Livsstadie – alderdommen

05-05-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Når hunden begynder at nærme sig den forventede levetid, og når aldringsprocesserne begynder at blive synlige, bevæger den modne hund sig ind i alderdommen. I takt med at danske hunde levere længere, bliver alderdommen også længere, og perioden kommer dermed til at udgøre en større del af hundens liv.

Hvornår er en hund gammel?

Hvornår en hund er gammel, eller senior, varierer meget fra hund til hund. De forskellige racer, har en meget forskellig forventet levetid, og hvor gammel hunden forventes at blive, har betydning for, hvornår man vil betegne den som gammel. Typisk lever de små racer væsentligt længere end de store, og dermed når de store racer alderdommen i en noget tidligere alder, end de små.

Sygdomme hos den ældre hund

Med alderdommen følger også en lang række sygdomme. Blandt de mest almindelige aldersrelaterede problemer hos hunde, er blandt andet problemer i bevægeapparatet eller sygdomme i hjerte, lunge eller andre organer.

Ud over at være i risiko for at udvikle bestemte sygdomme, sker der også nogle generelle ændringer i hundens krop. Med alderen bliver blandt andet hundens immunforsvar mindre stærkt, hundens syn og hørelse kan påvirkes og hunden kan have sværere ved at opbygge muskler, sammenlignet med da den var yngre.

Gamle hunde kan godt lære nye tricks

Med alderen oplever mange hundeejere at deres hunde bliver mindre aktive. Det betyder dog ikke, at den gamle hund ikke har behov for berigelse af sin hverdag, og det er vigtigt at den holdes aktiv både mentalt og fysisk hele sit liv.

Gamle hunde kan sagtens træne og lære nye ting, og faktisk har studier vist, at mental træning blandt andet forebygger problemer med demens hos hunde.

Den fysiske aktivering af en ældre hund er ligeledes vigtigt. Det hjælper til at holde hunden sund og kroppen stærk. Arbejdet bør dog tilpasses dens enkelte hunds behov, og der bør tages højde for eventuelle skader og sygdom.

Fodring af den gamle hund

De fleste hundes energibehov falder med alderen, og mange ældre hunde udvikler problemer med fedme. Det kan derfor være nødvendigt at skære ned på hundens kalorieindtag i takt med at den bliver ældre. Det er samtidig vigtigt at foderet indeholder tilstrækkelig af de livsvigtige byggesten, som kroppen skal bruge. Derudover er der en lang række kosttilskud, der kan være gavnlig for seniorhunde, herunder tilskud, der fremmer og styrker bevægeapparatet.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Otte slædehunde døde under sneskred

25-03-2013 10:59, af Nina Marie Villadsen
To mænd fra Forsvarets Sirius-patrulje i Grønland slap med livet i behold fra et sneskred, der desværre kostede otte slædehunde livet

Livet med en terminalsyg hund: Tre gode råd

19-01-2022 08:30, af Astrid Holtet

Her får du tre ting, du bør overveje, hvis du lever med en terminal syg hund

Sygehjælper gav hvalp førstehjælp

31-05-2013 14:29, af Tine Luther
Et fatalt bistik havde nær kostet en hundehvalp livet. Heldigvis blev den reddet af førstehjælp.

Hund forsvandt under mellemlanding

06-01-2011 12:32, af Anne Kristine Tollestrup
Schæferhunden Nala forsvandt fra et fly under en mellemlanding i USA og mistede livet.

Det skal ikke gøre ondt at blive gammel

13-01-2023 09:15, af Louise Laustsen, dyrlæge

Gigt er en almindelig årsag til smerter hos ældre hunde. Gigt dækker over en række sygdomme i muskel- og skeletsystemet, hvor smerter kan opstå i og omkring led i ben og rygsøjle. Kroniske smerter som følge af gigt kan medføre en væsentlig forringelse af hundens livskvalitet

Hvad er spondylose?

20-07-2018 08:00, af Astrid Holtet

Spondylose kaldes også nogle gange for rygslitage, og ses som pålejring af ekstra knoglevæv uden på rygsøjlen. Mange hund lever med tilstanden hele livet uden at få problemer, mens andre kan udvikle problemer med smerte og halthed. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad der gør forskellen

Lev sundt, lev godt, lev med hund

25-02-2022 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse viser, at ældre hundeejere har halvt så stor risiko for at udvikle fysiske og kognitive handicap, end folk der aldrig har haft hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.