Når hunden begynder at nærme sig den forventede levetid, og når aldringsprocesserne begynder at blive synlige, bevæger den modne hund sig ind i alderdommen. I takt med at danske hunde levere længere, bliver alderdommen også længere, og perioden kommer dermed til at udgøre en større del af hundens liv.
Hvornår er en hund gammel?
Hvornår en hund er gammel, eller senior, varierer meget fra hund til hund. De forskellige racer, har en meget forskellig forventet levetid, og hvor gammel hunden forventes at blive, har betydning for, hvornår man vil betegne den som gammel. Typisk lever de små racer væsentligt længere end de store, og dermed når de store racer alderdommen i en noget tidligere alder, end de små.
Sygdomme hos den ældre hund
Med alderdommen følger også en lang række sygdomme. Blandt de mest almindelige aldersrelaterede problemer hos hunde, er blandt andet problemer i bevægeapparatet eller sygdomme i hjerte, lunge eller andre organer.
Ud over at være i risiko for at udvikle bestemte sygdomme, sker der også nogle generelle ændringer i hundens krop. Med alderen bliver blandt andet hundens immunforsvar mindre stærkt, hundens syn og hørelse kan påvirkes og hunden kan have sværere ved at opbygge muskler, sammenlignet med da den var yngre.
Gamle hunde kan godt lære nye tricks
Med alderen oplever mange hundeejere at deres hunde bliver mindre aktive. Det betyder dog ikke, at den gamle hund ikke har behov for berigelse af sin hverdag, og det er vigtigt at den holdes aktiv både mentalt og fysisk hele sit liv.
Gamle hunde kan sagtens træne og lære nye ting, og faktisk har studier vist, at mental træning blandt andet forebygger problemer med demens hos hunde.
Den fysiske aktivering af en ældre hund er ligeledes vigtigt. Det hjælper til at holde hunden sund og kroppen stærk. Arbejdet bør dog tilpasses dens enkelte hunds behov, og der bør tages højde for eventuelle skader og sygdom.
Fodring af den gamle hund
De fleste hundes energibehov falder med alderen, og mange ældre hunde udvikler problemer med fedme. Det kan derfor være nødvendigt at skære ned på hundens kalorieindtag i takt med at den bliver ældre. Det er samtidig vigtigt at foderet indeholder tilstrækkelig af de livsvigtige byggesten, som kroppen skal bruge. Derudover er der en lang række kosttilskud, der kan være gavnlig for seniorhunde, herunder tilskud, der fremmer og styrker bevægeapparatet.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hele sit liv har Milt Lessner haft hund. Da han mistede sin kone, mistede han også sine hunde. Nu har han adopteret en ældre hund, og han er lykkelig
Sygdommen i Norge bliver ved med at brede sig. Nu er samtlige provinser i landet ramt og endnu en hund har mistet livet
Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse