Boxer ulcus – en sygdom i hornhinden

27-01-2019 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Boxer ulcus er en smertefuld sygdom i hundens øje, hvor en del af hornhindens overflade løsner sig – og sygdommen rammer ikke kun boxerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I øjet findes hornhinden, som er en klar hinde, der dækker den forreste del af øjet. Det er ikke unormalt at hundens hornhinde bliver skadet som følge af fysiske påvirkninger udefra – eksempel kan hornhinden blive ramt af grene, torne eller en hundeklo. Sådanne skader vil ofte ende i et hornhindesår.

Det er dog ikke kun påvirkninger udefra, der kan give sår på hornhinden. Sår kan også opstå fordi en del af hornhinden løsner sig fra det underliggende væv, og dermed dannes der et sår. Hvorfor denne løsning opstår, er fortsat ikke helt forstået.

Boxerne er særligt disponerede for denne sygdom, og har derfor lagt navn til lidelsen, men andre racer kan også udvikle et boxer ulcus. Andre racer som samojeden, corgien og pudlen er, ligesom boxeren, genetisk disponeret for sygdommen.

Symptomer på et boxer ulcus

Sygdommen er meget smertefuld, og derfor vil hunde med en boxer ulcus ofte knibe øjet sammen – og øjet vil være lysfølsomt. Øjet kan også løbe i vand og øjet kan blive rødt og irriteret. Øjet kan klø, og det ses typisk ved at hunden bruger poten til at klø sig omkring øjet og ned på næseryggen. Man kan også se, at hunden gnider siden af hovedet imod møbler eller hen ad gulvtæpper. Nogle gange kan såret på hornhinden ses med det blotte øje, mens det andre gange kræver en grundig øjenundersøgelse for at opdage såret.

Hvad kan man gøre ved et boxer ulcus?

Et boxer ulcus kræver altid behandling hos en dyrlæge. Typisk består behandlingen i af fjerne de afstødte hornhindeceller og efterbehandle med antibiotika. Ofte vælger man også at dække hornhinden i en periode – det kan ske ved enten at sy blinkhinden fast i det øverste øjenlåg eller ved at sy de øverste og nederste øjenlåg sammen.

Behandles lidelsen hurtigt, er prognosen ofte god, og hunden kommer sig oftest helt. I nogle tilfælde kan der dannes arvæv på hornhinden, og det kan påvirke hundens syn på det pågældende øje.

Har din hund tegn på rødme eller smerte i øjet, bør du altid kontakt din dyrlæge

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ulovlig rævejagt med hunde

22-02-2015 10:13, af Nina Marie Villadsen
Jagt|
10 år efter at rævejagt med hund blev forbudt i England, skaber emnet fortsat røre – særligt da nogle entusiaster fortsætter traditionen trods forbuddet

Hund bundet og efterladt

03-07-2013 08:16, af Maja Golles
I Brønderslev er en hund blevet fundet bundet til et træ og efterladt

Hjemløs hund vælger selv sin ejer

15-08-2016 09:50, af Kasper Larsson
En hjemløs hund stjæler en stewardesses hjerte med sin stædighed. Over et halvt år venter hunden ude foran hotellet, hvor hun bor

Vil gå rundt om England med hund for at samle penge til velgørende formål

02-08-2012 14:50, af Tine Luther
En englænder planlægger at spadsere rundt på hele Englands kyst med sin schæferhund. Målet er at indsamle store summer til to velgørende organisationer – en for børn og en for dyr.

Skænderi om løs hund

28-11-2013 14:19, af Tine Luther
Et skænderi mellem en hundeejer og en rytter endte voldeligt.

Slog hund i hovedet

16-07-2012 14:12, af Nina Marie Villadsen
Tirsdag aften måtte politiet tilkaldes, da en mand slog sin hund i hovedet med en sten

Forsvundet hund kom frem fra fremmed hus

03-04-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag forsvandt Oliver, en west highland white terrier, fra hundekrogen ved Fakta i Skive. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hundene skabte venskab ved morgenbordet

01-05-2025 07:59, af Cecilie Friis Amstrup

Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier. 

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.