Når hunden ikke synes godbidderne er interessante, må man finde noget andet der er - og her kommer Premacks ind i billedet! Dr. David Premack var en amerikansk professor i psykologi, og han var den første til at beskrive det princip, som senere blev kendt som Premacks princippet.
Et princip de fleste af os nok er stødt på i vores barndom, eller selv ubevist har brugt i vores børneopdragelse, når vi har sagt noget i stil med; ”Hvis du spiser din broccoli, må du gå fra bordet og lege!”. Det er netop kernen i Premarks princip – at en adfærd, som individet gerne vil udføre, som for eksempel at lege, kan bruges til at belønne en adfærd som individet helst ikke vil udføre, som for eksempel at spise sin broccoli! Sagt med andre ord, så kan enhver ting, som hunden gerne vil, bruges til at belønne noget, som den har mindre lyst til at gøre.
Mange hundeejere bruger Premarcks princip, hver gang de tager snoren af hunden og lader den løbe. Beder man sin hund om at sætte sig ned, inden karabinhagen åbnes, og får hunden først lov til at løbe afsted, når den har sat sig, så har man belønnet sin hund for at sidde stille, præcis på samme måde, som barnet blev belønnet for at spise sin broccoli.
For at bruge Premarcks princip skal man altså blot finde ud af, hvad hunden har mere lyst til at gøre, end det man gerne vil have den til – og så bruge det som belønningen.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Læs mere om Premarks princip og alternativer til godbidderne i denne måneds udgave af HUNDEN.
Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.
Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Danskerne blev mere end vanligt hundeglade i 2020, da coronakrisen ramte landet, og mange danskere skal nu vænne sig til et liv med hund, gåture og godbidder. Men det kan være svært at vide, hvordan man får en tryg og glad hund, når man er helt ny i hundefaget, og køen til en plads på hundeskolerne er blevet længere på grund af corona. Heldigvis er der mange ting, man kan gøre, mens man venter. TrygFonden Besøgshunde og deres hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved hjælper de nye hundeejere på vej
Hunde er fantastiske. Det ved vi. I Balle ved Silkeborg er der en hund, der nok får lidt ekstra godbidder de næste par dage
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Med 165 tilmeldte satte årets adventsløb ny standard for Canicross i Danmark. Udfordrende ruter, stærkt fællesskab og en debuterende stafet sikrede en dag fyldt med action, glæde og ros fra deltagere og tilskuere.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund