Din hund skal til dyrlægen - også når den er rask

27-11-2017 16:00, af dyrlæge Line Diemer, FAMILIEDYRLÆGERNE

Korrekt forebyggelse kan mindske risikoen for sygdom hos din hund. Derfor er det en god ide, med jævne mellemrum, at tage hunden med til sundhedseftersyn hos dyrlægen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Jamen hvorfor nu det?
Hvis ens hund bliver akut syg eller kommer til skade, opdager man det selvfølgelig som ejer, og man tager kontakt til dyrlægen, hvis der er behov for undersøgelse, hjælp og behandling. Nogle lidelser udvikler sig dog meget langsomt og kommer mere snigende. Derfor kan de være rigtig svære at opdage – især hvis man er omkring dyret hver dag eller ikke kender de første små sygdomstegn. Samtidig kan småting, der slet ikke betyder noget her og nu, være med til at give større risiko for sygdom på sigt – sygdom som med korrekt forebyggelse måske helt kan undgås.     

Derfor er det en god ide, at du med jævne mellemrum tager din hund med til et sundhedseftersyn hos dyrlægen.

Hvad er det så liiiiiiige det går ud på?
Ved sundhedseftersynet bliver din hund undersøgt fra snudespids til hale. Sædvanligvis vil undersøgelsen tage udgangspunkt i lige netop din hund – dens alder, race, hverdag og eventuelle tidligere sygdomme og der vil blive fulgt op på, om er sket noget siden sidst, I var ved dyrlægen. Er der problemer i det små, er sundhedseftersynet en god lejlighed til at tage hånd om tingene i opløbet, og er din hund af forskellige årsager i særlig risiko for bestemte sygdomme, vil man ofte kunne snakke om, hvordan man kan forsøge at forebygge problemerne. I tilslutning til undersøgelsen vil man de fleste steder følge op på din hunds vaccinationsstatus og det vurderes, om der er behov for fornyelse af en eller flere vaccinekomponenter.

Hvornår skal vi ses igen?
Hvor ofte dit dyr har behov for sundhedstjek ved dyrlægen er meget individuelt og aftales derfor med din dyrlæge. Mange dyrlæger laver en påmindelse om næste besøg, så man ikke selv behøver at gå og huske på det. I hvalpe- og unghundealderen vil der typisk være flere planlagte dyrlægebesøg end i voksenalderen. Hvis din hund lider af en kronisk sygdom, kan der også være behov for hyppigere besøg for løbende kontrol af sygdommen og tilpasning af medicin. Det samme kan gøre sig gældende, hvis dit dyr af forskellige årsager har højere risiko for at udvikle forskellige sygdomme end ellers.

Hvad med vaccination – er det overhovedet nødvendigt?
Der findes forskellige vacciner med forskelligt indhold og varighed af beskyttelsen. Derfor kan det også være forskelligt, hvilken vaccine din dyrlæge bruger hvornår – og hvorfor. Nogle vaccinekomponenter beskytter med tiden din hund i flere år ad gangen, mens andre komponenter kun beskytter ét år.

Derfor tager mange dyrlæger udgangspunkt i den enkelte hund og dens risikoprofil, når det vurderes, hvilken vaccinekombination, der er nødvendig eller tilrådelig. Med udgangspunkt i din hunds ”forhistorie”, sidste vaccinationsdato og vaccinetype samt forventningen om hvad det kommende år må bringe for din hund, finder din dyrlæge (typisk i samråd med dig) ud af, hvordan din hund bedst muligt bliver beskyttet mod sygdom. Planer om udlandsrejse, pensionsophold og krav fra sygeforsikring kan ligeledes spille ind på valget af vaccine og vaccinationshyppighed.  

Det er derfor ikke sikkert, at det er den samme vaccinekombination, din hund får i sprøjten hvert år, men det er nødvendigt med årlig vaccination for at have fuld beskyttelse på alle vaccinekomponenter.

// Dyrlæge Line Diemer, FAMILIEDYRLÆGERNE

Info

Eksempler på vaccinekomponenters forskellige beskyttelseslængder efter fulgt basisprogram:
Hundesyge: 3 år
Leverbetændelse: 3 år
Parvovirus: 3 år
Parainfluenza (kennelhoste): 1 år
Bordetella (kennelhoste): 1 år
Leptospirose: 1 år
Rabies (hundegalskab): 1-3 år*
* afhænger af vaccineproducent og hundens alder ved vaccination.

Læs også

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

På job med dyrlægen (video)

23-11-2017 13:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen 

Syv søde hvalpe hos dyrlægen (video)

12-12-2017 06:54, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job, og her tumlede syv skønne hvalpe ind på klinikken for at få et sundhedstjek og blive basisvaccineret og chipmærket, så de er helt klar til at blive hentet af deres nye ejere. Se video fra konsultationen her: 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?