdelen af hundeejere vælger deres hund på baggrund af racens sundhed. Derimod vælger næsten 70 procent af hundeejere deres hund på baggrund af racens egenskaber og mentalitet, mens 47 procent vælger på baggrund af hundens størrelse.

Men det er vigtigt at undersøge, hvilke sundhedsproblemer en specifik race har, da det, ud over at være utrolig stressende både for hund og ejer, også kan blive en dyr omgang, især hvis man ikke har købt en sygeforsikring til sin hund.

Hele 91 procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de er bevidste om, at hunde kan have sundhedsproblemer specifikt tilknyttet til racer. På den baggrund er det måske overraskende, at hundens sundhed ikke ligger højere, når der skal vælges hund.

 

Dit liv og din hund skal passe sammen

Forskning har vist, at det er sundt for os mennesker at være sammen med hunde. En hund som kæledyr kan blandt andet være med til at sænke vores stressniveau. Den øgede fysiske aktivitet, som følger med, når man har hund, kan også sænke blodtrykket. Men det kan hurtigt gå den helt anden vej, hvis du anskaffer dig en hund, hvis raceegenskaber ikke matcher det liv, du kan tilbyde.

 

Kortlæg dit behov

De fleste, der anskaffer sig en hund, starter ofte med at kigge på billeder af hunde, når de skal vælge hvilken race, de vil have, og ender måske med at falde for et sødt ansigtsudtryk eller, at hunden er praktisk i størrelsen. Dette kan være problematisk, da der er stor risiko for at vælge en hund, der slet ikke passer til hundeejerens behov og forventninger. Der er stor forskel på de forskellige hundetyper og -racer og på deres aktivitetsniveau. De er avlet til forskellige formål: nogle er jagthunde, hyrdehunde, vagt- og gårdhunde, mens andre er selskabshunde.

 

Respektér racens egenskaber

Problemer mellem hund og ejer opstår nemlig ofte, når en ejer prøver at undertrykke de medfødte raceegenskaber, som en hund har. Det er derfor en god ide at tænke over, om hundens medfødte egenskaber passer ind i dit liv. Har du planer om selskab på lange daglige vandreture, kan du kaste din kærlighed på de mere aktive racer, men er forventningerne en hund med et mere moderat motionsbehov og masser af sofahygge, så kan det være en dårlig ide at anskaffe sig en jagthund eller aktiv hyrdehund.

Fakta
Det lægger danskere vægt på, når de skal have ny hund
  • Racens karakteristika og mentalitet: 69 procent
  • Racens kendte sundhedsproblemer: 47 procent
  • Størrelse: 47 procent
  • Udseende og fremtræden: 24 procent
  • Har haft racen før: 22 procent
  • Pris: 12 procent
  • Andet: 7 procent

De adspurgte har haft mulighed for at vælge flere muligheder, hvorfor procenterne tilsammen giver mere end 100.

Undersøgelsen blev foretaget i marts 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 hunde- og katteejere tog del i undersøgelsen

 

Snak med opdrættere og klubber

Det er en god idé at lave et grundigt hjemmearbejde før anskaffelsen af en ny hund. De fleste mennesker, der ønsker sig en hund, lærer om racerne gennem internettet, hvilket kan være fint til at danne sig et overblik over racerne. En anden vigtig kilde til information er de mennesker, der lever med hunderacerne til hverdag.

Mange får deres informationer om en specifik race fra opdrættere af racen, hvilket netop er en god måde at høre om racens udfordringer og egenskaber. Det kan også være en god idé at melde sig ind i forskellige netværk for den race, man er interesseret i. Der findes mange grupper på sociale medier, hvor man kan spørge hundeejere om deres oplevelser med racen til hverdag.

Dansk Kennel Klub har desuden flere raceklubber for mange forskellige hunderacer, hvor der er en del god information at hente. Så mulighederne er mange, når man har brug for indsigt i en eller flere hunderacer. Som med så meget andet er god forberedelse også den bedste start på livet med hund.

Læs også

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Gode råd til hundeejere: Spar på budgettet uden at hunden mærker det

23-11-2022 12:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere vil aldrig vil lade det gå ud over deres firbenede venner, når der skal spares. De vil hellere spise havregrød end skære ned på godbidderne til Fido. Men i disse tider med kraftigt stigende priser kan det alligevel være en god idé at give hundebudgettet et eftersyn

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt