Boxer ulcus – en sygdom i hornhinden

27-01-2019 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Boxer ulcus er en smertefuld sygdom i hundens øje, hvor en del af hornhindens overflade løsner sig – og sygdommen rammer ikke kun boxerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I øjet findes hornhinden, som er en klar hinde, der dækker den forreste del af øjet. Det er ikke unormalt at hundens hornhinde bliver skadet som følge af fysiske påvirkninger udefra – eksempel kan hornhinden blive ramt af grene, torne eller en hundeklo. Sådanne skader vil ofte ende i et hornhindesår.

Det er dog ikke kun påvirkninger udefra, der kan give sår på hornhinden. Sår kan også opstå fordi en del af hornhinden løsner sig fra det underliggende væv, og dermed dannes der et sår. Hvorfor denne løsning opstår, er fortsat ikke helt forstået.

Boxerne er særligt disponerede for denne sygdom, og har derfor lagt navn til lidelsen, men andre racer kan også udvikle et boxer ulcus. Andre racer som samojeden, corgien og pudlen er, ligesom boxeren, genetisk disponeret for sygdommen.

Symptomer på et boxer ulcus

Sygdommen er meget smertefuld, og derfor vil hunde med en boxer ulcus ofte knibe øjet sammen – og øjet vil være lysfølsomt. Øjet kan også løbe i vand og øjet kan blive rødt og irriteret. Øjet kan klø, og det ses typisk ved at hunden bruger poten til at klø sig omkring øjet og ned på næseryggen. Man kan også se, at hunden gnider siden af hovedet imod møbler eller hen ad gulvtæpper. Nogle gange kan såret på hornhinden ses med det blotte øje, mens det andre gange kræver en grundig øjenundersøgelse for at opdage såret.

Hvad kan man gøre ved et boxer ulcus?

Et boxer ulcus kræver altid behandling hos en dyrlæge. Typisk består behandlingen i af fjerne de afstødte hornhindeceller og efterbehandle med antibiotika. Ofte vælger man også at dække hornhinden i en periode – det kan ske ved enten at sy blinkhinden fast i det øverste øjenlåg eller ved at sy de øverste og nederste øjenlåg sammen.

Behandles lidelsen hurtigt, er prognosen ofte god, og hunden kommer sig oftest helt. I nogle tilfælde kan der dannes arvæv på hornhinden, og det kan påvirke hundens syn på det pågældende øje.

Har din hund tegn på rødme eller smerte i øjet, bør du altid kontakt din dyrlæge

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Epilepsi hos hunde

02-12-2017 16:25, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, udvikler nogle hunde epilepsi, og anfaldene kan være ganske skræmmende at overvære. Men hvad er epilepsi, og hvad skal du gøre, hvis din hund får et anfald?

Er hunden din nye løbemakker?

07-12-2017 16:24, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere nyder at løbe med deres hund – vi ser på, hvad der er vigtigt at huske, når I træner sammen

Lille hund lukkede Brasiliens næststørste lufthavn

14-12-2010 09:30, af Tine Luther
Brasiliens næststørste lufthavn blev tvunget til at lukke på grund af en lille, fritløbende hund.

Strejfende hund fanget

12-09-2012 10:36, af Tine Luther
En hvid schweizisk hyrdehund, der har strejfet rundt – måske i mere end et år – blev i går indfanget i den nordjyske by Aars.

Hundeejer genfandt hund med alternative metoder

30-11-2011 14:08, af Tine Luther
Efter en ung labrador havde været væk en lille uge, besluttede ejeren sig for at sove i en lade, hvor hunden sidst var set. Det gav gevinst – hunden er genfundet.

Covid-19 er også et problem for parringer

08-04-2020 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I hundeverdenen er det meget almindeligt at rejse rundt for at få sin hund parret, men det har Covid-19 sat en stopper for. Det giver både travlhed og udfordringer

Din hund kan læse dine følelser

14-01-2016 12:56, af Tonya Bille Nielsen
Det sker ofte, at hundeejere siger, at de ved, deres hund kender deres følelser. Nu har forskere undersøgt denne påstand og testet 17 hunde. Resultatet var slående

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt