Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Copyright Ridehesten.com
Det handler om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når danskerne køber hund, og der er hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, siger Agrias marketingchef, Lotte Evers. Foto: Agria

Hvert år i januar dykker Agria Dyreforsikring ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer for at afdække trends og analysere, hvilke hunderacer der hitter blandt de danske hundeejere - og ikke mindst hvorfor:
– Med ca. 900.000 hunde i de danske hjem er vi en nation af hundeelskere. Dette års top 25 over danskernes favorithunde giver et nyt og nuanceret billede af den moderne hundeejers præferencer, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring.
Hun peger på blandingshundens stigende popularitet som en af årets mest interessante, men måske ikke helt overraskende tendenser:  
– Hul i hækken-hund, designerhund eller blandingshund - uanset hvad vi kalder den, er det den hundetype, der er flest af i danskernes hjem, og for andet år i træk er andelen af blandingshunde, set i forhold til det samlede antal hunde, i vækst. Siden 2011 har det ellers været andelen af racehunde, der har været i langsom, men konstant fremgang, men fra 2023 til 2024 steg andelen af blandingshunde fra 15,8 til 16,8%, og ifølge Dansk Hunderegister udgør blandingshundene i 2024 hele 18,8%, fortæller Lotte Evers.

Pudlen og ”krøllede blandinger” vinder frem
Hun er ikke i tvivl om, at blandingshundenes fremmarch skyldes den charmerende, sjove og krøllede pudel - både som renracet og i blandingsform:

– Hos Dansk Kennel Klub har pudlen taget endnu et skridt op ad listen set i forhold til sidste år, men det er pudel-blandingerne, der ofte markedsføres under trendy ”designerlabels” som labradoodle, cockapoo, cavapoo og maltipoo, der lige nu bidrager til stigningen af blandingshundene i Danmark, siger Lotte Evers, som forklarer, at danskernes valg af hund i stigende grad er præget af sociale tendenser, samfundsmæssige forandringer og skiftende livsstile. Der er sket et skift i racevalget, hvor også økonomien spiller en stor rolle:
– Tidligere var de store hunderacer forbundet med status og prestige, men i dag prioriterer mange en mindre hund, der ikke belaster familiens madbudget i samme omfang og som samtidig kræver mindre plads, hvilket er blevet en prioritet, nu hvor vi bor flere mennesker sammen på mindre plads i byerne, mener Evers, som tilføjer, at der blandt danske hundeejere er en stigende bevidsthed om sundhed, trivsel, og at hunden ikke ”bare” tilpasser sig enhver livsstil.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria

Myten om den sunde blanding
 Danskerne har fået øjnene op for, at de skal gå efter det helt rigtige ”hunde-match”, hvis de skal komme godt fra start og godt videre i hundelivet sammen. Når danskerne nu for alvor har kastet deres kærlighed over specielt de krøllede blandingshunde, hænger det måske også sammen med, at mange fejlagtigt tror på myten om hybrid-vitalitet; at blandingshunde er sundere end racehunde og foretager den fejlslutning, at blandingshunden er det budgetvenlige alternativ både i indkøb og ”drift” - underforstået, vil koste mindre i dyrlægeregninger på sigt, forklarer Evers, der som hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring har stor interesse i og det store overblik over forsikringsselskabets skadestatistikker på hhv. renracede hunde og blandingshunde:

– Vi har omfattende statistisk sundhedsmateriale på alt fra racehunde til de mest populære pudelblandinger. Konklusionen er, at blandingshunde bliver syge og kommer galt af sted, præcis som racehunde kan gøre det. Men selv om myten om den sunde blandingshund langt fra er korrekt, har den alligevel bidraget til blandingshundenes popularitet. Efterhånden spiller økonomien en betydelig rolle i danskernes valg af hund, og mange ved nu, at det ikke er anskaffelsesprisen, men de hyppige besøg til dyrlægen, der giver røde tal på bankbogen, vurderer hun.
– For langt de fleste danskere handler det om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når de skal købe hund, og med hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, kan danskerne nemt finde en firbenet ven, der opfylder alle kriterierne og appellerer til den brede gruppe af hundeejere, der ønsker at udvide familien, konkluderer Lotte Evers.

Fakta
Agria Dyreforsikrings 25 mest populære hunderacer i 2024
  1. Blandingshund
  2. Labrador retriever
  3. Bichon havanais
  4. Golden retriever
  5. Coton de tulear
  6. Cavalier king charles spaniel
  7. Schæferhund
  8. Shih tzu
  9. Engelsk cocker spaniel
  10. Dansk/svensk gårdhund
  11. Border collie
  12. Fransk bulldog
  13. Staffordshire bull terrier
  14. Langhåret chihuahua
  15. West highland white terrier
  16. Jack russell terrier
  17. Cairn terrier
  18. Shetland sheepdog
  19. Welsh corgi cardigan
  20. Malteser
  21. Berner sennenhund
  22. Islandsk fårehund
  23. Ruhåret gravhund
  24. Australian shepherd
  25. Finsk lapphund

Læs også

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots

16-06-2025 16:17, af Cecilie Friis Amstrup

Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.

Beskyt kæledyrene mod forgiftninger i påsken

17-04-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Se billederne: Dejlig juletræsfest for golden retriever

09-12-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag blev der holdt juletræsfest for golden retrievere i Hedehusene hundeskov. Her kan du se lidt dejlige billeder

Danmarks Dyrehelt 2017 skal findes

19-09-2017 12:59, af Thomas Bach Jensen

De kommende uger kan danske kæledyrsejere indstille deres kæledyr til at blive Danmarks Dyrehelt 2017. Agria Dyreforsikring er igen i år på udkig efter hunde, heste, katte, kaniner og alle andre kæledyr, som har gjort noget ekstraordinært for deres ejer

Rekordstor opbakning til hunde-velgørenhed

28-05-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

I weekenden blev Agria Hundegåtur, en del af verdens største digitale hunde-velgørenhedsevent, afholdt i Danmark. For 8. år i træk satte arrangementet deltagerrekord, hvilket resulterede i en rekordstor donation til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet