Pas på Fido i december - julemad er ikke hundeæde

11-12-2017 09:46, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad. Og lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul.

Sådan lyder teksten i Peter Fabers julevise fra 1848. I dag er mange danskere stadig af den opfattelse, at familiens firbenede ven skal have ekstra godbidder i hundeskålen eller ved middagsbordet i december måned. Men det er ikke en god idé at fodre hunden med den julemad, vi mennesker selv nyder i december måned. Det forklarer Sonja Karaoglan, som er direktør for Agria Dyreforsikring:

“Flæskesteg, skinke og julekringle er herligt for os mennesker, men det er altså ikke hundemad. Det kan faktisk være decideret farligt for din hund. Fed mad og for meget salt kan fx give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, og chokolade er også giftigt for din hund” siger Sonja Karaoglan.

Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning. Det skyldes dels, at mange hundeejere ikke er klar over, at julemaden er farlig og dels, at der i juletiden kommer flere velmenende gæster på besøg, venner og familie, som ikke nødvendigvis kender reglerne for fodring i huset.

Nødder og chokolade er blandt de værste faldgruber på julebuffeten. Begge ting er giftige for hunden, og nødder kan desuden sætte sig fast i tarmen. Hvis du oplever tegn på, at din hund har spist noget forkert, det kan være opkast eller diarré, så kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, siger Sonja Karaoglan.

Hvis du gerne vil forkæle din hund med jule-godbidder i december måned, så kan du overveje at bage dem selv. Der findes nemlig masser af opskrifter på snacks til hunden, som er både lækre og sunde. Agria Dyreforsikring disker op med et bud på julegodter nedenfor. Lav en stor portion, og du har nok til hele december:

Lækker opskrift på hjemmelavede julegodter til hunden:

Kyllingekiks  

Lækre kyllingekiks er en sprød godbid som er let at lave.

Du skal bruge:

1 kyllingefilet
120 g majsmel
120 g hvedemel
1 ts tørret persille
1 æg
1 dl vand
1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie

Du kan også bruge kødfars eller laks i opskriften

Sådan gør du:

Kog kyllingefileten i rent vand til den er gennemkogt. Hak den i små bidder, det bedste resultat får du hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.

Bland mel og persille sammen i en skål.

Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i og ælt det hele sammen til en dej. Den er lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i hvis den bliver for tør eller våd.

Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse du vil have med kageforme. Kageforme som ligner kødben kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet. 

Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse i 1 cm tykkelse, og skær bidder ud på 1-2 cm. 

Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden. 

Steg kiksen på 150 grader varmluft i ca. 20 minutter. Hold øje så den ikke bliver brændt, den er færdig når den har fået en gylden farve og har en sprød lyd når du banker på dem. 

Lad den køle af inden du deler ud af godbidderne. 

De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder. God fornøjelse! 

Info

Agria Dyreforsikring.
Agria er Nordens største dyreforsikringsselskab.
Agria Dyreforsikring, er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år og har et tæt samarbejde med dyreejerorganisationer og dyrlæger i hele Danmark. De fleste medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle og skabe fokus på dyrehold, dyresport og dyresundhed. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringsløsninger til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Kæledyr gør danske børn trygge og lykkelige

03-10-2022 11:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem

Dyreværn tæt på konkurs

10-09-2020 11:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 1948 har Dansk Dyreværn Aarhus hjulpet dyr i nød. I dag hedder stedet The Voice of Pets, og herfra melder man i en pressemeddelelse, at man er konkurstruet

Vindere af 3. konkurrence

21-12-2020 12:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så har vi fundet vinderne af vores sidste konkurrence denne jul. Se om du har vundet herunder

1. december går julejagten ind på hunden.dk

28-11-2010 13:50, af Anne Kristine Tollestrup
Fra den 1. december kan du hver dag vinde flotte præmier på hunden.dk i vores store JULEJAGT.

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Julehjælp til fattige familier med hund

02-11-2011 14:30, af Tine Luther
En julepakke til hunden kan betyde lidt luft i budgettet til familiens jul.

Julekalender: Montys jul - Afsnit 1

01-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Velkommen til vores julekalender. Det er i dag 1. december. Ikke alle ved, hvad det betyder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.