Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Den mest almindelige årsag til overvægt er, at hunden eller katten over en længere periode indtager for meget energi i forhold til, hvad den forbruger. Det er en sundhedsfare for kæledyret, da overvægt ofte har en negativ indvirkning på dyrets sundhed og livskvalitet.

- Mange ejere synes, at deres buttede kat eller hund ser sød ud på samme måde, som vi bliver tiltrukket af søde og buttede babyansigter. Men det er anderledes med kæledyr – et enkelt ekstra kilo på en kat kan svare til så meget som seksten ekstra kilo på et menneske, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

 

Hvad skal man kigge efter som kæledyrsejer 
Hvis du har svært ved at vurdere vægten på din kat eller hund, er der nogle tricks. Dyrlæger bruger blandt andet talje, mave og ribben som indikatorer. Det kan du også.

- En hund eller kat i god form har en talje, der kan ses oppefra, og en mave, der spidser ind op mod lysken, når den ses fra siden. For at bestemme kropstilstanden er det vigtigt at bruge både øjnene og føle med hænderne. Hvis din hund eller kat er langhåret, er det især vigtigt at mærke langs taljen og maven, siger Karin Eliasson.

- Hvad angår ribbenene, er der et trick; at bruge dine egne hænder som reference. Hvis hundens eller kattens ribben føles som dine knoer, når hånden er knyttet, så er dyret sandsynligvis for tyndt. Hvis ribbenene i stedet føles som toppen af ??din hånd, når hånden er udstrakt, kan det indikere en god kropsbygning og god vægt. Men hvis ribbenene føles skjult bag en masse væv som i din håndflade, er dette ofte et tegn på, at din hund eller kat er overvægtig.

 

Gode ??vaner kan lægge grund til et godt helbred – her er dyrlægens tips 
Heldigvis er der meget, du som hunde- eller katteejer kan gøre for at fremme et godt helbred. Her er dyrlægens tre bedste tips til at hjælpe dit kæledyr til at have det godt:

  1. Vej maden og portionerne af: Det er vigtigt, at kæledyrene ikke selv bestemmer, hvor meget de skal spise i løbet af dagen. Mange hunde og katte overspiser, hvis de får fri adgang til mad.
    - Det bedste er at veje al dagens mad om morgenen, og portionere ud i løbet af dagen. Hele husstanden skal vide hvornår og hvor meget mad hunden eller katten skal have, så den ikke får for meget. Hvis din hund eller kat får godbidder, bør du ideelt set trække det fra dagsrationen. Eller giv godbidder, der er små eller har en lav kalorieværdi, så kalorieindtaget er afbalanceret, siger Karin Eliasson.
  2.  Leg og motion: Gåture, leg, forhindringsbaner og motion er vigtigt for at holde din hund eller kat sund.
    - For katte, der bor indendørs, er det en god idé at kombinere fodring og aktivitet. Gennem aktive udfordringer kan man for eksempel gemme maden forskellige steder eller lægge madstykker i et specielt tilpasset foderlegetøj, så katten skal arbejde for at komme til maden, siger Karin Eliasson.
  3.  Giv det rigtige foder: Det er vigtigt at give det rigtige foder, der er tilpasset din hund eller kat. Der er forskellige behov på forskellige stadier i et kæledyrs liv, og det er vigtigt at huske på.
    - Faktorer, der spiller ind og spørgsmål, man kan stille, er, om ens hund tilhører en stor race eller en lidt mindre race. Hvilken alderskategori din kat eller hund tilhører, og om han eller hun er kastreret. Husk også på, om dit kæledyr er meget aktivt, og tilbringer mest tid indendørs eller udendørs. Har den måske en sart mave eller er der andet, man skal tage højde for, siger Karin Eliasson.


Kontakt din dyrlæge, hvis du er usikker på din kats eller hunds vægt. Så får du professionel rådgivning vedrørende dit kæledyrs helbred.

Læs også

Kom til webinar med Royal Canin

21-09-2024 13:25, af Anna Pørtner

I torsdags startede Dansk Kennel Klubs hovedsponsor, Royal Canin, en webinarrække for opdrættere og vil gerne give opdrættere, der er medlem af DKK mulighed for at deltage - ganske gratis

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

21-03-2022 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte

Din tilbagevenden til arbejdspladsen kan forårsage stress hos din hund

07-03-2022 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En del hunde vil blive efterladt alene for første gang, nu hvor anbefalingerne om hjemmearbejde er ophørt, og folk vender tilbage til kontorerne. Store og pludselige forandringer i hverdagen kan forårsage stress også for hunde. Royal Canin giver tips til, hvordan du kan reducere risiko for stress hos hunden ved hjælp af træning, rutiner, stimulering og fodring

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.