For vores kæledyr er påsken en fest! Veldækkede påskeborde, der lokker med de skønneste dufte (og lidt ekstra godbidder fra påskebordet) og den fineste pynt er næsten ikke til at stå for for nysgerrige hundesnuder eller legesyge kattepoter. Hunde, der får påskeliljer inden for snudevidde kan finde på at tygge i stængler og blade – ligesom det ligger dybt i kattens instinkter at jage, og én gang om året går det ud over pjuskede påskekyllinger med påsatte fjer, som pirrer jagtinstinktet.
Begge situationer er lige farlige for vores firbenede venner, viser tal fra Agria Dyreforsikring.
– Vores statistikker viser, at påsken, som andre højtider, er højsæson for forgiftninger og andre livstruende skader for vores kæledyr. Hvert år må påskehyggen afbrydes, fordi hunde og katte må akut til dyrlægen med forgiftninger fra påskeblomster og påskemad eller med påskepynt, der har kilet sig fast i maven og må opereres ud, fortæller Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring, der tilføjer, at det er både en bekymrende og dyr situation at stå i.
Hun opfordrer derfor til, at du som kæledyrsejer holder et vågent øje på hund og kat, når påskepynten findes frem, og påskedelikatesserne sættes på bordet.
– Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og anden påskemad skal holdes væk fra snude- og potehøjde og sørg for, at nysgerrige poter ikke kan nå op til påskepynt, påskeblomster og tændte stearinlys. Der skal ikke mere end 15 gram fra f.eks. et blomsterløg til, før en mellemstor hund kan havne i livsfare, og specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden afgørende, forklarer Lotte Evers.
Påskefarer for hund og kat
Påskeblomster
Alle former for ægte liljer er meget giftige og kan i værste fald være dødelige for kæledyrene. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har indtaget en del af planten eller hvis katten har drukket af blomstervandet. Påskeliljen er giftig, men ikke dødeligt giftig, fordi de ikke er ægte liljer, men dit kæledyr kan stadig få det rigtig dårligt efter nærkontakt med den fine gule blomst. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter; her er det løget, der er mest giftigt, og især hunde, der graver efter nyplantede løg, kan være i fare.
Påskepynt og dekorationer
Nysgerrige poter finder påskepynt nyt, sjovt og spændende. Pjuskede påsatte fjer kan trigge kattens jagtlyst, ligesom hundehvalpe, der er ved at skifte tænder eller har ømme gummer, vil nyde at tygge i og sluge forskellige ting. Men pynten kan sætte sig fast i hals og mave på både hund og kat og kan resultere i, at dyret må opereres i maven for at fjerne et fremmedlegeme, der har sat sig fast.
Levende lys
Specielt kattens jagtinstinkt kan vækkes af et stearinlys, så de kommer galt afsted når de spankulerer i vindueskarmen eller ser et snit til en tur over påskebordet, så vær ekstra opmærksom på levende lys i påskehyggen, som kæledyrene kan brænde sig på - overvej evt. at bruge LED-stearinlys i stedet.
Påskeæg og chokolade
Chokolade, især den mørke af slagsen med højt kakaoindhold, er en af påskens helt store farer pga. stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde. Placer derfor skåle med slik ude af hundens rækkevidde og hold øje med at børnene ikke deler deres påskeæg med deres firbenede venner. Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt: En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.
Fed og salt mad
Hvis din hund får for meget salt i maden, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning, så pas på med mad, der indeholder store mængder salt. Tunmousse er en klassiker på påskebordet, og både hund og kat vil elske at få lov til at smage, men fordi den fede ret er fuld af mayonnaise og fløde, risikerer du at servere dit kæledyr en omgang dårlig mave med sådan en tallerkenfuld.
Stegt lam
Knogler i lammesteg kan splintre, hvis hunden får mulighed for at sætte tænderne i den tilberedte steg – skarpe knoglekanter kan skade mave-tarmsystemet, og din hund kan få forstoppelse og risikere at skade sine tænder.
Vindruer og rosiner
Selv om en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være opkastning, diarré, mavekrampe og at hunden virker sløv og drikker meget vand – tilsammen kan det betyde, at den er ved at få nyresvigt.
Hårde nødder
Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller som f.eks. valnødder, macadamianødder og pistacienødder, og skallerne kan derfor nemt sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.
Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen
Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har været på påske-rov og spist noget, den ikke kan tåle, bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden ganske afgørende.
Forbered dig evt. inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har vagt-åbent eller længere åbningstider i helligdagene.
Vær desuden opmærksom på, at mange forsikringsselskaber tilbyder gratis enten online eller telefon-dyrlægerådgivning, som du kan benytte dig af uden at gå glip af påskefrokosten.
I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte
Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det
Den første hund er som den første kærlighed. Derfor vil vi gerne høre din historie
Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?
Hører du til gruppen af danskere, som mangler et socialt input i hverdagen, kan det være en god idé at anskaffe sig et kæledyr. En hund eller kat reducerer ikke bare følelsen af ensomhed. Dyrene hjælper også ejerne til at møde mennesker og baner vejen for nye relationer. Det viser en undersøgelse
I USA kan man få arbejde som hundepasser på en restaurant. Jobbet giver 650 kroner i timen
En stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, der deles som underholdning på internettet, får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det
Ligesom mennesker rammes kæledyr af kræft og ondartede tumorer, og faktisk er kræft en af de hyppigste dødsårsager hos hunde. Heldigvis er mulighederne for helbredelse og behandling gode, jo tidligere sygdommen opdages, og derfor er det vigtigt, at man løbende tjekker sit kæledyr for knuder, lyder det fra specialdyrlæge i onkologi
Nogle hunde tømmer en tallerken i en mundfuld, mens andre er mere snedige som denne
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Grøntsager kan være et sundt supplement til hundens kost, men hvilke er sikre, og hvilke bør undgås?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet