Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Copyright Ridehesten.com
Påsken står for døren, og så skal vi igen til at være opmærksom på, at vores hunde ikke kommer til at indtage noget, der kan være skadeligt for dem. Foto: Adobe

Påsken er en skøn tid med fridage, gæster, farverig pynt og lækker mad. Mens vi nyder stemningen, kan den dog være alt andet end hyggelig for vores firbenede familiemedlemmer. For nysgerrige hundesnuder er påskens fristelser nemlig mange, og nogle af dem kan være direkte livsfarlige.

Her får du et overblik over de største påskefarer for din hund og gode råd til, hvordan du sikrer en tryg højtid.

Pas på påskepynten
Hundehvalpe og mange voksne hunde elsker at udforske med munden. Fjersmykkede kyllinger, farverige bånd og påskepynt lavet af plastik og pap kan være spændende legetøj i hundens øjne. Men sluges noget af det, kan det sætte sig fast i maven og i værste fald kræve en operation for at få det fjernet.

Hold derfor pynt uden for rækkevidde, og læg mærke til, om din hund viser særlig interesse for dekorationerne.

Giftige blomster og farlige løg
Mange af forårets yndlingsblomster er giftige for hunde, også selvom de står flot på bordet. Påskeliljer, hyacinter og tulipaner kan give opkast, diarré og sløvhed, især hvis hunden får fat i løgene, der er den mest giftige del af planten.

Stil blomsterne højt og utilgængeligt, eller vælg alternative dekorationer uden risiko for forgiftning.

Hold slik og chokolade væk
De fleste ved, at chokolade ikke er godt for hunde, men det tåler at blive gentaget i påsken, hvor skåle med søde sager ofte står fremme. Chokolade, især mørk chokolade, indeholder theobromin, som hunde ikke kan tåle. Selv små mængder kan give alvorlige symptomer som hjerteproblemer, kramper og opkast.

Også rosiner, der tit gemmer sig i påskeæg, er farlige og kan give akut nyresvigt. Sørg for, at børn og gæster ved, at de ikke må dele deres påskeæg med familiens firbenede ven.

Påskefrokost er ikke hundemad
Det kan være fristende at lade hunden få en smagsprøve fra bordet, men det kan ende med dårlig mave eller værre. Mange af påskens klassikere er fyldt med fedt, salt eller ingredienser, som hunde ikke tåler. En ret som tunmousse kan se uskyldig ud, men indholdet af fløde og mayonnaise gør, at den er alt andet end velegnet.

Lammekød med ben er heller ikke egnet til hunde. Knoglerne kan splintre og forårsage skader i mave og tarm eller sætte sig fast i tarmen og kræve akut dyrlægehjælp.

Vindruer og nødder er også farlige
Vindruer og rosiner kan selv i små mængder føre til nyresvigt hos hunde. Det samme gælder visse nødder, f.eks. macadamianødder, der er særligt giftige. Andre hårde nødder med skaller kan skabe forstoppelse eller sætte sig fast og give maveproblemer.

Lad aldrig skåle med nødder stå, hvor hunden kan nå dem, heller ikke på sofabordet.

Levende lys og glødende farer
Mange elsker at tænde levende lys i påsken, men her skal du også være opmærksom. En logrende hale eller en nysgerrig næse kan nemt vælte et stearinlys. For at undgå brandfare og brandsår, kan du med fordel skifte til LED-stearinlys.

Hav dyrlægens nummer klar
Skulle uheldet være ude, så kontakt din dyrlæge med det samme. Forgiftninger udvikler sig hurtigt, og her tæller minutterne. Det er en god idé allerede nu at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har åbent i helligdagene.

Mange klinikker har vagtordning, og nogle tilbyder også telefonrådgivning, så du kan få hurtig hjælp, hvis din hund har været lidt for nysgerrig.

Fakta
Gode råd til en sikker påske
  • Stil pynt og blomster uden for rækkevidde
  • Brug LED-stearinlys frem for levende lys
  • Undgå at give madrester fra påskebordet
  • Hold chokolade, nødder, druer og rosiner langt væk
  • Fortæl gæster og børn, hvad hunden ikke må få
  • Hav dyrlægens kontaktinfo klar

Med få forholdsregler kan du sikre, at både du og din hund får en tryg og glædelig påske.

Læs også

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Hund hjælper mod tandlægeskræk

22-03-2016 15:39, af Tine Luther
En norsk tandlægeklinik får hjælp af hunden Jobbe, når der kommer patienter med tandlægeskræk i stolen. Grundet sin hjælp er Jobbe kåret til Norges dyrehelt 2016 i Agria Dyreforsikrings dyrehelte–kampagne.

Må min hund spise rødbeder?

31-07-2017 22:13, af Anne Ekenberg

Rødbeder stammer fra bede-familien, som ud over rødbeder omfatter sukkerroer, bladbeder og foderbeder. Smagen og farverne er et helt kapitel for sig, så vi nøjes med at kigge på rødbeden, som er en elsket grøntsag, hvad enten den bliver serveret rå, kogt eller syltet 

Mand fænglset for hundetyveri

13-03-2013 08:34, af Tine Luther
En engelsk mand er dømt til otte ugers fængsel for tyveri af en hund.

Bliver årets Hund i Sverige dansk?

15-12-2019 11:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu er der godt gang i den i Stockholm. Du kan følge med på livestream

Ejer af bidsk hund efterlyses

06-09-2011 10:32, af Tine Luther
En 11–årig pige blev bidt på en legeplads i Græse Bakkeby, og nu søges der hjælp til at finde hundens ejer.

Lader du lorten ligge?

01-12-2017 13:00, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Er du en af de hundeejere, der ikke samler hundens efterladenskaber op, så er der god grund til at læse med her. Du bidrager nemlig til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en hund ihjel

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

30 titler og fødselsdag skal fejres

09-07-2025 06:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.