Nyfødte hvalpe er udelukkende afhængige af tævens mælk de første 3-4 uger. Mælken har et højt protein- og fedtindhold, som dækker en nyfødt hvalps energibehov. Derudover videregiver tæven også antistoffer via råmælken det første døgn. Disse antistoffer giver hvalpene en vis immunitet og beskytter mod sygdomme i hvalpens første levetid. De fleste hvalpe begynder langsomt at vise interesse for tørfoder efter 2-3 uger, hvor tænderne også så småt er begyndt at bryde frem.
Det er vigtigt, at hvalpefoder kan understøtte hvalpenes enorme vækst i modningsfasen. Små racer kan nå deres voksenvægt indenfor det første leveår, hvorimod større racer når deres voksenvægt indenfor de første to leveår. Hvis man sammenligner med mennesker, vil det tage omkring 16 år for et barn at nå fuld modenhed. Hvalpene gennemgår derfor en enorm vækst i modningsfasen, og det er derfor vigtigt at fodre med et afbalanceret hvalpefoder i denne fase for at sikre optimal vækst samt undgå knoglelidelser.
Hvalpefoder har et højere energiindhold, da det typisk indeholder mere protein og fedt end voksenfoder. Det højere energiindhold skal understøtte hvalpens vækst i modningsfasen. Det er vigtigt, at energitildelingen er baseret på forventet voksenvægt. Foderpakker har typisk en doseringsvejledning med en oversigt bagpå pakken, hvor man kan se anbefalet daglig foderdosis baseret på alder, kropsvægt og/eller forventet voksenvægt. Udover ekstra energi, indeholder hvalpefoder også et højere indhold af calcium, som understøtter korrekt knogledannelse.
Unghund til voksen
Et hyppigt spørgsmål angående fodring af sin hund er, hvornår man skal skifte fra hvalpefoder til voksenfoder. Den primære forskel på de to typer foder er et højere indhold af energi (fedt & protein) og calcium i hvalpefoder end voksenfoder. For at vurdere hvornår skiftet skal ske, må man kigge nærmere på, hvornår hunden når sin voksenvægt. Figur 1 viser vækstkurver for racer af forskellige størrelser i vækstfasen. Dér hvor kurven flader ud indikerer, at hunden har nået sin voksenvægt.
Dog er en nået voksenvægt ikke ensbetydende med, at hunden skal skifte til voksenfoder. Selvom vægten stabiliseres, kan skelettet stadig vokse yderligere lidt endnu, og det kan ikke ses med det blotte øje. Som udgangspunkt kan små racer (<10kg) typisk skifte foder omkring 10-12 måneders alderen, mellem racer (10-25kg) omkring 12-14 måneders alderen, og store racer (>25kg) omkring 14-18 måneders alderen. Generelt kræver store hvalpe (især gigant racer) en større opmærksomhed på foder og tilvækst, da de ikke må vokse for hurtigt, og er mere sensitive overfor udsving i calcium. Det gælder dog for alle racer, at det er vigtigt at vurdere, hvor hunden ligger på den individuelle vækstkurve for at afgøre, hvornår et foderskift er optimalt for den enkelte hund. Dette kan gøres i samråd med en foderekspert eller dyrlæge.
Foderskiftet til voksenfoder sker for at undgå overvægt, da den voksne hund har et lavere energibehov grundet at vækstfasen er afsluttet. Energibehovet falder i slutningen af vækstfasen, og når hunden når voksenalderen skal foderet ”kun” dække hundens basale energibehov (antallet af kalorier forbrændt i hvile) samt yderligere energibehov grundet andre faktorer, såsom:
Voksen til senior
Når hunden kommer godt op i årene daler aktivitetsniveauet. Det samme gør hundens energibehov. Det er derfor særligt vigtigt at holde øje med, at hunden ikke får tildelt for meget energi, som ellers vil blive lagret som fedt. Foderrationen skal justeres ned, eller også kan man skifte til et foder med et lavere energiindhold. Derudover skal man huske på, at godbidder og snold skal trækkes fra den daglige energiration.
En tommelfingerregel for at tjekke om din hund er overvægtig er, at du skal kunne mærke din hunds ribben, når du føler den ned langs ryggen. Det anbefales også at få hunden vejet jævnligt, så man kan kontrollere, at hunden ligger indenfor det rette vægtinterval.
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Hvis du elsker dit kæledyr, vil du også give det det bedste foder. Hos animondo finder du et stort udvalg af kvalitetsfoder til hunde, katte og heste. Uanset om du har en hvalp, en senior eller en allergisk firbenet ven, finder du her det rigtige foder til dit dyrs behov.
Nyt studie viser at hundeejere er dårlige til at afmåle den rigtige mængde af foder til deres hund – og det kan ende i underernæring eller overvægt
Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv
Vejer din hund for meget – og hvor meget skal den egentlig veje? Skalaen ”Body Condition Score” kan give dig svaret
Ny dansk forskning peger på, at hunde af overvægtige ejere har større risiko for også at veje for meget
Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.