Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

En undersøgelse blandt husstande, der er udført af forskningsfirmaet Bryter på vegne af Royal Canin, viser, at det er almindeligt, at man gerne vil give sine firbenede venner noget ekstra godt ved særlige lejligheder.

Påsken er ingen undtagelse. Royal Canins dyrlæge opfordrer kæledyrsejere til at være opmærksomme på, hvad de skal gøre med deres hund eller kat.

– Påskemad kan være meget fed og indeholde høje niveauer af salt, som kan føre til marvetarmproblemer. Mange af de retter, vi mennesker spiser, indeholder løg, der er skadelige for hunde og katte, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

En anden grund til ikke at give din hund eller kat noget fra påskebuffeten er risikoen for overvægt. I dag er næsten halvdelen af alle hunde og katte i de nordiske lande overvægtige. Det forringer både livskvaliteten og øger risikoen for sygdomme.

– Der er så mange andre måder, hvorpå du kan vise kærlighed og omsorg end gennem mad og godbidder - især gennem dit selskab. Her giver påskeferien tid til ekstra leg med din kat eller dejlige lange gåture med din hund, siger Karin Eliasson.

Hvis du vil give noget ekstra, skal du vælge noget med et lavt energiindhold. Nysgerrige og legende katte og hunde kan synes, at påskepynt og påskefjer er spændende, men hvis de sluger dekorationen, kan det være direkte skadeligt. Dyrlægen råder ejere til at være særligt opmærksomme på liljer:

– Liljer er meget smukke og populære at give som gave. Desværre er det ikke mange kæledyrsejere, der ved, at planter, der tilhører de "ægte liljer" (Lilium) eller dagliljer (Hemerocallis), er meget giftige for katte. Det er nok for en kat at indtage noget pollen eller blomstervand for at det kan føre til en alvorlig forgiftning, siger Karin Eliasson.

 

Her er de farer, som hunde- og katteejere bør passe på i påsken

 

  • Løg

Både rå og kogte løg samt hvidløg er giftige for både hunde og katte, dette gælder også for løgpulver, som ofte findes i færdigretter. Frikadeller og løgsild for eksempel indeholder en masse løg, og giver derfor risiko for forgiftning og kan føre til blodmangel hos dit kæledyr. Selv små mængder løg kan være skadelige, hvis de gives regelmæssigt.

 

  • Stegt lam

Knogler i lammesteg kan splintre, når hunden gnaver og det giver skarpe kanter, der kan skade mavetarmsystemet. Derudover er der risiko for tandbrud og forstoppelse. Råt kød og knogler kan også indeholde mikroorganismer, der er skadelige for hunden eller katten, men også for husstandens mennesker

 

  • Tunmousse

Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til et påskefrokostbord. Fisk er generelt populært blandt hunde og katte, og det kan friste én til at give sit kæledyr lidt. Dog har denne ret et højt fedtindhold, da retten både består af mayonnaise og fløde. Skal man tage imod Karin Eliassons råd om at undgå fed mad, bør man derfor finde andet at give sine kæledyr.

 

  • Chokolade

De fleste hunde er meget glade for chokolade, men kakao indeholder teobromin, som er giftigt for hunde og katte. Jo mørkere chokoladen er, jo mere teobromin indeholder chokoladen. Almindelige symptomer er opkastning, mavesmerter, hurtig puls og rysten. Påskeæggene i chokolade skal derfor holdes på sikker afstand.

 

  • Xylitol

Xylitol er et sødemiddel, der findes i tyggegummi, sukkerfrit slik og kan bruges som et alternativt sødemiddel ved bagning. Husk dog, at xylitol er giftigt for hunde. Xylitol kan øge frigivelsen af insulin og føre til et hurtigt fald i blodsukkeret med alvorlige konsekvenser.

 

  • Gæret dej

Pas på ikke at lade dit kæledyr spise dej, da den fortsætter med at gære i en varm mave. Når dejen gæres i maven, dannes der alkohol, som kan gøre kæledyret beruset, maven kan også blive stærkt hævet og såret.

 

  • Påskedekorationer

Påskekviste, påskefjer og påskekyllinger kan opfattes som sjove legetøj til både kat og hund. Men hvis dit kæledyr indtager det ved en fejl, kan det føre til mave- og tarmproblemer. I værste fald kan det sidde fast i halsen eller mave-tarmkanalen og forårsage sårskader afhængigt af, hvad det er lavet af.

 

  • Forårsblomster

Ægte liljer (Lilium) og dagliljer (Hemerocallis) er meget giftige for katte. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget en del af planten eller blomstervandet. Påskeliljer hører ikke til de rigtige liljer, men er også giftige, for både hund og kat. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter. Her er det løget der er mest giftigt og især hunde der graver nyplantede løg kan være i fare.

Hvis ulykken har fundet sted, eller hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har indtaget noget upassende, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge hurtigst muligt.

Læs også

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Din tilbagevenden til arbejdspladsen kan forårsage stress hos din hund

07-03-2022 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En del hunde vil blive efterladt alene for første gang, nu hvor anbefalingerne om hjemmearbejde er ophørt, og folk vender tilbage til kontorerne. Store og pludselige forandringer i hverdagen kan forårsage stress også for hunde. Royal Canin giver tips til, hvordan du kan reducere risiko for stress hos hunden ved hjælp af træning, rutiner, stimulering og fodring

Kort over Hundens Dag

07-05-2019 14:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

1. juni er den nationale hundens dag. Derfor er der også en masse spændende aktiviteter for hundefolket. Her kan du se, hvad du kan opleve

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.