7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme kan give mange forskellige symptomer hos vores hunde, men nogle symptomer er særligt gode at kunne genkende, så man kan reagere hvis man støder på dem.

1. Hunden får feber

Hundes normaltemperatur ligger lidt højere end menneskers – nemlig mellem 37,5 og 39 grader. Har hunden lige dyrket motion, kan den komme helt op på 40 grader uden at hunden har feber. Har en hund, der ikke lige har dyrket motion, over 39 grader celsius, anses den derimod for at have feber.

Feber er oftest et tegn på at hunden har en infektion i kroppen, som den forsøger at bekæmpe. Hunden kan dog godt være syg uden at den har feber.

2. Hunden får en unormal vejrtrækning

Ændrer hundens vejrtrækning sig, kan det være tegn på sygdom. Det kan eksempelvis være at den begynder at hive efter vejret eller hyperventilere, eller at dens vejrtrækning bliver overfladisk eller besværet. Det er derfor en god idé at lægge mærke til hvordan hunden normal trækker vejret, både når den hviler sig og efter motion, så man kan opdage, hvis det ændrer sig.

3. Hunden får en nedsat appetit

Ikke alle hunde har lige stor appetit, og ydre påvirkninger, som eksempelvis stress eller varmt vejr, kan påvirke lysten til at spise. Ligeledes kan man hos tæven opleve en nedsat (eller øget) appetit omkring løbetiden, og perioden derefter.

Manglende appetit, kan dog også skyldes sygdom, og det derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget ens hund spiser.

4. Hunden ændrer adfærd

Ændret adfærd ses ved mange forskellige sygdomme – og i nogle sygdomme er adfærdsændringer de eneste symptomer man ser. Afhængig af sygdommen, kan man se alt fra nedstemthed og træthed, til aggression og uro. Ligeledes kan syge hunde få en ændring i deres kontaktbehov – nogle trækker sig fra selskab, mens andre opsøger deres ejere mere end de plejer.

5. Hunden drikker og/eller tisser mere end den plejer

Nogle sygdomme er forbundet med en ændring i hundens drikke- og urineringsmønster. Det er derfor en god idé, at man holder øje med hvor meget hunden tisser og drikker til dagligt – og at man er særligt opmærksom på, om vandskålen pludselig skal fyldes oftere end den plejer.

6. Diarré og opkast

Ligesom mennesker, kan hunde have forbigående dårlige mave uden det behøver at være farligt – eksempelvis kan pludselige foderskift give forbigående lind afføring. Voldsom eller vedvarende diarré eller opkast er dog ikke normalt, og derfor noget man bør reagere på.

7. Hundens pels forandrer sig

Mat eller slidt pels kan være tegn på sygdom, og det samme kan skaldethed eller tynd hårvækst. Det er for vigtigt at man holder øje med hvordan pelsens ser ud og vokser, og reagerer hvis hunden begynder at se utrivelig ud.

 

Sygdom kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og er du i tvivl bør du kontakte din dyrlæge.

Kilde: Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Sygdommen bag vaccinationen – Smitsom leverbetændelse

13-10-2017 16:26, af Astrid Gerd Holtet

Smitsom leverbetændelse er én af de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod, men hvad er det egentlig for en sygdom? 

Sygdommen bag vaccinationen – Parvovirus

07-10-2017 13:40, af Astrid Gerd Holtet

Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?

Alle provinser ramt i Norge

20-09-2019 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sygdommen i Norge bliver ved med at brede sig. Nu er samtlige provinser i landet ramt og endnu en hund har mistet livet

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Hvornår kan hunde få kramper?

28-09-2022 08:24, af Astrid Holtet

Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe

Ny sygdom registreret i Sverige

27-08-2011 08:54, af Tine Luther
Man har for første gang fundet bakterien brucella canis i en svensk tæve. Brucella kan forårsage aborter og sterilitet hos hunde og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker.

Hundene reddede mig fra at gå i hundene

02-09-2017 12:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.