Mange hunde oplever at skulle igennem en mindre eller større operation på et tidspunkt i deres liv. At få en hund hjem efter en større operation, kan være en lidt overvældende oplevelse, og mange ejere føler sig usikre på, hvad de kan forvente, og hvad de skal holde øje med.
7 gode råd, til det første døgn efter en operation
1. Varme, ro og hvile
Når hunden kommer hjem, er den fortsat påvirket af bedøvelsen. Find et roligt sted, hvor hunden kan ligge, men hvor du samtidigt kan holde øje med den. Sørg for at den har varme tæpper og noget blødt at ligge på. Hunden vil fortsat være påvirket af bedøvelsen det første døgn, og nogle gange længere, og vil derfor være mere træt og mindre sikker på benene end den plejer.
2. Hold hunden i snor
Har du en lukket have, kan hunden godt lukkes derud for at besørge. Undlad at gå tur med hunden, mens den stadig er sløv efter narkosen. Har du ikke en have, er det vigtig at du holder hunden i snor, når du går ud og gå ikke for langt. Vær opmærksom på at hunden kan reagere anderledes end normalt, når den fortsat er påvirket af bedøvelsesmidlet.
3. Hold øje med hunden
Når hunden kommer hjem, er det vigtigt at den ikke efterlades alene, indtil den virker helt frisk igen. Hold godt øje med den, især i de første timer efter I er kommet hjem. Hunden må gerne virke sløv og usikker på benene, men du skal kunne se at den langsomt bliver mere og mere sig selv igen.
4. Tilbyd langsomt lidt mad
Når hunden begynder at kvikke op, kan du lige så stille begynde at tilbyde den noget mad. Tilbyd hunden mindre portioner, og vælg gerne noget mad, der er let at tygge, for at mindske risikoen for fejlsynkning. Nogle hunde kan få kvalme efter narkosen, og vil derfor ikke have den store appetit. Nogle hunde kan også kaste lidt op. Kvalmen vil forsvinde i takt med at hunden bliver mere og mere frisk. Er den blevet opereret i maven eller tarmen, er det særligt vigtigt at du nøje følger de instrukser om fodring, som du får af dyrlægen.
5. Hold øje med såret
For at give den bedste heling, skal hunden ikke slikke i såret. Ved nogle operationer, vil dyrlægen vælge at lægge en forbinding, der beskytter området. I nogle tilfælde vil det også være muligt at give hunden en bodystocking på, for at dække såret. Prøv at distraher hunden, hvis den slikker i såret. Bliver hunden ved med at slikke i såret, bør du kontakte din dyrlæge.
6. Ring til dyrlægen hvis…
I løbet af de første 24 timer bør hunden blive gradvist friskere og friskere. Bliver hunden pludseligt meget træt, sløv eller svær at komme i kontakt med, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme. Ligeledes skal du reagere, hvis hunden får kramper, begynder at kaste meget op eller virker meget urolig. Hvis det ser ud som om området omkring operationssåret hæver meget eller at det begynder at bløde, bør du også kontakte din dyrlæge.
7. Følg altid dyrlægens instrukser
Der er stor forskel på hvordan hunde reagerer på forskellige typer af operation og bedøvelsesmidler, og det er derfor vigtigt at du altid følger de instrukser din dyrlæge giver dig, når du får hunden med hjem. Er du i tvivl, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
På søndag afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i Kolding fra 12.30 - 16.30. Det er gratis at komme på besøg
Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes
Dogley, som er Danmarks største platform for privat hundepasning og -luftning, tilbyder nu gratis hjælp til hundeluftning for dem, der har mest brug for det
Frank Loklindt Sørensen er for tiden indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov med en psykose. Derhjemme har han god hjælp af sin servicehund. Den er dog ikke velkommen på hospitalet, skriver Aarhus Stiftstidende
Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond
Har du nogensinde fået at vide, at du snakker for meget om din hund? Vi er din hjælp
I dag ruller Danmarks allerførste nonprofit mobile dyreklinik, Frynseklinikken, ud på de danske veje. Bag tiltaget står Dyreværnet, en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, der via en donation fra en privat dyreven har fået mulighed for at etablere den rullende dyreklinik
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.