Kan hunden blive smittet af vores influenza

26-10-2021 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Influenzasæsonen er over os. Vi hoster og harker, mens vi sender en stille bøn til den vi nu tror på, om, at vores lidelse nu ikke hedder Covid. Men hvordan er det nu med den almindelige influenza og hunde. Kan vi smitte hundene med influenza?

– Det korte svar er heldigvis nej. I modsætning til visse andre vira, så smitter influenza meget sjældent fra mennesker til dyr, forklarer Agria Dyreforsikrings dyrlæge Mogens Brix.

– De vira, der typisk smitter mellem dyr og mennesker, er f.eks. rabies (tidligere kaldet hundegalskab). Men vira er generelt selektive, så det er i realiteten ganske få af de gængse vira, vi oplever her i Danmark, der smitter mellem dyr og mennesker, fortsætter Mogens Brix.

Der findes en særlig influenzatype, parainfluenzavirus (CPI), som rammer hunde, men vaccinen mod den er del af det almindelige vaccinationsprogram for hunde, og den kan altså ikke smitte mennesker.

 

Begynder hunden at hoste?

Det er dog ikke utænkeligt, at din hund begynder at hoste, mens du selv ligger syg i sengen med influenza. Vores influenzasæson er nemlig samtidig højsæson for såkaldt kennelhoste, en betegnelse der dækker over en række virus- og bakterieinfektioner, der angriber hundes luftveje. Kennelhoste er en fællesbetegnelse for flere sygdomme, der udover ovennævnte parainfluenza, også tæller bl.a. canine adenovirus (CAV) type 2 og bordetella bronchiseptica.

Ifølge Mogens Brix kan kennelhoste kendes på en hul og tør hoste, og han fortæller, at mange hundeejere først tror, at hunden har fået noget galt i halsen. Hunde kommer i reglen over sygdommen af sig selv i løbet af en uge eller to, men hold øje med, om den får feber eller virker sløj, for man kan være uheldig, at kennelhoste udvikler sig til lungebetændelse, hvilket kræver behandling hos dyrlægen.

 

Smitten

Smitten spredes primært, når flere hunde samles. Hvis din hund får kennelhoste, er det derfor vigtigt, at I undgår kontakt med andre hunde i løbet af de første to uger. Vær også opmærksom på, at det kan være rarest for hunden at blive luftet i sele, mens den er syg, så den kan slippe for halsbåndet, der trykker på de generede luftveje. Heldigvis kan hunden ikke smitte os med kennelhoste, så vi kan trygt nusse hinanden, når hosten indtræffer og sengen kalder.

 

Læs også

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet