Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde oplever at skulle igennem en mindre eller større operation på et tidspunkt i deres liv. At få en hund hjem efter en større operation, kan være en lidt overvældende oplevelse, og mange ejere føler sig usikre på, hvad de kan forvente, og hvad de skal holde øje med.

 

7 gode råd, til det første døgn efter en operation

 

1. Varme, ro og hvile

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden kommer hjem, er den fortsat påvirket af bedøvelsen. Find et roligt sted, hvor hunden kan ligge, men hvor du samtidigt kan holde øje med den. Sørg for at den har varme tæpper og noget blødt at ligge på. Hunden vil fortsat være påvirket af bedøvelsen det første døgn, og nogle gange længere, og vil derfor være mere træt og mindre sikker på benene end den plejer.

 

2. Hold hunden i snor

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har du en lukket have, kan hunden godt lukkes derud for at besørge. Undlad at gå tur med hunden, mens den stadig er sløv efter narkosen. Har du ikke en have, er det vigtig at du holder hunden i snor, når du går ud og gå ikke for langt. Vær opmærksom på at hunden kan reagere anderledes end normalt, når den fortsat er påvirket af bedøvelsesmidlet.

 

3. Hold øje med hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden kommer hjem, er det vigtigt at den ikke efterlades alene, indtil den virker helt frisk igen. Hold godt øje med den, især i de første timer efter I er kommet hjem. Hunden må gerne virke sløv og usikker på benene, men du skal kunne se at den langsomt bliver mere og mere sig selv igen.

 

4. Tilbyd langsomt lidt mad

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden begynder at kvikke op, kan du lige så stille begynde at tilbyde den noget mad. Tilbyd hunden mindre portioner, og vælg gerne noget mad, der er let at tygge, for at mindske risikoen for fejlsynkning. Nogle hunde kan få kvalme efter narkosen, og vil derfor ikke have den store appetit. Nogle hunde kan også kaste lidt op. Kvalmen vil forsvinde i takt med at hunden bliver mere og mere frisk. Er den blevet opereret i maven eller tarmen, er det særligt vigtigt at du nøje følger de instrukser om fodring, som du får af dyrlægen.

 

5. Hold øje med såret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For at give den bedste heling, skal hunden ikke slikke i såret. Ved nogle operationer, vil dyrlægen vælge at lægge en forbinding, der beskytter området. I nogle tilfælde vil det også være muligt at give hunden en bodystocking på, for at dække såret. Prøv at distraher hunden, hvis den slikker i såret. Bliver hunden ved med at slikke i såret, bør du kontakte din dyrlæge.

 

6. Ring til dyrlægen hvis…

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I løbet af de første 24 timer bør hunden blive gradvist friskere og friskere. Bliver hunden pludseligt meget træt, sløv eller svær at komme i kontakt med, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme. Ligeledes skal du reagere, hvis hunden får kramper, begynder at kaste meget op eller virker meget urolig. Hvis det ser ud som om området omkring operationssåret hæver meget eller at det begynder at bløde, bør du også kontakte din dyrlæge.

 

7. Følg altid dyrlægens instrukser

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er stor forskel på hvordan hunde reagerer på forskellige typer af operation og bedøvelsesmidler, og det er derfor vigtigt at du altid følger de instrukser din dyrlæge giver dig, når du får hunden med hjem. Er du i tvivl, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge.

Læs også

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Hundekroen: Hjælp os med at blive klogere

07-02-2022 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er stadig fuld gang i byggeriet af Danmarks første hundekro. Netop nu er to studerende fra Professionshøjskolen UCN ved at undersøge, hvordan kroen bliver bedst

Hjælp hunden når den skal til dyrlæge

08-12-2017 17:30, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan ikke fortælle os, hvordan de har det, og derfor er de afhængige af, at vi kan formidle deres problemer, når vi tager dem til dyrlægen – så hvordan forbereder du dig bedst, når din hund skal undersøges? 

Facebookside om efterlyste og fremlyste hunde havde over 100 sager i nytåret

06-01-2022 13:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange hunde flygter i frygt, når nytåret brager på nattehimlen. Hos facebookgruppen Landsdækkende hjælp til efterlyste og fremlyste hunde, havde man flere end 100 sager

Hjælp med at finde to weimaranere

07-06-2020 07:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

27. maj forsvandt to weimaranere fra deres hjem i Sunds ved Herning. Siden har ingen set dem. Ejerne er uforstående og ulykkelige

Hjælp Randers Dyrehospital med at hjælpe

18-06-2020 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Randers Dyrehospital har Covid-19 betydet en aflysning af deres arrangement Hund Forbi, hvor man samler ind til hjælp til udsattes dyr. Men man kan stadig hjælpe

Hvorfor er din hund speciel

04-11-2022 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du nogensinde fået at vide, at du snakker for meget om din hund? Vi er din hjælp

Følg med i VM finalen i lydighed

25-06-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som forudset i går har vi to danskere i VM finalen i lydighed. Hjælp lige med at krydse fingre

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Liselotte og Goa topper stærkt dansk VM-indsats

08-04-2025 09:26, af Cecilie Friis Amstrup

Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dom afsagt! Sejr for hundene!

10-04-2025 09:53, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Hele Europa samles om hundene i Brno

09-04-2025 11:42, af Cecilie Friis Amstrup

Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.