Hvert år i januar dykker Agria Dyreforsikring ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer for at afdække trends og analysere, hvilke hunderacer der hitter blandt de danske hundeejere - og ikke mindst hvorfor:
– Med ca. 900.000 hunde i de danske hjem er vi en nation af hundeelskere. Dette års top 25 over danskernes favorithunde giver et nyt og nuanceret billede af den moderne hundeejers præferencer, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring.
Hun peger på blandingshundens stigende popularitet som en af årets mest interessante, men måske ikke helt overraskende tendenser:
– Hul i hækken-hund, designerhund eller blandingshund - uanset hvad vi kalder den, er det den hundetype, der er flest af i danskernes hjem, og for andet år i træk er andelen af blandingshunde, set i forhold til det samlede antal hunde, i vækst. Siden 2011 har det ellers været andelen af racehunde, der har været i langsom, men konstant fremgang, men fra 2023 til 2024 steg andelen af blandingshunde fra 15,8 til 16,8%, og ifølge Dansk Hunderegister udgør blandingshundene i 2024 hele 18,8%, fortæller Lotte Evers.
Pudlen og ”krøllede blandinger” vinder frem
Hun er ikke i tvivl om, at blandingshundenes fremmarch skyldes den charmerende, sjove og krøllede pudel - både som renracet og i blandingsform:
– Hos Dansk Kennel Klub har pudlen taget endnu et skridt op ad listen set i forhold til sidste år, men det er pudel-blandingerne, der ofte markedsføres under trendy ”designerlabels” som labradoodle, cockapoo, cavapoo og maltipoo, der lige nu bidrager til stigningen af blandingshundene i Danmark, siger Lotte Evers, som forklarer, at danskernes valg af hund i stigende grad er præget af sociale tendenser, samfundsmæssige forandringer og skiftende livsstile. Der er sket et skift i racevalget, hvor også økonomien spiller en stor rolle:
– Tidligere var de store hunderacer forbundet med status og prestige, men i dag prioriterer mange en mindre hund, der ikke belaster familiens madbudget i samme omfang og som samtidig kræver mindre plads, hvilket er blevet en prioritet, nu hvor vi bor flere mennesker sammen på mindre plads i byerne, mener Evers, som tilføjer, at der blandt danske hundeejere er en stigende bevidsthed om sundhed, trivsel, og at hunden ikke ”bare” tilpasser sig enhver livsstil.
Myten om den sunde blanding
– Danskerne har fået øjnene op for, at de skal gå efter det helt rigtige ”hunde-match”, hvis de skal komme godt fra start og godt videre i hundelivet sammen. Når danskerne nu for alvor har kastet deres kærlighed over specielt de krøllede blandingshunde, hænger det måske også sammen med, at mange fejlagtigt tror på myten om hybrid-vitalitet; at blandingshunde er sundere end racehunde og foretager den fejlslutning, at blandingshunden er det budgetvenlige alternativ både i indkøb og ”drift” - underforstået, vil koste mindre i dyrlægeregninger på sigt, forklarer Evers, der som hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring har stor interesse i og det store overblik over forsikringsselskabets skadestatistikker på hhv. renracede hunde og blandingshunde:
– Vi har omfattende statistisk sundhedsmateriale på alt fra racehunde til de mest populære pudelblandinger. Konklusionen er, at blandingshunde bliver syge og kommer galt af sted, præcis som racehunde kan gøre det. Men selv om myten om den sunde blandingshund langt fra er korrekt, har den alligevel bidraget til blandingshundenes popularitet. Efterhånden spiller økonomien en betydelig rolle i danskernes valg af hund, og mange ved nu, at det ikke er anskaffelsesprisen, men de hyppige besøg til dyrlægen, der giver røde tal på bankbogen, vurderer hun.
– For langt de fleste danskere handler det om at finde den rette balance mellem livsstil, økonomi, dyrevelfærd og hundens behov, når de skal købe hund, og med hundredvis af hunderacer eller blandinger at vælge imellem, kan danskerne nemt finde en firbenet ven, der opfylder alle kriterierne og appellerer til den brede gruppe af hundeejere, der ønsker at udvide familien, konkluderer Lotte Evers.
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
270 hunde var samlet på Amager Fælled lørdag, da Agria Dyreforsikring gennemførte “Agria Hundegåtur” for andet år i træk i Danmark. 13.500 kroner blev samlet ind, og pengene går i år til Dyreværnet
Westminster Kennel Clubs enorme udstilling er netop slut. Vinderen blev en pudel, men det er en golden, der har stjålet opmærksomheden
Det er igen blevet tid til fredgasquizzen. Denne gang om bichon havanais
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet