Om lidt skal hunden i snor på stranden

30-03-2025 07:46, af Cecilie Friis Amstrup

Fra 1. april til 30. september skal hunden føres i snor, hvis den skal med på stranden. Det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund; for når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Copyright Ridehesten.com
For at passe på ynglefugle og andre dyr er det ifølge naturbeskyttelsesloven lovpligtigt at føre hunden i snor på stranden i perioden 1. april til 30. september. Foto: Agria Dyreforsikring

Selv om vejret ikke altid lugter særlig meget af forår endnu, så er det ikke en aprilsnar, at vi nærmer os sommerhalvåret. Og det betyder, at vandhunden nu igen skal have snor på, når du lufter den på stranden:

Ifølge naturbeskyttelsesloven er det lovpligtigt at føre hunden i snor på stranden i perioden 1. april til 30. september.

– Og det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund! Indskærper Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring, som tilføjer: – Årsagen er, at ynglefugle og andre dyr, der lever på de danske strande, skal have mulighed for at føde og opfostre deres unger i fred og ro, uden forstyrrelser fra løse hunde. Foråret betyder yngletid, og naturen vil snart være fuld af fugleunger og andre udsatte dyrebørn. Hvert eneste år får mange hundeejere dog ufrivilligt både dyreunger og forældredyr, der passer på deres afkom, på samvittigheden, fordi deres hund f.eks. får fat i en harekilling eller skræmmer ynglefugle væk fra deres reder.

Imponerende instinkter
– Når du er ude at gå tur med din hund, så har hunden, som det rovdyr, den i realiteten er, fuldstændig styr på, hvis der ligger ynglefugle eller andre dyr og trykker sig i nærheden. Den opsnuser dem længe før, du selv når at opdage det, og da vil det i mange tilfælde være for sent: Hundens gode næse giver signal til hjernens autonome funktioner, instinktet tager over, og hunden sætter i fuld jagt-sprint afsted, fordi den simpelthen ikke kan lade være, forklarer hun.

Derfor indskærper marketingchefen, at du skal lade snoren sidde på hunden eller helt undgå at lufte hund på stranden og andre steder, der er yngleplads for fugle og andet vildt 
– I dag får vores hunde serveret mad enten i skål eller som aktivering, så de har ikke et reelt behov for at jage for at kunne spise sig mætte. Alligevel vil næsten alle hunde udvise et eller andet niveau af jagtinstinkt, mener Lotte Evers.

– Jagtinstinktet er en af de mest almindelige, og for nogle ejere, uforudsigelige adfærdsformer hos vores hunde. Det kan vise sig ved, at hunden løber efter blade, der blæser i vinden, svømmer ud efter fugle på vandet, jagter egernet op i træet eller følger færten efter rådyr i skoven, forklarer Lotte Evers.

”Den gør ikke noget!”
Det er ikke kun hundeejerne og deres hunde, der har glædet sig til at tage hul på strandsæsonen. I den kommende tid vil mange andre forårsglade strandgæster søge mod de danske kyster, men ikke alle vil være lige så vilde med din hund, som du er.

– Der er faktisk en hel del mennesker, både børn og voksne, som er decideret bange for hunde, men fordi angst ikke er rationel, nytter det ikke at forklare f.eks. et forskrækket barn, at din hund ikke gør noget: Det er ikke DIN hund, barnet er bange for, men selve ideen om hunde. Selv om det kan være svært at forstå, når man har en sød og meget lydig hund, der aldrig gør eller hopper op af fremmede, så er det bedst for alle at respektere, at ikke alle elsker hunde, mener Lotte Evers, der understreger, at man som hundeejer må tage ansvaret på sig for at undgå konflikter og give mulighed for, at alle kan nyde godt af den danske natur.

Der findes heldigvis alternativer i form af særlige hundestrande og hundeskove, hvis du og din hund elsker det våde element og nyder at gå en tur uden snor.

Læs også

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Agria lancerer egen digital dyrlægerådgivning

18-05-2021 06:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med den nye app Agria Vet Guide kan Agria Dyreforsikring tilbyde dyreejere en fleksibel og tryg dyrlægerådgivning lige der, hvor dyret befinder sig. Appen kan downloades fra i dag

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

Julen er farlig for hunde

11-12-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

December er typisk en måned, hvor Agria Dyreforsikring ser mange skader på kæledyr. Disse skader og sygdomme kunne være undgået, hvis ejerne var mere opmærksomme på julens faldgruber. Hunde- og katteejere kan med fordel notere sig disse farer, så det ikke er deres kæledyr, som får julen ødelagt.

Der er brug for alternativer til forsøgsdyr

24-04-2013 12:51, af Maja Golles
I anledning af den internationale ”Forsøgsdyrenes Dag”, i dag - 24. april - afholder DOSO og Dyrenes Beskyttelse et seminar, hvor fokus er på at få skabt alternativer til dyreforsøg. Bl.a. fødevareminister Mette Gjerskov deltager og fortæller om arbejdet for at få et nationalt center for alternativer til forsøgsdyr.

Fra 1. april skal strandhunden i snor

14-03-2018 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 1. april til 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden på stranden uden at have hunden i snor

Danskernes kur mod ondt i sjælen går på fire ben

01-05-2017 08:31, af Tine Luther
Tusindvis af danskere kæmper hver dag med psykiske udfordringer som depression og stress. En undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring viser, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør.

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller