Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Copyright Ridehesten.com
– Ligesom overvægtige mennesker risikerer også Fede Fido at pådrage sig en række livsstilssygdomme som f.eks. ledproblemer, hjerte-, nyre- og leversygdomme, sukkersyge og nedsat immunforsvar, som alt sammen risikerer at nedsætte hundens levetid - for ikke at tale om nedsat livskvalitet til hverdag," siger Lotte Evers, marketingchef i Agria. Foto: Agria Dyreforsikring

Kun ti procent af danske hundeejere vurderer, at deres hunde er overvægtige. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring.
– Når vi sammenholder undersøgelsens resultater med et studie fra Københavns Universitet fra 2020, er der noget, der tyder på, at der er behov for oplysning til nogle af de danske hundeejere. Studiet viste, at hver fjerde danske hund var overvægtig, og den tendens er fint i tråd med det, vi oplever knap fem år senere, siger Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring.

– Som hundeejere går vi og kigger på vores hunde hver dag, men når en vægtøgning sker gradvist, risikerer vi ikke at opdage, når hunden er blevet for tyk. Samtidig ved mange hundeejere ikke, hvordan en normalvægtig hund skal se ud, eller hvordan de skal vurdere hundens huld, hvis de ikke får den op på vægten. Men det er en god ide at sætte sig lidt ind i det, mener Lotte Evers.

Der er stor variation i kropsformen fra hunderace til hunderace og blandt blandingshunde, så det er svært at give et endegyldigt svar på, hvad du skal kigge efter, når du skal vurdere hundens huld, men Lotte Evers byder ind med følgende tommelfingerregel: – Du skal kunne mærke, men ikke se, hundens ribben, når du rører den på siden af brystkassen. Du skal også kunne se en markering af taljen, når hunden står, og du kigger ned på den ovenfra. Har du en hund med stor pels, må du være ekstra grundig og tage hænderne i brug, da der hos nogle hunde kan gemme sig en overraskelse under pelsen.

Fedme fører til livsstilssygdomme
Ligesom overvægtige mennesker risikerer at pådrage sig en række livsstilssygdomme, gør det samme sig gældende for hunde.

– Overvægtige hunde døjer ikke kun med skelet- og ledproblemer, men også med hjerte-, nyre- og leversygdomme, sukkersyge, pankreatitis, nedsat immunforsvar, vejrtrækningsproblemer, mave- og tarmproblemer og er i højere risiko under anæstesi. Alt sammen noget som kan bidrage til en nedsat levetid for hunden, for ikke at tale om nedsat livskvalitet til hverdag, siger Lotte Evers, som desuden påpeger, at risikoen for mange af de ovennævnte sygdomme stiger i takt med hundens alder. Derfor er det vigtigt at holde din hund normalvægtig, selv når den bliver ældre eller neutraliseret.

Hvor meget er for meget?
De hundeejere, der deltog i Agrias undersøgelse, blev også spurgt, om de giver deres hund ekstra godbidder eller mere mad end anbefalet. 65 procent svarede ja, og godt seks ud af ti svarede, at det får dem til at føle sig kærlige og venlige, når de giver deres hund godbidder. Kun seks procent føler skyld, når de flotter sig med at give for mange godbidder til deres hund.

Foderposerne har normalt påtrykt en anbefaling om, hvor meget hunden skal spise, men fodermængden skal justeres ud fra din hunds aktivitetsniveau, og om den får andet at spise eller ej.
– Brug et målebæger eller en vægt, når du fodrer din hund, så du sikrer, at din hund får den rigtige mængde hver gang, råder Evers. 
– Men det er ikke nok kun veje foderet. Hunden må også selv på vægten regelmæssigt, så du kan foretage de nødvendige justeringer af mængden af mad eller finde en anden variant, hvis din hund tager på eller taber sig.

Afhængigt af hundens størrelse kan du enten tage den et smut forbi dyrlægen, eller også kan du veje dig selv og derefter løfte din hund og veje jer begge to for at finde differencen. En ”hjemmevejning” er selvfølgelig kun muligt for de små og mellemstore racer, men er et godt alternativ i hverdagen.

Copyright Ridehesten.com
– Kærlighed er mere end kiks. Seks ud af ti hundeejere føler sig kærlige og omsorgsfulde, når de giver deres hund godbidder, men det er misforstået godhed, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, der peger på studier, der viser, at mindst 20% af danske hunde er for tykke. Foto: Agria Dyreforsikring

Madrester og godbidder
– Et halvt stykke rugbrød med leverpostej kan virke som lidt for dig, men det kan være lige netop de ekstra kalorier, der gør, at hunden tager på. Du skal derfor være opmærksom på, hvad din hund får af foder, pynt og lækkerier ved siden af, siger hundeeksperten, der foreslår at måle hundens daglige foderration af om morgenen og udskifte nogle af de daglige godbidder med foder fra den afmålte dagsration.

