Januar. Vi kender det godt. Måneden, hvor decembers julesul skal rystes af kroppen, og nytårsforsættet om at smide kroppens ekstra håndtag bliver realiseret gennem et medlemsskab i den lokale fitnessklub. For det der fedme er bare ikke godt for os mennesker.
Men hvis man tror, man kan klare kuren ved at give hunden halvdelen af den mad, man selv plejer at spise, så må man tro om igen. For det er altså heller ikke godt for hunden at være overvægtig.
En gang, da ressourcerne var knappe og maden ikke blev serveret hver dag i form af mundrette foderpiller, var det en fordel, hvis hundens krop kunne gemme på energien til dårligere tider. Ved at fylde fedtdepoterne, når der var nok at spise, kunne hunden sikre sig, at den havde energireserver at tære af, hvis der senere hen blev mangel på mad. Evnen til at deponere fedt, kunne altså sikre hundens overlevelse.
I dagens Danmark er mad sjældent en mangelvare - hverken for hunde eller for mennesker - og derfor er deponeringen af fedt ikke i samme grad livsnødvendigt. Tværtimod, kan denne evne føre til overvægt.
Hvorfor er overvægt et problem?
Hos hunden er overvægt forbundet med en lang række problemer. Det kan forværre andre sygdomme, som for eksempel: ledproblemer, diskusprolaps, sygdomme i lunge, hjerte og lever, og problemer med bugspytkirtlen. Derudover begrænses hundens bevægelighed og dermed dens livskvalitet, og den overvægtige hund vil sandsynligvis ikke leve så lang tid som den ellers kunne have gjort.
Hvornår er hunde overvægtig?
Man kan vurdere hundens vægt, ved at kigge og mærke på den. Man skal, for eksempel, kunne se at hunden har en tydelig talje, og ribbene skal let kunne mærkes, når man kører håndfladen ned langs brystkassen.
Hvad kan man gøre?
Er hunden for tyk, er det et udtryk for at den spiser mere end den forbrænder i løbet af en dag. Det vil sige at et vægttab kræver, at skal skærer ned på hundens indtag af kalorier, og op for dens energiforbrug. Det kan gøres på forskellige måder, og her kommer tre gode råd til hvad man kan gøre:
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE
Indrømmet, vi havde en lidt travl men dejlig lørdag. Her er billeder fra de to arrangementer, vi var til
Hunden.dk mødte Nikolai Johansen og hans hund Dexter, da de var kommet i mål efter 3km K9 Biathlon på Rosenholm Slot. De havde begge fået lyst til mere
Godt 80 hunde blev i weekenden bedømt på helt andre parametre, end hundefolk er vant til
De sidste par år er sporten K9 Biathlon vokset voldsomt i popularitet. Herhjemme er det især Lilleskov Slot med Lotte Höhrmann og Torben Lund, der har formået at lave store løb med masser af to- og firbenede løbere. Nu går de to sammen med DKK. Et samarbejde som begge parter glæder sig rigtig meget over
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads.
Efter to dage med cairn terrier på toppen blev søndagens Best in Show en norsk-ejet petit basset griffon vendéen ved navn Pat.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Så er billederne fra forårsudstillingen i Roskilde kommet på hjemmesiden.