Overvægt truer Vestens kæledyr

12-05-2020 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid. Få gode råd til, hvordan du giver din hund eller kat et sundt og aktivt liv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

En stor topmave, ekstra kilo på sidebenene og blævrende deller. Det lyder som beskrivelsen af et overvægtigt menneske, men faktisk er det også beskrivelsen af mange kæledyr. Ifølge et studie fra Københavns Universitet inden for Præventiv Veterinærmedicin, der undersøger overvægtige hunde i Danmark, må hver fjerde hund kategoriseres som ”overvægtig” og hver femte som “svært overvægtig”. Mere end hver tredje kat vejer også for meget. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

– Vi ved, at hunde- og katteejere vil deres dyr det bedste, men forkert kost og for mange godbidder ved middagsbordet kan hurtigt tage overhånd. Hvis dyret har svært ved at bevæge sig, har åndenød, og hvis du ikke kan mærke dets ribben, er det klare tegn på overvægt, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Bliver kæledyret overvægtigt, kan fedmen indirekte forårsage eller forværre mange andre sygdomme. Både hunde og katte kan opleve ledproblemer, lunge-, hjerte- eller leversygdomme, sukkersyge, mave- og tarmproblemer, nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme samt nedsat levetid og livskvalitet.

– Overvægt forekommer hyppigst hos ældre hunner, og ingen racer er mere disponible end andre, fortæller direktøren.

Info

Bekæmp fedmen

- Nedsæt fodermængden efter hundens størrelse, aktivitetsniveau og behov for vægttab. Forhør dig hos dyrlægen om typen af slankefoder, der passer til din hund, og giv den kun dét foder. På den måde kan du sikre dig, at hunden ikke kommer til at mangle livsvigtige næringsstoffer. Introducer det nye foder gradvist ved at blande det nye foder med det gamle de første 1-2 uger.

- Lad ikke hunden være med, når familien spiser eller tilbereder mad.

- Hvis hunden skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede daglige fodermængde, eller de skal modregnes i fodermængden. Ellers kan godbidderne i sig selv forhindre vægttabet.

- Sørg for at give hunden så meget motion som muligt f.eks. cykling, løb eller gåture i varieret terræn. Hav altid din hunds alder i tankerne, når du planlægger motionen. Spørg din dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl om motionsmængden.

- Vej hunden mindst en gang om måneden og hold styr på vægttabets udvikling.

Læs også

Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Er min hund overvægtig?

18-09-2023 12:28, af Louise Trabjerg

Læs her hvordan du bliver bedre til at vurdere din hunds kropsvægt og sikrer den bedre sundhed og velfærd.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.