Mange danskere synes, at det kan være svært at gennemskue relevansen, betingelserne eller økonomien i deres forsikringer. Og måske netop derfor florerer der et utal af myter, skæve påstande og skøre jokes om forsikringer. Men hvad er egentlig fup og hvad er fakta i forhold til sygeforsikringer til kæledyr?
— Man påtager sig et stort ansvar, når man byder en lille hvalp eller killing velkommen i familien, og vi er så vant til, at når vi selv bliver syge, så er der et gratis system, der tager sig af os og tænker ikke over, at det samme ikke er tilfældet for dyr - og at det derfor kan koste mange penge, siger Tine Stabell, adm. direktør hos Agria Dyreforsikring.
— Man siger, at katten har ni liv, og mange katte har været næsten gratis at anskaffe. Men falder den ud af et vindue og brækker et ben, får den brug for dyrlægehjælp for at komme sig. Undersøgelser har tidligere vist, at mere end hver anden hunde- og katteejer har haft brug for dyrlæge, operation eller indlæggelse af deres kæledyr, fortsætter Tine Stabell.
Årsager til manglende forsikring
En analyse udført i november 2023 af Extreme Insight for Agria Dyreforsikring undersøgte danskernes opfattelse af sygeforsikring til kæledyr. Undersøgelsen viste, at danskerne i stigende grad har forstået vigtigheden af at sygeforsikre deres firbenede familiemedlem, og at det kun er meget få (7%), der ikke har hørt om muligheden for at kæledyrs-sygeforsikring.
Blandt de 854 adspurgte danske hunde- og katteejere har 43% af katteejerne og 34% af hundeejerne ikke tegnet en sygeforsikring til deres kæledyr. Undersøgelsen viser, at ”økonomi” i overvejende grad er årsagen:
28% af katteejerne og 26% af hundeejerne svarer, at de i stedet sparer op og betaler, hvis kæledyret får behov for dyrlægebehandling, mens hhv. 19% og 15% mener, at sygeforsikring til kat og hund koster for meget. Det hyppigste svar blandt af katteejerne (31%) er, at deres kat er rask og sjældent har brug for dyrlægehjælp. Blandt hundeejerne er det 24%, der har opgivet den årsag.
Herunder får du danskernes Top5 myter om sygeforsikring til kæledyr – og de facts, der punkterer dem:
"Jeg sparer op og betaler selv dyrlægen, hvis det bliver nødvendigt."
— Nogle dyreejere vælger at lægge en sum penge til side hver måned, men risikoen er, at du ikke får lagt penge nok til side, bruger dem til andet, eller at opsparingen alligevel ikke rækker, når uheldet er ude – f.eks. hvis hundehvalpen spiser en sok, der sætter sig fast i tarmen, eller katten skal opereres for urinsten. Eller hvis der opstår behandlingskrævende kroniske lidelser, efterhånden som dyret bliver ældre, siger Tine Stabell.
"Mit kæledyr er sundt og har sjældent brug for at komme til dyrlæge."
— Alle dyr kan blive syge eller komme til skade, og undersøgelser har vist, at mere end hver anden dyreejer har fået brug for at tage sit dyr akut til dyrlæge, operation eller indlæggelse. En sundhedsforsikring dækker netop pludselig opstået sygdom og uheld, som per definition er uforudset.
"Det er for dyrt at sygeforsikre sit kæledyr."
— En sygeforsikring koster typisk ikke mere om måneden end en takeaway-menu på en fastfood-restaurant eller et par pakker smør. Prisen er afhængig af dyrets alder, race, helbred samt hvilken dækning, du vælger: Forsikringstype, forsikringssum og selvrisiko.
”Jeg var ikke klar over, at det var muligt at sygeforsikre sit kæledyr.”
— Antallet af sygeforsikringer til dyr har været støt stigende, siden Agria foretog de første målinger på markedet i 2011: Her var kun 20 procent af danske hunde sygeforsikret. I 2016 var det steget til 39 procent. Til sammenligning var kun 11 procent af de danske katte sygeforsikret i 2016, hvor det nu er tæt på 20%.
”Mit kæledyr er for gammelt til at blive sygeforsikret.”
— Agria er det eneste forsikringsselskab, der forsikrer hunde og katte, uanset hvor gamle de er. Her ved man, at risiko for dyrlægehjælp stiger i takt med alderen, og hvorfor skal ældre dyr ikke have lov til samme gode dyrlægebehandling som de unge?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.