Mange hunde oplever at skulle igennem en mindre eller større operation på et tidspunkt i deres liv. At få en hund hjem efter en større operation, kan være en lidt overvældende oplevelse, og mange ejere føler sig usikre på, hvad de kan forvente, og hvad de skal holde øje med.
7 gode råd, til det første døgn efter en operation
1. Varme, ro og hvile
Når hunden kommer hjem, er den fortsat påvirket af bedøvelsen. Find et roligt sted, hvor hunden kan ligge, men hvor du samtidigt kan holde øje med den. Sørg for at den har varme tæpper og noget blødt at ligge på. Hunden vil fortsat være påvirket af bedøvelsen det første døgn, og nogle gange længere, og vil derfor være mere træt og mindre sikker på benene end den plejer.
2. Hold hunden i snor
Har du en lukket have, kan hunden godt lukkes derud for at besørge. Undlad at gå tur med hunden, mens den stadig er sløv efter narkosen. Har du ikke en have, er det vigtig at du holder hunden i snor, når du går ud og gå ikke for langt. Vær opmærksom på at hunden kan reagere anderledes end normalt, når den fortsat er påvirket af bedøvelsesmidlet.
3. Hold øje med hunden
Når hunden kommer hjem, er det vigtigt at den ikke efterlades alene, indtil den virker helt frisk igen. Hold godt øje med den, især i de første timer efter I er kommet hjem. Hunden må gerne virke sløv og usikker på benene, men du skal kunne se at den langsomt bliver mere og mere sig selv igen.
4. Tilbyd langsomt lidt mad
Når hunden begynder at kvikke op, kan du lige så stille begynde at tilbyde den noget mad. Tilbyd hunden mindre portioner, og vælg gerne noget mad, der er let at tygge, for at mindske risikoen for fejlsynkning. Nogle hunde kan få kvalme efter narkosen, og vil derfor ikke have den store appetit. Nogle hunde kan også kaste lidt op. Kvalmen vil forsvinde i takt med at hunden bliver mere og mere frisk. Er den blevet opereret i maven eller tarmen, er det særligt vigtigt at du nøje følger de instrukser om fodring, som du får af dyrlægen.
5. Hold øje med såret
For at give den bedste heling, skal hunden ikke slikke i såret. Ved nogle operationer, vil dyrlægen vælge at lægge en forbinding, der beskytter området. I nogle tilfælde vil det også være muligt at give hunden en bodystocking på, for at dække såret. Prøv at distraher hunden, hvis den slikker i såret. Bliver hunden ved med at slikke i såret, bør du kontakte din dyrlæge.
6. Ring til dyrlægen hvis…
I løbet af de første 24 timer bør hunden blive gradvist friskere og friskere. Bliver hunden pludseligt meget træt, sløv eller svær at komme i kontakt med, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme. Ligeledes skal du reagere, hvis hunden får kramper, begynder at kaste meget op eller virker meget urolig. Hvis det ser ud som om området omkring operationssåret hæver meget eller at det begynder at bløde, bør du også kontakte din dyrlæge.
7. Følg altid dyrlægens instrukser
Der er stor forskel på hvordan hunde reagerer på forskellige typer af operation og bedøvelsesmidler, og det er derfor vigtigt at du altid følger de instrukser din dyrlæge giver dig, når du får hunden med hjem. Er du i tvivl, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Nogle gange har hjertet det med at galoppere afsted fyldt med gode hensigter. Men det er vigtigt at have hovedet med sig. Det har den engelske tv-vært Paul O’Grady lært
Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.
Zena forsvandt fra Humlebæk 5. december og er ikke set siden. Lad os håbe, hun er at finde derude
Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund
I løbet af 2020 blev mere end 67.000 nye hunde registreret i Danmark, hvilket er det største antal nyregistreringer i over 10 år. Hos AniCura, der er en af Europas største grupper af dyrehospitaler, forventer man, at lige så mange danskere vil anskaffe sig en hund i 2021, og derfor har AniCura lanceret en ny digital tjeneste, der skal klæde nye ejere på til tilværelsen med hund
Vil din hund redde dig, hvis du kommer i nød? Måske, siger nyt studie fra Argentina, også selvom hunden ikke er trænet til det
27. maj forsvandt to weimaranere fra deres hjem i Sunds ved Herning. Siden har ingen set dem. Ejerne er uforstående og ulykkelige
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.