Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden bliver gammel, sker der en gradvis svækkelse af kroppen og dens funktioner. Hvor hurtigt disse ændringer indtræder, afhænger af en masse forskellige faktorer, herunder hundens størrelse, race og hvordan den bliver passet.

Der sker ændringer i hele kroppen, men her er 10 ting, som du skal være særlig opmærksom på hos den ældre hund:

1. Hormonbalancen

Hormoner har betydning for en lang række livsvigtige funktioner hos hunden. Det er blandt andet stofskiftet, immunforsvaret (dens modstandskraft over for sygdomme) og dens kønsfunktion. Hos den ældre hund er risikoen for forstyrrelser af disse essentielle funktioner større, end hos den unge hund. Hormonforstyrrelser kan medføre alvorlige sygdomme som sukkersyge, livmoderbetændelse og forstørret prostata.

2. Energibehov 

Hundens energibehov ændrer sig, og for de fleste hunde betyder det, at de har brug for mindre mad end da de var unge. Det resulterer ofte i overvægt hos seniorhunden, og kiloene kan være svære at komme af med, når de først har sat sig på sidebenene. Overvægt giver en nedsat levealder, og kan derudover give en nedsat livskvalitet hos hunden.

3. Hjerte og kredsløb

Hjertet og kredsløbet svækkes i takt med at hunden bliver ældre. Dette kan blandt andet medføre at hjertets pumpeevne svækkes, så det ikke kan pumpe så meget blod rundt i kroppen for hvert slag. Hjertet forsøger derfor at kompensere ved at arbejde hårdere, men det slider yderligere på hjertets muskulatur og hjertet vil med tiden blive mere og mere svækket. I sidste ende kan det ende i dødelig hjertesvigt, hvor hundens hjerte ikke længere kan forsyne kroppen med tilstrækkelige mængder af blod og ilt.

4. Nyre og leverfunktion

Nyrernes funktion kan falde i takt med at hunden bliver ældre, og i sidste ende kan der opstå dødelig nyresvigt. Når nyrerene bliver dårlige falder deres evne til rense blodet og opkoncentrere hundens urin.  Ligeledes kan leverens evne til at rense blodet og danne antistoffer (nogle af de vigtige elementer i hundens immunforsvar) falde.

5. Tænder

Alle hunde har en risiko for at udvikle tandsten og tandkødsbetændelse, men hos den ældre hund er risikoen for, at disse tilstande kan udvikle sig til mere alvorlige følgesygdomme, større, da den generelt har en svækket modstandskraft over for sygdomme. Det kan være problemer som tab af tænder, tandrodsbetændelse og tandbylder. Infektioner i tænder eller tandkød kan spredes med blodet til andre steder i kroppen og fremkalde en lang række alvorlige sygdomme andre steder i kroppen, som for eksempel i hjerte og lunger.

6. Nedsat åndedrætsfunktion

Hos hunden falder lungernes evne til at optage ilt i takt med at den bliver ældre, og det betyder, at kroppen har sværere ved at få alt den ilt som den har brug for, for at fungere optimalt. Derudover stiger risikoen for en lang række luftvejssygdomme i takt med at lungerne og de øvre luftveje svækkes.

7. Muskler, knogler og led

Den ældre hund har lettere ved at miste muskelmasse og sværere ved at genopbygge det igen. Musklerne er med til at støtte skelettet og leddene, og det er derfor vigtigt at vedligeholde den ældre hunds muskulatur gennem både fornuftig motion og god kost. Ledbruskens og ledvæskens kvalitet falder, og risikoen for ledsygdomme, som eksempelvis gigt, stiger. Sådanne sygdomme er smertefulde og har en stor indvirkning på hundens livskvalitet, og det er derfor vigtigt at de opdages og behandles.

8. Nervesystem og sanser

Sanserne svækkes i takt med at hunden bliver ældre. Herunder ses blandt andet nedsat syn, lugtesans og hørelse - alle tre er vigtige for hundens evne til at opleve verden omkring sig. Dette kan betyde at hunden har brug for ekstra støtte fra ejeren, især når den er ude i ukendte omgivelser. Ligeledes stiger risikoen for sygdomme i nervesystemet med alderen.

9. Hud og pels

Hos den ældre hund, får huden med tiden en nedsat modstandskraft. Huden bliver tør og mindre elastisk og dens evne til at gendannes bliver dårligere, og derudover kan pelsen blive mat og tynd. Da huden er den ydre barriere, kan nedsat modstandskraft i huden gøre, at sår heler dårligere, og hunden bliver mere modtagelig over for infektioner udefra.

10. Adfærd

I takt med at hunden bliver ældre og dens sanser svækkes, bliver den dårligere til at håndtere ydre påvirkninger, og den har lettere ved at blive stresset.  Nogle ændre hunde får et nedsat behov for kontakt med andre. Dette kan medfører forskellige adfærdsændringer forbundet med stress og angst, som eksempelvis øget aggression, uro, passivitet eller urenlighed. Har hunden smertevoldende sygdomme, som for eksempel gigt, kan dette også nedsætte dens tolerance over for stress. Den ældre hund kan også udvikle demens, hvor hjernens funktion falder, og man kan eksempelvis opleve at hunden virker forvirret, at den har en nedsat evne til at forstå sine omgivelser, at den virker angst eller aggressiv, samt at den bliver urenlig.  

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
 

Læs også

Det bedste til dine kæledyr

06-10-2023 15:13, af Louise Trabjerg

Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.

Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Gamle hunde kan godt lære nye tricks

30-10-2017 18:37, af Astrid Gerd Holtet

Bare fordi man er blevet gammel, må der stadig godt ske noget i hverdagen!   

Hvor gammel er min hund

22-01-2018 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde bliver ligesom vi mennesker ældre og ældre, før livet slutter. Det skyldes blandt andet, at dyrlægerne er blevet bedre til at behandle forskellige lidelser. Men hvor gamle er hundene egentlig 

BLOG: Er det okay at lade hunden flytte hjemmefra?

09-08-2021 08:27, af Susanne Møller Randeris

Min holdning har altid været lidt firkantet på dette punkt. Når man anskaffer sig en hund, så beholder man den, til man desværre må sige farvel til den pga alderdom

Hold seniorhunden frisk

22-08-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt

Hvornår er hunden gammel?

16-02-2011 15:58, af Anne Kristine Tollestrup
Alderdom er en vej, vi alle må gå, men hvornår er alderdom så hård ved hunden, at det er på tide at hjælpe den til de evige jagtmarker? Det giver Fagdyrlæge Finn Boserup et svar på.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.