Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad. Og lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul.
Sådan lyder teksten i Peter Fabers julevise fra 1848. I dag er mange danskere stadig af den opfattelse, at familiens firbenede ven skal have ekstra godbidder i hundeskålen eller ved middagsbordet i december måned. Men det er ikke en god idé at fodre hunden med den julemad, vi mennesker selv nyder i december måned. Det forklarer Sonja Karaoglan, som er direktør for Agria Dyreforsikring:
“Flæskesteg, skinke og julekringle er herligt for os mennesker, men det er altså ikke hundemad. Det kan faktisk være decideret farligt for din hund. Fed mad og for meget salt kan fx give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, og chokolade er også giftigt for din hund” siger Sonja Karaoglan.
Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning. Det skyldes dels, at mange hundeejere ikke er klar over, at julemaden er farlig og dels, at der i juletiden kommer flere velmenende gæster på besøg, venner og familie, som ikke nødvendigvis kender reglerne for fodring i huset.
Nødder og chokolade er blandt de værste faldgruber på julebuffeten. Begge ting er giftige for hunden, og nødder kan desuden sætte sig fast i tarmen. Hvis du oplever tegn på, at din hund har spist noget forkert, det kan være opkast eller diarré, så kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, siger Sonja Karaoglan.
Hvis du gerne vil forkæle din hund med jule-godbidder i december måned, så kan du overveje at bage dem selv. Der findes nemlig masser af opskrifter på snacks til hunden, som er både lækre og sunde. Agria Dyreforsikring disker op med et bud på julegodter nedenfor. Lav en stor portion, og du har nok til hele december:
Lækker opskrift på hjemmelavede julegodter til hunden:
Kyllingekiks
Lækre kyllingekiks er en sprød godbid som er let at lave.
Du skal bruge:
1 kyllingefilet
120 g majsmel
120 g hvedemel
1 ts tørret persille
1 æg
1 dl vand
1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie
Du kan også bruge kødfars eller laks i opskriften
Sådan gør du:
Kog kyllingefileten i rent vand til den er gennemkogt. Hak den i små bidder, det bedste resultat får du hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.
Bland mel og persille sammen i en skål.
Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i og ælt det hele sammen til en dej. Den er lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i hvis den bliver for tør eller våd.
Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse du vil have med kageforme. Kageforme som ligner kødben kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet.
Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse i 1 cm tykkelse, og skær bidder ud på 1-2 cm.
Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden.
Steg kiksen på 150 grader varmluft i ca. 20 minutter. Hold øje så den ikke bliver brændt, den er færdig når den har fået en gylden farve og har en sprød lyd når du banker på dem.
Lad den køle af inden du deler ud af godbidderne.
De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder. God fornøjelse!
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære sidde mellem ben, som blev udgivet i bladet i december 2019
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle
I den sydsvenske by Malmø har man i årevis jagtet en eller flere personer, der tilsyneladende ikke bryder sig om hunde. I december kom man tæt på at afsløre gerningsmanden, men sagen er desværre ikke slut endnu.
Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.
Så er det blevet juleaften, og vi vil gerne ønske alle vores læsere glædelig jul
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste