I takt med at vores hunde bliver ældre, bliver de typisk roligere end de var, da de var unge. Det betyder dog ikke at hverdagen for seniorhunden skal være kedelig og uden udfordringer. Jo bedre vi er til at holde dem i gang – både fysisk og mentalt – jo bedre vil deres livskvalitet være.
Motion er vigtigt for seniorhunden
Fysisk aktivitet er vigtigt for alle, også for seniorhunden. Fornuftig motion er med til at holde din hund frisk og sund langt ind i dens otium. Det er med til at styrke led, sener og knogler, samt vedligeholde hundens muskulatur. Har hunden ledproblemer, er det vigtigt at den har en stærk muskulatur omkring leddene, da det er med til at stabilisere dem og mindske eventuelle smerter. Det er dog ikke sikkert at hunden kan klare den samme type motion som tidligere, men i stedet for helt at droppe det, kan man finde alternativer. Eksempelvis kan længere rolige gåture eller svømning være med til at holde kroppen frisk og stærk. Det er dog vigtigt, at holde godt øje med hundens signaler, og stoppe inden den bliver for træt. Manglende lyst til bevægelse, kan være et tegn på smerte i led, knogler eller muskler. Hunde, der trækker sig fra fysisk aktivitet, bør derfor altid tjekkes hos dyrlægen.
Lær hunden nye ting hele livet
Den ældre hund har ofte for længst lært det, der var nødvendigt indenfor grundlydigheden, men det betyder ikke at den ikke kan lære mere. Kan hunden alt det man har brug for, kan man blot lære den små, nye tricks i stedet. Hunden har godt af at bruge sin hjerne, og det at lære noget nyt, giver god mental stimulering. Det afgørende er ikke hvad den lærer, men at den lærer.
Man kan også udfordre hundens næse og problemløsningsevner ved at lave forskellige typer af søgelege, hvor hunden skal finde frem til gemte godbidder. At lede efter gemte godbidder udfordrer hundens næse og hjerne, og man kan komme langt med at gemme godbidder rundt omkring i hjemmet, eller i busken på den daglige gåtur.
3 gode tips til aktivering af seniorhunden
1) Svømning: Bor du tæt på vandet, kan en kort svømmetur, et par gange om ugen, skånsomt styrke hundens muskulatur. Alternativt findes der en række steder i landet, der tilbyder hundesvømning eller vandløbebånd.
2) En beriget gåtur: Når I går tur, så tænk på at gøre den lidt mere spændende med lidt næsearbejde. Kast eksempelvis en håndfuld godbidder i noget højt græs og lad hunden finde dem.
3) Lær nogle nye tricks: Find på nogle sjove tricks, som hunden ikke kan i forvejen. Hvis I blot træner fem til ti minutter hver dag, vil din hund hurtigt blive god til dem.
Et sjovt og spændende otium
Selvom der ikke er helt så meget fart på som tidligere, er det altså stadig vigtigt at dagligdagen byder på oplevelser og udfordringer. Med lidt omtanke og en forståelse for seniorhundens behov, kan de sidste år, sagtens blive lige så sjove og spændende som de første.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.
Hunde i Danmark lever i længere tid end de gjorde førhen – og dermed fylder alderdommen mere i hundens liv, både for hund og ejer
Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund
En god måde at etablere kontakt og øge motivationen for samarbejde imellem dig og din hund er at supplere den mere seriøse træning med sjove øvelser
Hunde bliver ligesom vi mennesker ældre og ældre, før livet slutter. Det skyldes blandt andet, at dyrlægerne er blevet bedre til at behandle forskellige lidelser. Men hvor gamle er hundene egentlig
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt
TV2.dk har kigget på, hvordan vores kæledyr har det i disse tider med ejeren hjemme hele tiden. Her kan du læse, hvad de skriver om hunde
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.
For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.