Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Pexels.com

Det er ikke kun mennesker, der i stigende grad kæmper med overvægt og de mange følgesygdomme heraf. Hos AniCura, der med 24 klinikker i Danmark er en af landets største grupper af dyrehospitaler, oplever man nemlig en stigning i antallet af overvægtige hunde, og det får nu dyrehospitalerne til at slå alarm.   

Overvægt hos hunde er et stigende problem, og det betyder, at tæt på 50 procent af danske hunde nu lider af overvægt, mens 20 procent lider af svær overvægt. Det skal man tage meget alvorligt som hundeejer, for overvægtige hunde lever oftest kortere og har desuden ofte en forringet livskvalitet samt større risiko for følgesygdomme, siger Frederik Meyland-Smith, der er dyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Det er især følgesygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt, der hyppigt ses hos overvægtige hunde foruden en øget risiko for kræft. Som hundeejer er der derfor god grund til at holde godt øje med sin hund og således sikre, at kæledyret er sundt og rask, lyder anbefalingen fra dyrlægen.

Der findes desværre ikke noget præcist tal på, hvor meget en hund bør veje, da idealvægten varierer afhængig af størrelse og race. Det bedste man kan gøre, er derfor jævnligt at undersøge hunden. Hvis ikke man kan mærke ribbenene eller se taljen, vejer hunden typisk for meget. Derudover vil symptomerne typisk vise sig i form af vejtrækningsproblemer, bevægelsesproblemer og træthed, siger Frederik Meyland-Smith, der samtidig anbefaler, at man rådgiver sig med en dyrlæge, hvis man er i tvivl, om sin hund er overvægtig.

Hold igen med godbidder og husk motionen

Der kan være forskellige årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det, at mange hundeejere giver deres firbenede ven for meget mad, hvilket medfører, at hunden ofte vil være i kalorieoverskud og dermed tage på i vægt, lyder det fra Frederik Meyland-Smith.

De fleste hundeejere har tendens til at forkæle hunden med lidt ekstra mad og godbidder, men selvom intentionerne er gode, ender mange ofte med at gøre kæledyret en bjørnetjeneste, som i værste fald har skadelige konsekvenser for hundens helbred, siger Frederik Meyland-Smith og fortsætter:

Det bedste råd, hvis har man har en overvægtigt hund, er ganske enkelt at sørge for, at kalorieindtaget bliver reduceret, hvilket betyder, at man skal holde igen med godbidder og skrue ned for mængden af mad. Derudover kan man også overveje at give hunden slankefoder, ligesom der på meget hundemad er en vejledning til, hvor meget mad hunde skal have, således man undgår overfodring.  

En af de andre store syndere, når det gælder overvægt hos hunde, er manglende motion, og selvom de fleste danskere er gode til at lufte hunden både morgen, middag og aften, er det ifølge Frederik Meyland-Smith ikke altid nok til at komme overvægten til livs.

De fleste danskere lufter hunden flere gange dagligt, hvilket er rigtig godt i forhold til hundens sundhed og trivsel, men for mange overvægtige hunde er gåture ikke altid nok. Derfor er det en god idé at gå en tur i et område, hvor man kan slippe hunden løs, således den har mulighed for at løbe, ligesom det også er vigtigt, at man stimulerer sin hund gennem leg med eksempelvis bolde eller legetøj, så hunden forbrænder flere kalorier, afslutter Frederik Meyland-Smith.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde