Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I løbet af julen og nytåret øges risikoen for, at hvalpen indtager noget der kræver besøg hos dyrlægen eller ligefrem operation med 20 procent, sammenlignet med en almindelig måned i løbet af efteråret. Derudover er der risiko for forgiftning fra lækkerier på julebuffeten som f.eks. juleskinke, andesteg, chokolade og rosiner. Her hviler der et ansvar på hver kæledyrsejer for at sikre, at også hvalpen kan fejre en stille og glædelig højtid.

– Hver jul besøger hundreder af hunde dyrlægen med akutte problemer, hvor mange kunne have været undgået. Der er en stor risiko for, at julepynt og gavebånd sidder fast i tarmen, som vil kræve en abdominal åbning på klinikken for at blive fjernet, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Farer i julen kan være et stykke gavebånd, en simpel guirlande fra juletræet eller noget andet julepynt. Det kan også være, at hvalpen gerne vil lege med, når børnene får deres julegaver, så glem ikke at lægge legetøjet væk, når legen er overstået. Hold særligt øje med batterier, der følger med noget legetøj. Hvis hvalpen sluger et batteri, er der risiko for alvorlige forbrændinger i maven som følge heraf. Her er det vigtigt hurtigt at tage til dyrlægen.

 

Symptomer

Symptomer på, at hvalpen har slugt noget forkert, kan for eksempel være opkast, diarré, savlen og nedsat almentilstand. Jo hurtigere hunden får hjælp, desto bedre er udsigterne. Afhængigt af hvor du bor i landet, kan der være langt til en dyrlæge i juleferien. Det er altid en god idé at checke op på, hvilken dyrlæge der har vagt, så du ved, hvor du skal ringe, hvis julefreden bliver afbrudt af mavepine. Ofte vil der være lange ventetider på klinikken i juledagene, så husk at tage lidt tålmodighed med.

 

Forebyg skader ved at hunden ikke får adgang til:

  • Gavebånd
  • Julepynt
  • Børnelegetøj
  • Batterier
  • Andesteg der indeholder knogler
  • Rosiner fra gløgg
  • Chokolade
  • Nødder

 

Læs også

Vær forsigtig med julebordsrester til hunden

19-12-2024 15:49, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.

Hold jul med din hund på Rold Gl. Kro

14-12-2024 10:57, af Cecilie Friis Amstrup

Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

Er din hund for tyk eller for tynd?

28-01-2022 08:05, af Astrid Gerd Holtet

Vejer din hund for meget – og hvor meget skal den egentlig veje? Skalaen ”Body Condition Score” kan give dig svaret

Juleforkælelse truer din hund: Undgå julefedme hos din firbenede ven

13-11-2020 13:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne

Overvægt truer Vestens kæledyr

12-05-2020 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv

Er min hund tyk?

10-12-2017 17:01, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt og fedme er et stigende problem blandt danske familiehunde, men ofte kan det være svært for ejeren at se, at hunden vejer for meget 

Hvorfor er de overflødige kilo farlige?

25-03-2021 13:05, af Astrid Gerd Holtet

Fedme er et stigende problem hos hunde, og et problem man som ejer bør tage alvorligt – for med overvægten følger mange af de samme følgesygdomme, der ses hos mennesker med for mange kilo på sidebenene 

Hunde kan også trøstespise

06-03-2022 09:45, af Astrid Gerd Holtet

Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.