Kampen mod kiloene

18-10-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Januar. Vi kender det godt. Måneden, hvor decembers julesul skal rystes af kroppen, og nytårsforsættet om at smide kroppens ekstra håndtag bliver realiseret gennem et medlemsskab i den lokale fitnessklub. For det der fedme er bare ikke godt for os mennesker. 

Men hvis man tror, man kan klare kuren ved at give hunden halvdelen af den mad, man selv plejer at spise, så må man tro om igen. For det er altså heller ikke godt for hunden at være overvægtig. 

En gang, da ressourcerne var knappe og maden ikke blev serveret hver dag i form af mundrette foderpiller, var det en fordel, hvis hundens krop kunne gemme på energien til dårligere tider. Ved at fylde fedtdepoterne, når der var nok at spise, kunne hunden sikre sig, at den havde energireserver at tære af, hvis der senere hen blev mangel på mad. Evnen til at deponere fedt, kunne altså sikre hundens overlevelse.

I dagens Danmark er mad sjældent en mangelvare - hverken for hunde eller for mennesker - og derfor er deponeringen af fedt ikke i samme grad livsnødvendigt. Tværtimod, kan denne evne føre til overvægt.

Hvorfor er overvægt et problem?
Hos hunden er overvægt forbundet med en lang række problemer. Det kan forværre andre sygdomme, som for eksempel: ledproblemer, diskusprolaps, sygdomme i lunge, hjerte og lever, og problemer med bugspytkirtlen.  Derudover begrænses hundens bevægelighed og dermed dens livskvalitet, og den overvægtige hund vil sandsynligvis ikke leve så lang tid som den ellers kunne have gjort.

Hvornår er hunde overvægtig?
Man kan vurdere hundens vægt, ved at kigge og mærke på den. Man skal, for eksempel, kunne se at hunden har en tydelig talje, og ribbene skal let kunne mærkes, når man kører håndfladen ned langs brystkassen.

Hvad kan man gøre?
Er hunden for tyk, er det et udtryk for at den spiser mere end den forbrænder i løbet af en dag. Det vil sige at et vægttab kræver, at skal skærer ned på hundens indtag af kalorier, og op for dens energiforbrug. Det kan gøres på forskellige måder, og her kommer tre gode råd til hvad man kan gøre:

  1. Find et slankefoder
    Det er en rigtig god idé, at sætte hunden over på et slankefoder, der har et lavere energiindhold, men hvor vitamin og mineralniveauet er bibeholdt. Skærer man blot ned på mængden af det foder hunden normalt får, risikerer man at den får for lidt vitaminer og mineraler i forhold til dens behov.
    Derudover kan det være en fordel, hvis foderet indeholder noget fyldstof, som hunden ikke kan optage. Dette fyldstof kan fylde i mavesækken, og dermed give hunden en mæthedsfornemmelse, uden at tilføre ekstra uønskede kalorier. Der kan også bruges særlige kulhydrater, der medvirker til at stabilisere hundens blodsukker. Et stabilt blodsukker hjælper også til at mindske sultfornemmelsen i løbet af dagen.
     
  2. Fedtfattige godbidder
    Hvis hunden får godbidder, er det vigtigt at de trækkes fra i hundens daglige foderration, og at der bruges godbidder, der er så fedtfattige som muligt. Sørg også for at begrænse hvad hunden får af ekstra mad, som fx rester efter aftensmaden.
     
  3. Mere bevægelse i dagligdagen
    Hundens aktivitetsniveau kan også øges, fx med længere gåture, eller måske en løbetur et par gange om ugen. Der findes også utallige motionsformer, du kan dyrke sammen med din hund. Et af de nyeste skud på stammen er K9 Biathlon, hvor både hund og fører i den grad kan blive udfordret. Her er det selvfølgelig vigtigt, at der tages højde for hundens kondition og generelle sundhed, således at den ikke overanstrenges eller får skader.
    Formår man at tilrettelægge hundens dagligdag, således at den forbrænder flere kalorier end den indtager, burde man hurtigt se et vægttab. Er man i tvivl om hvordan vægttabet skal gribes an, kan man altid spørge sin dyrlæge til råds. 

 

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

K9 Biathlon: Ros til den korte rute

05-09-2020 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Yasmin Bøllehuus Rasmussen og hendes hund Riley var meget tilfredse med den rute, de prøvede ved K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg

Overvægt truer Vestens kæledyr

12-05-2020 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv

Fodring af ældre hunde

01-03-2012 14:10, af Tine Luther
De seneste år har der været en del fokus på fedme hos hunde, og markedet er blevet tilført mange forskellige typer slankefoder. Men for ældre hunde kan afmagring være et større problem end overvægt.

Hund i Fokus er godt i gang

28-08-2021 11:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vilhelmsborg summer af hundeliv i denne weekend, og lørdagen er kommet i gang med masser af action ved K9 Biathlon og meget meget mere

IMPONERENDE: Blind løber K9 på Vilhelmsborg

17-01-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergård er ikke en kvinde der er bleg for at tage en udfordring. Som formand for Brugernes Førehundeordning og Danmarks eneste blinde førerhundeinstruktør var hun kun et splitsekund om at sige ja til at kaste sig ud i 12 km K9 Biathlon til Hundedagene på Vilhelmsborg d. 30 maj – 1 juni, da Lotte Höhrmann fra Hundedagene kontaktede hende

Løb en aftentur med forhindringer med hunden

17-08-2021 14:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flot tilmeldingstal til K9 Biathlon for alle, men der er stadig plads til flere ........ og  var det måske noget med et aftenløb?

K9 Biathlon: Du kan stadig nå det

27-08-2021 11:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere end 378 løbere og hunde kommer denne weekend til at kaste sig ud i et fantastisk K9 Biathlon for alle løb på Vilhelmsborg i weekenden. Du kan stadig nå at tilmelde dig

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.