Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Copyright Ridehesten.com
Agria Dyreforsikring

 

December, med både jule- og nytårsfejring, er den måned, der står for flest skadeanmeldelser fra hundeejere hos Agria Dyreforsikring. Der er som regel tale om at hunden har spist mindre genstande, der sætter sig fast i tarmen, men det kan også være en del af en større genstand, som hunden har tygget i små stykker.

– Alt der er småt nok til at putte i munden, kan havne i hundens mave eller tarme og sætte sig fast dér, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

– Når en genstand sidder fast i mave-tarm-kanalen, må hunden opereres for at få genstanden ud. Nogle gange bliver vi også nødt til at fjerne beskadigede tarme, uddyber hun.

Udover at det er rigtig kedeligt at tilbringe juledagene på en dyrlægeklinik i stedet for sammen med familien, kan det være svært at finde en ledig klinik, der har åbent og tid til at tilse hunden. Omkostningerne ved at operere en hund og fjerne en genstand ligger ofte mellem 10.000 og 30.000 kroner, alt efter hvor omfattende operationen er og hundens almentilstand.

 

Hvor blev den glade hund af?

Hvordan opdager man så, at hunden har spist noget, den ikke skulle? En hale, der holder op med at logre, og hvis hunden virker nedstemt, kan være et tegn på, at der er noget galt. Typiske symptomer på, at noget sidder fast i tyndtarmen, kan være opkastning, nedsat appetit eller mavesmerter. Til sidst bliver hundens almentilstand også påvirket. 

Kontakt din dyrlæge ved opkastning og påvirket almentilstand. Har hunden mildere symptomer eller har du bare mistanke om, at den har spist noget, den ikke burde, kan en dyrlæge hjælpe med en indledende vurdering af situationen via appen Agria Vet Guide. Tjenesten er tilgængelig for alle og har åbent alle årets dage fra kl. 07.00 til 24.00. Tjenesten er gratis at bruge og uden begrænsning for opkald for kunder hos Agria Dyreforsikring.

 

Sådan får du en god juleaften med din hund

– Forbered dig på dagens festligheder ved at tilbyde hunden masser af leg og motion, inden julefejringen starter, forklarer Lotte Evers og fortsætter:

– Sørg også for, at den har spist ordentligt i fred og ro for at mindske sultfølelsen, og giv den dens egne sikre legeting og tyggeben. På den måde mindsker du risikoen for, at hunden tygger i og spiser noget den ikke skal. Husk derfor at pakke lidt ekstra godt med til din hund, hvis I skal fejre julen ude. Sidst men ikke mindst, så hold julepynt uden for hundens rækkevidde og vær hurtig med at fjerne gavepapir, gavebånd og alle andre småting, der kan ende på gulvet som en fristelse for hunden, når gaverne skal deles ud. På den måde sikrer du, at også vuffer får en glædelig jul.

 

Læs også

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

”Dyr er ikke ting – de er familie”

05-06-2025 07:20, af Cecilie Friis Amstrup

Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.