– Hvis du har brug for eller ønsker at give godbidder regelmæssigt, f.eks. i forbindelse med træning eller anden aktivering, kan du reducere mængden af mad, din hund får i sin skål, eller skifte til et foder med en lavere energitæthed. Du kan også overveje, om dine godbidder kan erstattes af grøntsager eller magert kød. På den måde vil din hunds daglige energiindtag være det samme, og du behøver ikke bekymre dig om, at godbidderne får din hund til at tage på i vægt, siger Evers og peger på, at kærlighed er meget mere end kiks.

– Når du taler til din hund, dyrker nærvær og fysisk kontakt, viser det alt sammen din kærlighed til hunden og styrker jeres bånd til hinanden.

Tyggeben, griseører og lignende indeholder ofte flere kalorier, end vi tror, så det er også vigtigt at tage højde for disse, når du vurderer din hunds samlede foderindtag.

– Nogle hunde kan spise og spise, og det ser ud til, at de aldrig bliver mætte. Hvis din hund virker sulten hele tiden, kan det måske være en fordel at skifte foder. Generelt er foder med højt fiber- eller proteinindhold godt for din hunds mæthedsfølelse eller supplér med kaloriefattige grøntsager. Sker der markante ændringer i hundens appetit, bør du overveje at konsultere en dyrlæge for at udelukke sygdom eller skader, råder Evers.

Hold hunden i form
– Hvis hunden er neutraliseret (steriliseret eller kastreret), vil dens stofskifte sænkes, og samtidig øges appetitten for mange hunde. Så hvis din hund for nylig er blevet neutraliseret, bør du være ekstra opmærksom på mængden af mad og motion for at forhindre den i at tage på i vægt, siger Evers, der anbefaler, at du generelt tilpasser den daglige mængde motion efter din hunds størrelse, alder og form, og hun foreslår at gå ture forskellige steder, hvor din hund kan løbe rundt i varieret terræn.

– Prøv nye ruter og gør turen sjov ved for eksempel at lokke hunden op på sten eller træstammer og lære den at hoppe over små forhindringer. På den måde styrker du ikke kun hundens fysiske form, selvtillid og kropskontrol, du er også med til at styrke jeres relation, siger Evers.

– Hvis du er bekymret for, at din hund er overvægtig, bør du tage den med til dyrlægen for at kontrollere, at den er sund og rask, før du begynder at ændre foder- og motionsvaner. Samtidig vil din dyrlæge og veterinærsygeplejerske kunne give dig vigtige råd og tips til, hvordan du bedst hjælper din hund med at nå sin idealvægt - og vedligeholde den. Det kan resultere i mange gode sunde år forude med logrende haler.

 

*Undersøgelsen blev gennemført af analysevirksomheden Xtreme på vegne af Agria i december 2024 på baggrund af interviews med 305 hundeejere.

Fakta
Fakta
  • 10 procent af danske hundeejere vurderer, at deres hunde er overvægtige 
  • Ingen af de danske hundeejere, dvs. 0 procent, vurderer deres hunde til at være decideret fede
  • 65 procent af danske hundeejere giver deres hund mere mad eller godbidder end anbefalet
  • 59 procent af de danske hundeejere føler sig kærlige og omsorgsfulde, når de giver deres hund ekstra godbidder
  • 6 procent føler sig skyldige, når de giver deres hund for meget mad. 

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Kendt dyreelsker peger på Danmarks Dyrehelt 2018

10-09-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De kommende uger kan danske kæledyrsejere indstille deres kæledyr til at blive Danmarks Dyrehelt 2018. Agria Dyreforsikring kårer for fjerde år i træk hunde, heste, katte, kaniner og alle andre kæledyr, som har gjort noget ekstraordinært for deres ejer. Dyreelsker og tv-vært, Puk Elgård, hjælper med at udpege vinderen

Pas på: Når tæven er i løbetid, går hanhunden på jagt

26-03-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Forskningsmillioner fra Agria Dyreforsikring får halerne til at logre

17-02-2016 08:35, af Tine Luther
Agria Dyreforsikrings forskningsfond uddeler nu fem millioner kroner til 24 skandinaviske forskningsprojekter om kæledyr. Mange af projekterne har fokus på tævers sundhed og velvære, da de oftere bliver alvorligt syge i forhold til hanhunde.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Agrias forskningsfond giver 3,5 million til forskning i hunde og kattes helbred

24-02-2014 09:52, af Tine Luther
Mulighederne for at behandle syge dyr er i dag næsten lige så avancerede som behandlingen af mennesker, og der foretages omfattende forskning i dyrenes helbred. Agria Dyreforsikring støtter denne forskning via en forskningsfond og beslutter årligt, hvilke projekter der modtager støtte det kommende år. I 2014 uddeles midler til 22 forskningsprojekter, hvoraf 15 er nye. Forskning i DNA-tests og stamcellebehandling er et par spændende eksempler.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse