Påsken er en skøn tid med fridage, gæster, farverig pynt og lækker mad. Mens vi nyder stemningen, kan den dog være alt andet end hyggelig for vores firbenede familiemedlemmer. For nysgerrige hundesnuder er påskens fristelser nemlig mange, og nogle af dem kan være direkte livsfarlige.
Her får du et overblik over de største påskefarer for din hund og gode råd til, hvordan du sikrer en tryg højtid.
Pas på påskepynten
Hundehvalpe og mange voksne hunde elsker at udforske med munden. Fjersmykkede kyllinger, farverige bånd og påskepynt lavet af plastik og pap kan være spændende legetøj i hundens øjne. Men sluges noget af det, kan det sætte sig fast i maven og i værste fald kræve en operation for at få det fjernet.
Hold derfor pynt uden for rækkevidde, og læg mærke til, om din hund viser særlig interesse for dekorationerne.
Giftige blomster og farlige løg
Mange af forårets yndlingsblomster er giftige for hunde, også selvom de står flot på bordet. Påskeliljer, hyacinter og tulipaner kan give opkast, diarré og sløvhed, især hvis hunden får fat i løgene, der er den mest giftige del af planten.
Stil blomsterne højt og utilgængeligt, eller vælg alternative dekorationer uden risiko for forgiftning.
Hold slik og chokolade væk
De fleste ved, at chokolade ikke er godt for hunde, men det tåler at blive gentaget i påsken, hvor skåle med søde sager ofte står fremme. Chokolade, især mørk chokolade, indeholder theobromin, som hunde ikke kan tåle. Selv små mængder kan give alvorlige symptomer som hjerteproblemer, kramper og opkast.
Også rosiner, der tit gemmer sig i påskeæg, er farlige og kan give akut nyresvigt. Sørg for, at børn og gæster ved, at de ikke må dele deres påskeæg med familiens firbenede ven.
Påskefrokost er ikke hundemad
Det kan være fristende at lade hunden få en smagsprøve fra bordet, men det kan ende med dårlig mave eller værre. Mange af påskens klassikere er fyldt med fedt, salt eller ingredienser, som hunde ikke tåler. En ret som tunmousse kan se uskyldig ud, men indholdet af fløde og mayonnaise gør, at den er alt andet end velegnet.
Lammekød med ben er heller ikke egnet til hunde. Knoglerne kan splintre og forårsage skader i mave og tarm eller sætte sig fast i tarmen og kræve akut dyrlægehjælp.
Vindruer og nødder er også farlige
Vindruer og rosiner kan selv i små mængder føre til nyresvigt hos hunde. Det samme gælder visse nødder, f.eks. macadamianødder, der er særligt giftige. Andre hårde nødder med skaller kan skabe forstoppelse eller sætte sig fast og give maveproblemer.
Lad aldrig skåle med nødder stå, hvor hunden kan nå dem, heller ikke på sofabordet.
Levende lys og glødende farer
Mange elsker at tænde levende lys i påsken, men her skal du også være opmærksom. En logrende hale eller en nysgerrig næse kan nemt vælte et stearinlys. For at undgå brandfare og brandsår, kan du med fordel skifte til LED-stearinlys.
Hav dyrlægens nummer klar
Skulle uheldet være ude, så kontakt din dyrlæge med det samme. Forgiftninger udvikler sig hurtigt, og her tæller minutterne. Det er en god idé allerede nu at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har åbent i helligdagene.
Mange klinikker har vagtordning, og nogle tilbyder også telefonrådgivning, så du kan få hurtig hjælp, hvis din hund har været lidt for nysgerrig.
Med få forholdsregler kan du sikre, at både du og din hund får en tryg og glædelig påske.
Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.
I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte
Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det
På messedelen, Alt til hund, i weekendens arrangement i Frederiksborgcentret var der især to produkter, der pirrede publikums nysgerrighed
Nytårsaften er en festlig aften, hvor vi siger farvel til det gamle år, og velkommen til det nye – men for hunden kan festlighederne være en overvældende oplevelse.
Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden
Et stort svensk studie peger på at børn, der vokser op med hund, har mindre sandsynlighed for at udvikle astma
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Et kroophold i det nordjyske førte til fælles middage og nye bånd mellem to hundefamilier.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.