7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme kan give mange forskellige symptomer hos vores hunde, men nogle symptomer er særligt gode at kunne genkende, så man kan reagere hvis man støder på dem.

1. Hunden får feber

Hundes normaltemperatur ligger lidt højere end menneskers – nemlig mellem 37,5 og 39 grader. Har hunden lige dyrket motion, kan den komme helt op på 40 grader uden at hunden har feber. Har en hund, der ikke lige har dyrket motion, over 39 grader celsius, anses den derimod for at have feber.

Feber er oftest et tegn på at hunden har en infektion i kroppen, som den forsøger at bekæmpe. Hunden kan dog godt være syg uden at den har feber.

2. Hunden får en unormal vejrtrækning

Ændrer hundens vejrtrækning sig, kan det være tegn på sygdom. Det kan eksempelvis være at den begynder at hive efter vejret eller hyperventilere, eller at dens vejrtrækning bliver overfladisk eller besværet. Det er derfor en god idé at lægge mærke til hvordan hunden normal trækker vejret, både når den hviler sig og efter motion, så man kan opdage, hvis det ændrer sig.

3. Hunden får en nedsat appetit

Ikke alle hunde har lige stor appetit, og ydre påvirkninger, som eksempelvis stress eller varmt vejr, kan påvirke lysten til at spise. Ligeledes kan man hos tæven opleve en nedsat (eller øget) appetit omkring løbetiden, og perioden derefter.

Manglende appetit, kan dog også skyldes sygdom, og det derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget ens hund spiser.

4. Hunden ændrer adfærd

Ændret adfærd ses ved mange forskellige sygdomme – og i nogle sygdomme er adfærdsændringer de eneste symptomer man ser. Afhængig af sygdommen, kan man se alt fra nedstemthed og træthed, til aggression og uro. Ligeledes kan syge hunde få en ændring i deres kontaktbehov – nogle trækker sig fra selskab, mens andre opsøger deres ejere mere end de plejer.

5. Hunden drikker og/eller tisser mere end den plejer

Nogle sygdomme er forbundet med en ændring i hundens drikke- og urineringsmønster. Det er derfor en god idé, at man holder øje med hvor meget hunden tisser og drikker til dagligt – og at man er særligt opmærksom på, om vandskålen pludselig skal fyldes oftere end den plejer.

6. Diarré og opkast

Ligesom mennesker, kan hunde have forbigående dårlige mave uden det behøver at være farligt – eksempelvis kan pludselige foderskift give forbigående lind afføring. Voldsom eller vedvarende diarré eller opkast er dog ikke normalt, og derfor noget man bør reagere på.

7. Hundens pels forandrer sig

Mat eller slidt pels kan være tegn på sygdom, og det samme kan skaldethed eller tynd hårvækst. Det er for vigtigt at man holder øje med hvordan pelsens ser ud og vokser, og reagerer hvis hunden begynder at se utrivelig ud.

 

Sygdom kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og er du i tvivl bør du kontakte din dyrlæge.

Kilde: Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

 

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Forstoppelse hos hunden

04-04-2022 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen

Netdyredoktor: Kæledyr og Corona

23-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netdyredoktor har samlet en række informationer og gode råd om kæledyr og coronavirus. Dem kan du læse her

Hundene reddede mig fra at gå i hundene

02-09-2017 12:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre år siden blev Marianne Teglborg diagnosticeret med brystkræft. Alligevel underviser hun i ringtræning hver uge, fordi samværet med hundene og hundeejerne giver hende et liv væk fra sygdommen. De sidste to år har næsten hele ringtræningsholdet deltaget i Stafet For Livet og samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse

Boxer ulcus – en sygdom i hornhinden

27-01-2019 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Boxer ulcus er en smertefuld sygdom i hundens øje, hvor en del af hornhindens overflade løsner sig – og sygdommen rammer ikke kun boxerne

Farlig parasit spreder sig lige nu hastigt

10-02-2017 10:57, af Kasper Larsson
Hundeejere i Danmark skal være opmærksomme på symptomer som træt- og sløvhed, opkastninger og hoste. Det kan nemlig være tegn på hjertelungeorm

Norsk sygdom slut

17-10-2019 09:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Veterinærinstituttet og Mattilsynet anser nu sygdomsudbruddet i fjeldlandet for overstået

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hundene skabte venskab ved morgenbordet

01-05-2025 07:59, af Cecilie Friis Amstrup

Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier. 

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.