Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad. Og lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul.
Sådan lyder teksten i Peter Fabers julevise fra 1848. I dag er mange danskere stadig af den opfattelse, at familiens firbenede ven skal have ekstra godbidder i hundeskålen eller ved middagsbordet i december måned. Men det er ikke en god idé at fodre hunden med den julemad, vi mennesker selv nyder i december måned. Det forklarer Sonja Karaoglan, som er direktør for Agria Dyreforsikring:
“Flæskesteg, skinke og julekringle er herligt for os mennesker, men det er altså ikke hundemad. Det kan faktisk være decideret farligt for din hund. Fed mad og for meget salt kan fx give problemer med bugspytkirtlen. Gærende dej er farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, og chokolade er også giftigt for din hund” siger Sonja Karaoglan.
Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning. Det skyldes dels, at mange hundeejere ikke er klar over, at julemaden er farlig og dels, at der i juletiden kommer flere velmenende gæster på besøg, venner og familie, som ikke nødvendigvis kender reglerne for fodring i huset.
Nødder og chokolade er blandt de værste faldgruber på julebuffeten. Begge ting er giftige for hunden, og nødder kan desuden sætte sig fast i tarmen. Hvis du oplever tegn på, at din hund har spist noget forkert, det kan være opkast eller diarré, så kontakt din dyrlæge hurtigst muligt, siger Sonja Karaoglan.
Hvis du gerne vil forkæle din hund med jule-godbidder i december måned, så kan du overveje at bage dem selv. Der findes nemlig masser af opskrifter på snacks til hunden, som er både lækre og sunde. Agria Dyreforsikring disker op med et bud på julegodter nedenfor. Lav en stor portion, og du har nok til hele december:
Lækker opskrift på hjemmelavede julegodter til hunden:
Kyllingekiks
Lækre kyllingekiks er en sprød godbid som er let at lave.
Du skal bruge:
1 kyllingefilet
120 g majsmel
120 g hvedemel
1 ts tørret persille
1 æg
1 dl vand
1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie
Du kan også bruge kødfars eller laks i opskriften
Sådan gør du:
Kog kyllingefileten i rent vand til den er gennemkogt. Hak den i små bidder, det bedste resultat får du hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.
Bland mel og persille sammen i en skål.
Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i og ælt det hele sammen til en dej. Den er lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i hvis den bliver for tør eller våd.
Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse du vil have med kageforme. Kageforme som ligner kødben kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet.
Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse i 1 cm tykkelse, og skær bidder ud på 1-2 cm.
Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden.
Steg kiksen på 150 grader varmluft i ca. 20 minutter. Hold øje så den ikke bliver brændt, den er færdig når den har fået en gylden farve og har en sprød lyd når du banker på dem.
Lad den køle af inden du deler ud af godbidderne.
De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder. God fornøjelse!
Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Juletræet er en fast del af den danske jul, men det fint pyntede træ er ikke altid hundeegnet. Vi har 5 gode råd, der kan gøre dit træ hundevenligt
Ofte glemmer vi alt om hundens sikkerhed, når vi tager den med på køretur i bilen. Men det er vigtigt, at du sørger for, at Fido er spændt ordentligt fast, særligt når turen går ud på de glatte og trafikerede veje i dagene op til jul og nytår. Læs her hvordan du bedst sikrer hunden på køreturen
Vi bliver i butikken
I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse