Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Copyright Ridehesten.com
Det handler om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når danskerne køber hund, og der er hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, siger Agrias marketingchef, Lotte Evers. Foto: Agria

Hvert år i januar dykker Agria Dyreforsikring ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer for at afdække trends og analysere, hvilke hunderacer der hitter blandt de danske hundeejere - og ikke mindst hvorfor:
– Med ca. 900.000 hunde i de danske hjem er vi en nation af hundeelskere. Dette års top 25 over danskernes favorithunde giver et nyt og nuanceret billede af den moderne hundeejers præferencer, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring.
Hun peger på blandingshundens stigende popularitet som en af årets mest interessante, men måske ikke helt overraskende tendenser:  
– Hul i hækken-hund, designerhund eller blandingshund - uanset hvad vi kalder den, er det den hundetype, der er flest af i danskernes hjem, og for andet år i træk er andelen af blandingshunde, set i forhold til det samlede antal hunde, i vækst. Siden 2011 har det ellers været andelen af racehunde, der har været i langsom, men konstant fremgang, men fra 2023 til 2024 steg andelen af blandingshunde fra 15,8 til 16,8%, og ifølge Dansk Hunderegister udgør blandingshundene i 2024 hele 18,8%, fortæller Lotte Evers.

Pudlen og ”krøllede blandinger” vinder frem
Hun er ikke i tvivl om, at blandingshundenes fremmarch skyldes den charmerende, sjove og krøllede pudel - både som renracet og i blandingsform:

– Hos Dansk Kennel Klub har pudlen taget endnu et skridt op ad listen set i forhold til sidste år, men det er pudel-blandingerne, der ofte markedsføres under trendy ”designerlabels” som labradoodle, cockapoo, cavapoo og maltipoo, der lige nu bidrager til stigningen af blandingshundene i Danmark, siger Lotte Evers, som forklarer, at danskernes valg af hund i stigende grad er præget af sociale tendenser, samfundsmæssige forandringer og skiftende livsstile. Der er sket et skift i racevalget, hvor også økonomien spiller en stor rolle:
– Tidligere var de store hunderacer forbundet med status og prestige, men i dag prioriterer mange en mindre hund, der ikke belaster familiens madbudget i samme omfang og som samtidig kræver mindre plads, hvilket er blevet en prioritet, nu hvor vi bor flere mennesker sammen på mindre plads i byerne, mener Evers, som tilføjer, at der blandt danske hundeejere er en stigende bevidsthed om sundhed, trivsel, og at hunden ikke ”bare” tilpasser sig enhver livsstil.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria

Myten om den sunde blanding
 Danskerne har fået øjnene op for, at de skal gå efter det helt rigtige ”hunde-match”, hvis de skal komme godt fra start og godt videre i hundelivet sammen. Når danskerne nu for alvor har kastet deres kærlighed over specielt de krøllede blandingshunde, hænger det måske også sammen med, at mange fejlagtigt tror på myten om hybrid-vitalitet; at blandingshunde er sundere end racehunde og foretager den fejlslutning, at blandingshunden er det budgetvenlige alternativ både i indkøb og ”drift” - underforstået, vil koste mindre i dyrlægeregninger på sigt, forklarer Evers, der som hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring har stor interesse i og det store overblik over forsikringsselskabets skadestatistikker på hhv. renracede hunde og blandingshunde:

– Vi har omfattende statistisk sundhedsmateriale på alt fra racehunde til de mest populære pudelblandinger. Konklusionen er, at blandingshunde bliver syge og kommer galt af sted, præcis som racehunde kan gøre det. Men selv om myten om den sunde blandingshund langt fra er korrekt, har den alligevel bidraget til blandingshundenes popularitet. Efterhånden spiller økonomien en betydelig rolle i danskernes valg af hund, og mange ved nu, at det ikke er anskaffelsesprisen, men de hyppige besøg til dyrlægen, der giver røde tal på bankbogen, vurderer hun.
– For langt de fleste danskere handler det om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når de skal købe hund, og med hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, kan danskerne nemt finde en firbenet ven, der opfylder alle kriterierne og appellerer til den brede gruppe af hundeejere, der ønsker at udvide familien, konkluderer Lotte Evers.

Fakta
Agria Dyreforsikrings 25 mest populære hunderacer i 2024
  1. Blandingshund
  2. Labrador retriever
  3. Bichon havanais
  4. Golden retriever
  5. Coton de tulear
  6. Cavalier king charles spaniel
  7. Schæferhund
  8. Shih tzu
  9. Engelsk cocker spaniel
  10. Dansk/svensk gårdhund
  11. Border collie
  12. Fransk bulldog
  13. Staffordshire bull terrier
  14. Langhåret chihuahua
  15. West highland white terrier
  16. Jack russell terrier
  17. Cairn terrier
  18. Shetland sheepdog
  19. Welsh corgi cardigan
  20. Malteser
  21. Berner sennenhund
  22. Islandsk fårehund
  23. Ruhåret gravhund
  24. Australian shepherd
  25. Finsk lapphund

Læs også

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Efterlysning: golden retriever-hvalp

19-09-2014 09:30, af Tine Luther
En golden retriever-hvalp forsvandt i går eftermiddag i Struer.

Pas på i trafikken

09-06-2016 09:45, af Kasper Larsson
Pas på hundene i sommertrafikken. Ifølge Agria Dyreforsikring er trafikulykker øverst i statistikken over livsforsikringsskader – det vil sige dødsfald. I denne nyhed er der gode trafikråd at hente til både hundeejere og billister.

Er din hund glad for mad? Pas på skovbunden

10-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det nu, du skal holde ekstra øje, når I går tur i skoven, for hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet – og de er giftige for dem. Hvert efterår får Agria Dyreforsikring indberetninger om hunde, der har fået agernforgiftning

Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Antallet af påkørte hunde stiger i efteråret

23-09-2022 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring

Ny pjece om førstehjælp

16-11-2013 08:50, af Tine Luther
Dansk Kennel Klub og Agria Dyreforsikring har udgivet en gratis pjece om førstehjælp til hunde.

Hundeevent i nyt partnerskab

12-11-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dom afsagt! Sejr for hundene!

10-04-2025 09:53, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket