Kampen mod kiloene

18-10-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Januar. Vi kender det godt. Måneden, hvor decembers julesul skal rystes af kroppen, og nytårsforsættet om at smide kroppens ekstra håndtag bliver realiseret gennem et medlemsskab i den lokale fitnessklub. For det der fedme er bare ikke godt for os mennesker. 

Men hvis man tror, man kan klare kuren ved at give hunden halvdelen af den mad, man selv plejer at spise, så må man tro om igen. For det er altså heller ikke godt for hunden at være overvægtig. 

En gang, da ressourcerne var knappe og maden ikke blev serveret hver dag i form af mundrette foderpiller, var det en fordel, hvis hundens krop kunne gemme på energien til dårligere tider. Ved at fylde fedtdepoterne, når der var nok at spise, kunne hunden sikre sig, at den havde energireserver at tære af, hvis der senere hen blev mangel på mad. Evnen til at deponere fedt, kunne altså sikre hundens overlevelse.

I dagens Danmark er mad sjældent en mangelvare - hverken for hunde eller for mennesker - og derfor er deponeringen af fedt ikke i samme grad livsnødvendigt. Tværtimod, kan denne evne føre til overvægt.

Hvorfor er overvægt et problem?
Hos hunden er overvægt forbundet med en lang række problemer. Det kan forværre andre sygdomme, som for eksempel: ledproblemer, diskusprolaps, sygdomme i lunge, hjerte og lever, og problemer med bugspytkirtlen.  Derudover begrænses hundens bevægelighed og dermed dens livskvalitet, og den overvægtige hund vil sandsynligvis ikke leve så lang tid som den ellers kunne have gjort.

Hvornår er hunde overvægtig?
Man kan vurdere hundens vægt, ved at kigge og mærke på den. Man skal, for eksempel, kunne se at hunden har en tydelig talje, og ribbene skal let kunne mærkes, når man kører håndfladen ned langs brystkassen.

Hvad kan man gøre?
Er hunden for tyk, er det et udtryk for at den spiser mere end den forbrænder i løbet af en dag. Det vil sige at et vægttab kræver, at skal skærer ned på hundens indtag af kalorier, og op for dens energiforbrug. Det kan gøres på forskellige måder, og her kommer tre gode råd til hvad man kan gøre:

  1. Find et slankefoder
    Det er en rigtig god idé, at sætte hunden over på et slankefoder, der har et lavere energiindhold, men hvor vitamin og mineralniveauet er bibeholdt. Skærer man blot ned på mængden af det foder hunden normalt får, risikerer man at den får for lidt vitaminer og mineraler i forhold til dens behov.
    Derudover kan det være en fordel, hvis foderet indeholder noget fyldstof, som hunden ikke kan optage. Dette fyldstof kan fylde i mavesækken, og dermed give hunden en mæthedsfornemmelse, uden at tilføre ekstra uønskede kalorier. Der kan også bruges særlige kulhydrater, der medvirker til at stabilisere hundens blodsukker. Et stabilt blodsukker hjælper også til at mindske sultfornemmelsen i løbet af dagen.
     
  2. Fedtfattige godbidder
    Hvis hunden får godbidder, er det vigtigt at de trækkes fra i hundens daglige foderration, og at der bruges godbidder, der er så fedtfattige som muligt. Sørg også for at begrænse hvad hunden får af ekstra mad, som fx rester efter aftensmaden.
     
  3. Mere bevægelse i dagligdagen
    Hundens aktivitetsniveau kan også øges, fx med længere gåture, eller måske en løbetur et par gange om ugen. Der findes også utallige motionsformer, du kan dyrke sammen med din hund. Et af de nyeste skud på stammen er K9 Biathlon, hvor både hund og fører i den grad kan blive udfordret. Her er det selvfølgelig vigtigt, at der tages højde for hundens kondition og generelle sundhed, således at den ikke overanstrenges eller får skader.
    Formår man at tilrettelægge hundens dagligdag, således at den forbrænder flere kalorier end den indtager, burde man hurtigt se et vægttab. Er man i tvivl om hvordan vægttabet skal gribes an, kan man altid spørge sin dyrlæge til råds. 

 

Læs også

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Søde børn, unge og hunde ved Hund i Fokus

27-08-2023 12:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Børn, der elsker hunde og hunde der elsker børn er dejligt. Og de to ting kan man opleve på Hund i Fokus netop nu

IMPONERENDE: Blind løber K9 på Vilhelmsborg

17-01-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergård er ikke en kvinde der er bleg for at tage en udfordring. Som formand for Brugernes Førehundeordning og Danmarks eneste blinde førerhundeinstruktør var hun kun et splitsekund om at sige ja til at kaste sig ud i 12 km K9 Biathlon til Hundedagene på Vilhelmsborg d. 30 maj – 1 juni, da Lotte Höhrmann fra Hundedagene kontaktede hende

”K9 Biathlon for alle” på Vilhelmsborg d. 5 sept. 2020

27-08-2020 12:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Du tager en masse hunde, tilsætter børn og voksne i alle aldre, blender dem med vand, mudder, en kæmpe forhindringsbane og højt humør, så har du et ”K9 Biathlon for alle”

Med Winnie i mediemøllen

07-02-2020 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag mødtes Winnie Vestergaard med BT, der gerne ville lave en artikel om hende og hendes store udfordring med at gennemføre et K9 Biathlon på 12km som blind. Vi var med

Skal din hund have beskidte poter?

13-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag er der igen guf for løbeglade mennesker og hunde, når HPM Dirty Paws Aarhus skydes i gang.

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Cani-hvad-for-noget??

09-10-2020 12:33, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg er canicrosser og ”K9-biathlet”... eller rettere sagt: Jeg OG Frida er! – for tror det er en af årsagerne til at jeg, og flere og flere andre hundeejere, er bidt af disse sportsgrene: Det handler om fællesskab og aktiviteter sammen med din hund – og med andre løbere. Man får rørt sig samtidig med at hunden både får motion og brugt ”de små grå” - bliver udfordret på balance, koordination og samarbejdsevner. Og så er det først og fremmest bare supersjovt

4 sjove idéer: Det kan du give dit kæledyr i julegave

09-12-2020 12:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.