I øjet findes hornhinden, som er en klar hinde, der dækker den forreste del af øjet. Det er ikke unormalt at hundens hornhinde bliver skadet som følge af fysiske påvirkninger udefra – eksempel kan hornhinden blive ramt af grene, torne eller en hundeklo. Sådanne skader vil ofte ende i et hornhindesår.
Det er dog ikke kun påvirkninger udefra, der kan give sår på hornhinden. Sår kan også opstå fordi en del af hornhinden løsner sig fra det underliggende væv, og dermed dannes der et sår. Hvorfor denne løsning opstår, er fortsat ikke helt forstået.
Boxerne er særligt disponerede for denne sygdom, og har derfor lagt navn til lidelsen, men andre racer kan også udvikle et boxer ulcus. Andre racer som samojeden, corgien og pudlen er, ligesom boxeren, genetisk disponeret for sygdommen.
Symptomer på et boxer ulcus
Sygdommen er meget smertefuld, og derfor vil hunde med en boxer ulcus ofte knibe øjet sammen – og øjet vil være lysfølsomt. Øjet kan også løbe i vand og øjet kan blive rødt og irriteret. Øjet kan klø, og det ses typisk ved at hunden bruger poten til at klø sig omkring øjet og ned på næseryggen. Man kan også se, at hunden gnider siden af hovedet imod møbler eller hen ad gulvtæpper. Nogle gange kan såret på hornhinden ses med det blotte øje, mens det andre gange kræver en grundig øjenundersøgelse for at opdage såret.
Hvad kan man gøre ved et boxer ulcus?
Et boxer ulcus kræver altid behandling hos en dyrlæge. Typisk består behandlingen i af fjerne de afstødte hornhindeceller og efterbehandle med antibiotika. Ofte vælger man også at dække hornhinden i en periode – det kan ske ved enten at sy blinkhinden fast i det øverste øjenlåg eller ved at sy de øverste og nederste øjenlåg sammen.
Behandles lidelsen hurtigt, er prognosen ofte god, og hunden kommer sig oftest helt. I nogle tilfælde kan der dannes arvæv på hornhinden, og det kan påvirke hundens syn på det pågældende øje.
Har din hund tegn på rødme eller smerte i øjet, bør du altid kontakt din dyrlæge
/Astrid Holtet, dyrlæge
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
I weekenden bliver der holdt Hund i Fokus i Vejen. DKK har i den grad lagt sig i selen for at give alle en god oplevelse. Læs bare her, hvad du kan glæde dig til
Hos den amerikanske kennelklub har man kigget på, hvordan man i en familie bliver enige om, hvilken hunderace, man skal anskaffe sig. I får her en dansk version
Knæskaller der ”går af led”, også kaldet patella luksation, er et almindeligt problem, som især ses hos mindre hunderacer
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet