Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Copyright Ridehesten.com
Hunden får selv lov at hoppe op på briksen, inden der skal tages blodprøve. Havde den ikke hoppet op på briksen, ville blodprøven være taget på gulvet. Katrine Hammer har masser af godbidder, som hun giver til hundeejeren. Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

To trin ned fra fortovet, og så er man gået ind i en oase fra hovedstadens stress og jag. Venteværelset er roligt. En ældre kvinde sidder med sin lille hund i en stofpose. Hunden kigger uroligt rundt omkring. Den ryster lidt.

Veterinærsygeplejerske Katrine Hammer hilser på den ældre kvinde og spørger, om hun ikke hellere vil hen i venteværelsets trygge hjørne, som er et lille aflukke, hvor hunden er visuelt afskærmet fra resten af venteværelset.

– Det er vigtigt for os, at vi undgår flaskehalse i venteværelset. Hundene skal ikke blive stressede her, og det undgår vi ved at afskærme nogle af hundene og sørge for at få dem hurtigt ind i en konsultation, fortæller Katrine Hammer, der er idekvinden bag Hundeklinikken, en dyreklinik, hvor hundene skal være trygge.

 

Fear free

Katrine Hammer har gennem sine 20 år som veterinærsygeplejerske set, hvordan dyrlæger måske nok behandler hundene for de skader eller sygdomme, de kommer med, men glemmer at have fokus på, hvordan hunden oplever behandlingen.

– Jeg har længe gået med tankerne om at kombinere dyrlægebesøg med hundetræning, men da jeg startede med de tanker, var de ret kontroversielle. Derfor besluttede jeg mig for at blive selvstændig med firmaet, Dyrlægeskræk. Her var min ambition at få dyrlæger og hundeejere til at mødes på midten. Jeg holdt både webinarer og kurser for kollegaer, hvor jeg blandt andet fortalte om, hvordan man kunne klippe negle på hunden uden at udsætte den for et overgreb, fortæller Katrine Hammer.

Copyright Ridehesten.com
Inde i konsultationen sidder Mai Mundeling, Katrine Hammer sammen med hundens ejer og hunden på gulvet, hvor hunden føler sig tryg. Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter nogle år som selvstændig efterlyste Katrine en dyrlæge, som ville være med på ideen om at lave en dyrlægeklinik, som havde fokus på hele hunden og på at give hundene en god oplevelse hos dyrlægen.

– Her meldte Mai Mundeling sig. Hun havde i forvejen dyreklinik her på adressen, og hun var med på mine ideer, husker hun.

I januar 2022 blev Katrine Hammer medejer af klinikken. Sammen valgte Mai og Katrine, at klinikken fremover kun skulle være for hunde, og at man skulle arbejde ud fra ”fear free”-konceptet.

I bund og grund handler konceptet om, at hunden ikke skal være bange for dyrlægen. Derfor skal hunden have en god oplevelse hos dyrlægen.

– Vi gør meget brug af frivillig håndtering, og vi vil aldrig nogensinde holde hunden fast mod dens vilje, for det vil hunden opleve som et overgreb. Og ja, så tager tingene måske lidt længere tid, men det gør ikke noget, så længe hunden har en god oplevelse, siger hun.

Inde i en af konsultationerne er en lidt nervøs hund ved at blive gjort klar til at få foretaget en blodprøve. Mai beder Katrine om hjælp, og hun går ind i konsultationen, hvor hund og ejer sidder klar.

Hunden kigger med sine kærlige øjne op på Katrine, der fisker et par godbidder op af den godbidpose, hun har sat fast i sit bælte.

Hunden er i forvejen blevet smurt med noget lokalbedøvende, så stikket ikke kommer til at gøre så ondt, når nålen trænger gennem huden.

Mai gør klar til at stikke hunden. Imens sidder ejer og Katrine og giver hunden godbidder, som en positiv distraktion. Katrine holder om hunden uden at holde den fast.

Mai stikker kanylen ind i huden på hunden, som overhovedet ikke reagerer på stikket. Godbidderne bliver ved at komme i en lind strøm, indtil Mai har hevet det blod ud, hun skal bruge. Hunden roses, og en lettet ejer kan tage hunden med ud i Københavns gader igen.

– Vi giver nok lidt flere godbidder end andre dyrlæger. Men vi bruger dem faktisk også til at monitorere hunden. For hvis den pludselig ikke vil spise godbidder mere, så ved vi, at den kan være på et for højt stressniveau, og så stopper vi behandlingen, og får hunden til at falde til ro, inden vi fortsætter, fortæller Katrine Hammer: – Men godbidderne er naturligvis også med til at gøre oplevelsen god for hunden. Den forstår jo ikke værdien af en blodprøve, men den forstår værdien i godbidder, uddyber hun.

Copyright Ridehesten.com
Mens Mai Mundeling tager blodprøven, får hunden godbidder i en lind strøm. Godbidderne fungerer som en positiv distraktion. Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Træning gennem telefon

Midt i snakken ringer telefonen. Katrine svarer. Det er en hundeejer, hvis hund for nyligt har fået trukket tænder ud. Nu synes ejeren, at hunden er passiv og småtspisende. Katrine finder ikke umiddelbart noget alarmerende ved historien og beder ejeren ringe, hvis hunden ikke er i bedring næste dag.

Samtalen udvikler sig hurtigt til, at Katrine også giver gode råd til, hvordan hundeejeren nu skal børste hundens tænder. For med blottet tandkød, hvor der tidligere var tand, kan det være en ubehagelig oplevelse at få børstet tænder.

Derfor råder Katrine hundeejeren til at starte i det små med at få hunden hen på et tæppe og huske at give godbidder. Derefter skal ejeren stille og roligt genintroducere tandbørsten, så børstningen af tænderne bliver forbundet med noget hyggeligt.

Egentlig beskriver denne telefonsamtale Hundeklinikken meget godt. For det handler hele tiden om at gøre det hyggeligt for hunden, og både dyrlæge og veterinærsygeplejerske går gerne de ekstra skridt for at lykkes med dette.

– Det kræver selvfølgelig lidt mere arbejde af os, og det kræver også, at hundeejerne er med på at fortsætte træningen derhjemme. Det er den eneste måde, vi kan lykkes på. Vi oplever da også, at hundeejerne er glade for de råd, vi giver dem, og at de er taknemmelige og lettede over, at vi ikke gør noget ved hundene, som de bliver bange for fortæller Katrine Hammer.

 

Hugo skal klippes

Copyright Ridehesten.com
Hugo har haft det svært med dyrlæger. Derfor kommer han i fuld narkose under klipningen af pelsen. Inden han vågner, kommer han ud til sin ejer igen. Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et andet eksempel på klinikkens tilgang er under interviewet ubemærket kommet ind på operationsstuen, hvor han ligger og får sin pels barberet helt ned.

Han hedder Hugo og er en irish soft coated wheaten terrier på tre år. Det er hans første besøg på klinikken. Han ligger på en briks i operationsstuen under fuld narkose.

– Jeg har haft Hugo siden hvalp, og han har altid været en nervøs hund, og han har også lidt af separationsangst. Han kan godt være sammen med andre i store rum, men når han kommer ind i små rum, bliver han bange. Derfor går jeg også hos en adfærdstræner med ham, og det var hende, der anbefalede mig Hundeklinikken, fortæller Hugos ejer Sara Thygesen.

Sara og hendes mor har tidligere været på besøg på klinikken for at fortælle om Hugos vanskeligheder. Hans nervøsitet har gjort det vanskeligt for Sara at passe hans pels, og nu er pelsen blevet uglet.

– Vi tager jo imod alle slags hunde, og når vi får at vide, at en hund er meget nervøs, så lægger vi en plan for, hvordan vi kan gennemføre dyrlægebesøget mest hensigtsmæssigt. For nogle hunde er det nok at blive beroliget med godbidder og en varsom tilgang til håndteringen, men der findes altså også hunde som Hugo, hvor der skal lidt mere hjælp til, fortæller Katrine Hammer.

Efter den indledende samtale blev det besluttet, at det var bedst at behandle Hugo i fuld narkose. Derfor fik Sara noget beroligende med hjem. Hun skulle give Hugo en pille aftenen inden og en mere om morgenen.

Sara og hendes mor kom med Hugo i bil. Her fik de udleveret noget bedøvende, som Hugo skulle have ind i munden. Da Hugo så var faldet i søvn, kørte de bilen op til Hundeklinikkens indgang, Hugo blev båret ind, barberet helt ned, og efter barberingen blev han igen båret ud i bilen, inden han vågnede.

– Det er dejligt at mærke, at hans problemer bliver taget seriøst her, og at der fokuseres på, at han får nogle gode oplevelser og ikke kommer til at forbinde dyrlægen med noget dårligt. Og så håber jeg, at han med vores daglige træning ender med komme over sin angst, lyder det fra Sara Tygesen.

 

Ejerne skal forstå problemet

Katrine Hammer lægger ikke skjul på, at Hundeklinikken ikke henvender sig til alle. Nogle mennesker vil stadig mene, at det er i orden at fastholde hunden mod dens vilje og gøre noget, som den er bange for, når den for eksempel skal have taget en blodprøve.

– Der er jo forskellige holdninger både blandt hundeejere og dyrlæger. Der vil være dyrlæger, der mener, at det er farligt, at vi ikke holder hunden i en skruestik, når vi tager en blodprøve på den. Men jeg sidder jo hele tiden og holder øje med hundens signaler og er klar til at gribe ind. Hvis en hund bider, har den udsendt advarselssignaler inden, og dem er vi opmærksomme på hele tiden.

– Faktisk oplever vi, at vi kan få lov til meget mere hos hunden, når vi behandler den på den måde, vi gør, fortsætter hun.

Hos hundeejerne, mener Katrine Hammer, at det er vigtigt, de forstår, at det er et stort problem for hunden, hvis den bliver bange.

– Det kan påvirke hunden på lang sigt, hvis den bliver bange efter at være blevet holdt fast hos dyrlægen. Frygten kan sætte sig i hunden, og det kan skabe mistillid til dyrlægen, men også til ejeren, fortæller hun og fortsætter: – I yderste konsekvens kan man forestille sig, at en hund, der er bange for at få klippet negle og derfor bliver holdt fast, udvikler en mistillid, der på sigt kan ende med, at ikke engang ejeren kan håndtere hunden derhjemme.

Som noget helt særligt kører Hundeklinikken også håndteringstræning i klinikken, ligesom de også har gratis hvalpeprogrammer, hvor hvalpene kommer ind på Hundeklinikken fire gange, inden de skal vaccineres første gang.

– Hvalpene bliver gradvist og positivt introduceret til alle elementerne på nær stikket. Det giver hvalpene et godt førstehåndsindtryk, og skulle det ske, at hvalpen synes, vaccinen gør ondt og svier, så er det i hvert fald ikke den første oplevelse med at komme hos os. Vi oplever faktisk, at vores gratis hvalpeprogrammer hjælper hundene på sigt og giver dem et godt forhold til dyrlægen, siger hun.

Men alt kan naturligvis ikke være dejligt og rart på en dyreklinik. Inden vi forlader Hundeklinikken, møder vi igen den ældre kvinde. Hun sidder i venteværelsets trygge hjørne. Hun er afskærmet fra resten af venteværelset. Hun er tydeligt ked af det. I hånden har hun den pose, hun havde sin lille hund i. Posen er tom. Hunden kommer desværre ikke med hjem. Hun har fået tilbuddet om at komme med ind og sige farvel. Det kan hun ikke klare. Hun vil gerne bare sidde i venteværelset. Det får hun lov til.

Læs også

EDS: "Det gik vist godt nok"

21-05-2023 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste kender nok Nikolaj under navnet Niko og sammen med hunden Mazer. Nu har de to sammen trådt helt nye veje

Spiser din hund sin afføring?

08-05-2023 13:35, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

QUIZ: Hvor mange hunde i disse racer kommer til EDS

08-05-2023 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Nu er der 10 dage til EDS. Det markerer vi ved at der hver dag indtil det går løs i Herning kommer en quiz her på hunden.dk, der handler om European Dog Show. Her får du den første, hvor du skal gætte, hvor mange hunde, der er tilmeldt i disse racer. Den er nok lidt svær, men så får du da et indtryk af, hvor mange hunde, der kommer 

Læsehunden Molly er kåret som Danmarks Dyrehelt 2017

03-11-2017 16:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

Molly er i dag blevet kåret som hele Danmarks Dyrehelt 2017. Molly gør et fantastisk arbejde for børn som læsehund og ældre som besøgshund 

Pas på kennelhoste

19-11-2020 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Er din hund hele Danmarks dyrehelt?

06-10-2015 09:11, af Tine Luther
Sammen med førende dyreorganisationer i Danmark og skuespiller Silas Holst går Agria Dyreforsikring de næste uger på jagt efter hele Danmarks dyrehelt.

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Ny pjece om førstehjælp

16-11-2013 08:50, af Tine Luther
Dansk Kennel Klub og Agria Dyreforsikring har udgivet en gratis pjece om førstehjælp til hunde.

Stigning i antal sygeforsikrede hunde

28-04-2016 08:58, af Tine Luther
Flere og flere hunde er dækket af en sygeforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring. Stigningen glæder Dansk Kennel Klub, der sætter pris på, at danske hundeejere i stigende grad tager ansvar for deres kæledyr.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

EDS: Best In Show er polsk

21-05-2023 19:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En fantastisk europaudstilling er nu slut, og udstillingen fik en flot og værdig vinder

EDS: Europa har fået en ny ung stjerne

21-05-2023 19:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Best In Show Junior er nu afgjort, og vinderen var meget italiensk

EDS: "Det gik vist godt nok"

21-05-2023 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste kender nok Nikolaj under navnet Niko og sammen med hunden Mazer. Nu har de to sammen trådt helt nye veje

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

Prisen på at have et kæledyr går kun én vej - Og det er desværre op

25-05-2023 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det  overrasker næppe nogen, da det meste er blevet dyrere det seneste år, og en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring bekræfter, at de stigende priser kan mærkes hos kæledyrsejere. Hele 63 % af de 800 adspurgte personer svarer, at det er blevet dyrere at have kæledyr

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

EDS: Irsk sejr og dansk andenplads i Juniorhandling

21-05-2023 17:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er juniorhandlingfinalen på European Dog Show 2023 afgjort. En spændende konkurrence, der har strakt sig over alle fire dage er hermed slut

EDS: Nordiske verdensmestre i Dogdancing

21-05-2023 15:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det blev ikke til dansk medalje, men hvor var vi tæt på. Til gengæld gik begge guldmedaljer til vores to nordiske naboer

EDS: Absolute Beginners

21-05-2023 07:22, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Man skulle ikke tro det, men sådan er det. 
Når man følger store ring fra EDS på skærmen derhjemme, så bliver man meget mere obs på, hvad der sker i ringen. Lægger faktisk mærke til langt mere end hvis man sidder ved ringsiden.
Man distraheres ikke, som det sker når man er fysisk til stede ved ringen af folk, der kommer hen og skal snakke, eller af hvad der sker udenfor ringen

EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest