7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme kan give mange forskellige symptomer hos vores hunde, men nogle symptomer er særligt gode at kunne genkende, så man kan reagere hvis man støder på dem.

1. Hunden får feber

Hundes normaltemperatur ligger lidt højere end menneskers – nemlig mellem 37,5 og 39 grader. Har hunden lige dyrket motion, kan den komme helt op på 40 grader uden at hunden har feber. Har en hund, der ikke lige har dyrket motion, over 39 grader celsius, anses den derimod for at have feber.

Feber er oftest et tegn på at hunden har en infektion i kroppen, som den forsøger at bekæmpe. Hunden kan dog godt være syg uden at den har feber.

2. Hunden får en unormal vejrtrækning

Ændrer hundens vejrtrækning sig, kan det være tegn på sygdom. Det kan eksempelvis være at den begynder at hive efter vejret eller hyperventilere, eller at dens vejrtrækning bliver overfladisk eller besværet. Det er derfor en god idé at lægge mærke til hvordan hunden normal trækker vejret, både når den hviler sig og efter motion, så man kan opdage, hvis det ændrer sig.

3. Hunden får en nedsat appetit

Ikke alle hunde har lige stor appetit, og ydre påvirkninger, som eksempelvis stress eller varmt vejr, kan påvirke lysten til at spise. Ligeledes kan man hos tæven opleve en nedsat (eller øget) appetit omkring løbetiden, og perioden derefter.

Manglende appetit, kan dog også skyldes sygdom, og det derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget ens hund spiser.

4. Hunden ændrer adfærd

Ændret adfærd ses ved mange forskellige sygdomme – og i nogle sygdomme er adfærdsændringer de eneste symptomer man ser. Afhængig af sygdommen, kan man se alt fra nedstemthed og træthed, til aggression og uro. Ligeledes kan syge hunde få en ændring i deres kontaktbehov – nogle trækker sig fra selskab, mens andre opsøger deres ejere mere end de plejer.

5. Hunden drikker og/eller tisser mere end den plejer

Nogle sygdomme er forbundet med en ændring i hundens drikke- og urineringsmønster. Det er derfor en god idé, at man holder øje med hvor meget hunden tisser og drikker til dagligt – og at man er særligt opmærksom på, om vandskålen pludselig skal fyldes oftere end den plejer.

6. Diarré og opkast

Ligesom mennesker, kan hunde have forbigående dårlige mave uden det behøver at være farligt – eksempelvis kan pludselige foderskift give forbigående lind afføring. Voldsom eller vedvarende diarré eller opkast er dog ikke normalt, og derfor noget man bør reagere på.

7. Hundens pels forandrer sig

Mat eller slidt pels kan være tegn på sygdom, og det samme kan skaldethed eller tynd hårvækst. Det er for vigtigt at man holder øje med hvordan pelsens ser ud og vokser, og reagerer hvis hunden begynder at se utrivelig ud.

 

Sygdom kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og er du i tvivl bør du kontakte din dyrlæge.

Kilde: Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

DKK inviterer til hundefest i Rønne

15-08-2024 12:27, af Anne Cecilie Sohl

Hunde i alle afskygninger fra baby- til veteranklasse indtager Rønne Stadion Nord denne weekend den 16.-18. august til den årlige bornholmske hundeudstillingsfest. Så selvom skoleferien er slut, så forlæng feriefølelsen og ta’ hele familien med til tre herlige dage til årets hyggeligste hundeudstilling – og din hund er selvfølgelig også meget velkommen.

Når børn plager om kæledyr

07-08-2024 14:25, af Anne Cecilie Sohl

For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Autoimmun hæmolytisk anæmi: En livstruende sygdom

11-03-2019 14:49, af Astrid Gerd Holtet

Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer

Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Diarré og opkast: Julemad er ikke for hunde

14-12-2020 20:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen

Symptomer på endokardiose

10-07-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Norsk Kennel Klub tager drastisk beslutning

10-09-2019 08:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag holdt kennelklubben i Norge ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde. De besluttede blandt andet, at der ikke skulle sendes landshold til konkurrencer i udlandet

Rottesyge kan også smitte hunde

25-02-2018 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise blommer og mirabeller?

18-08-2017 16:33, af Anne Ekenberg

Blommerne og mirabeller hænger tungt fra træernes grene og truer med at falde ned i hovedet på de forbipasserende. Er man så heldig at gå tur på en natursti, kan man oven i købet plukker dem og nyde dem med det samme. Og er hunden med, fristes man helt naturligt til også at give sin hund et par stykker af disse sødmefyldte og saftige frugter. Men er det nu en god ide?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt