Nyfødte hvalpe er udelukkende afhængige af tævens mælk de første 3-4 uger. Mælken har et højt protein- og fedtindhold, som dækker en nyfødt hvalps energibehov. Derudover videregiver tæven også antistoffer via råmælken det første døgn. Disse antistoffer giver hvalpene en vis immunitet og beskytter mod sygdomme i hvalpens første levetid. De fleste hvalpe begynder langsomt at vise interesse for tørfoder efter 2-3 uger, hvor tænderne også så småt er begyndt at bryde frem.
Det er vigtigt, at hvalpefoder kan understøtte hvalpenes enorme vækst i modningsfasen. Små racer kan nå deres voksenvægt indenfor det første leveår, hvorimod større racer når deres voksenvægt indenfor de første to leveår. Hvis man sammenligner med mennesker, vil det tage omkring 16 år for et barn at nå fuld modenhed. Hvalpene gennemgår derfor en enorm vækst i modningsfasen, og det er derfor vigtigt at fodre med et afbalanceret hvalpefoder i denne fase for at sikre optimal vækst samt undgå knoglelidelser.
Hvalpefoder har et højere energiindhold, da det typisk indeholder mere protein og fedt end voksenfoder. Det højere energiindhold skal understøtte hvalpens vækst i modningsfasen. Det er vigtigt, at energitildelingen er baseret på forventet voksenvægt. Foderpakker har typisk en doseringsvejledning med en oversigt bagpå pakken, hvor man kan se anbefalet daglig foderdosis baseret på alder, kropsvægt og/eller forventet voksenvægt. Udover ekstra energi, indeholder hvalpefoder også et højere indhold af calcium, som understøtter korrekt knogledannelse.
Unghund til voksen
Et hyppigt spørgsmål angående fodring af sin hund er, hvornår man skal skifte fra hvalpefoder til voksenfoder. Den primære forskel på de to typer foder er et højere indhold af energi (fedt & protein) og calcium i hvalpefoder end voksenfoder. For at vurdere hvornår skiftet skal ske, må man kigge nærmere på, hvornår hunden når sin voksenvægt. Figur 1 viser vækstkurver for racer af forskellige størrelser i vækstfasen. Dér hvor kurven flader ud indikerer, at hunden har nået sin voksenvægt.
Dog er en nået voksenvægt ikke ensbetydende med, at hunden skal skifte til voksenfoder. Selvom vægten stabiliseres, kan skelettet stadig vokse yderligere lidt endnu, og det kan ikke ses med det blotte øje. Som udgangspunkt kan små racer (<10kg) typisk skifte foder omkring 10-12 måneders alderen, mellem racer (10-25kg) omkring 12-14 måneders alderen, og store racer (>25kg) omkring 14-18 måneders alderen. Generelt kræver store hvalpe (især gigant racer) en større opmærksomhed på foder og tilvækst, da de ikke må vokse for hurtigt, og er mere sensitive overfor udsving i calcium. Det gælder dog for alle racer, at det er vigtigt at vurdere, hvor hunden ligger på den individuelle vækstkurve for at afgøre, hvornår et foderskift er optimalt for den enkelte hund. Dette kan gøres i samråd med en foderekspert eller dyrlæge.
Foderskiftet til voksenfoder sker for at undgå overvægt, da den voksne hund har et lavere energibehov grundet at vækstfasen er afsluttet. Energibehovet falder i slutningen af vækstfasen, og når hunden når voksenalderen skal foderet ”kun” dække hundens basale energibehov (antallet af kalorier forbrændt i hvile) samt yderligere energibehov grundet andre faktorer, såsom:
Voksen til senior
Når hunden kommer godt op i årene daler aktivitetsniveauet. Det samme gør hundens energibehov. Det er derfor særligt vigtigt at holde øje med, at hunden ikke får tildelt for meget energi, som ellers vil blive lagret som fedt. Foderrationen skal justeres ned, eller også kan man skifte til et foder med et lavere energiindhold. Derudover skal man huske på, at godbidder og snold skal trækkes fra den daglige energiration.
En tommelfingerregel for at tjekke om din hund er overvægtig er, at du skal kunne mærke din hunds ribben, når du føler den ned langs ryggen. Det anbefales også at få hunden vejet jævnligt, så man kan kontrollere, at hunden ligger indenfor det rette vægtinterval.
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Nyt dansk studie viser at neutralisering øger risikoen for overvægt hos hanhunde, men ikke hos tæver
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Menneskemad er den hyppigste årsag til overvægt hos kæledyr, slår eksperter fast
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Overvægt blandt hunde er et stigende problem, og opstår oftest som et resultat af et for højt energiindtag i forhold til aktivitetsniveau
Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet