Influenzasæsonen er over os. Vi hoster og harker, mens vi sender en stille bøn til den vi nu tror på, om, at vores lidelse nu ikke hedder Covid. Men hvordan er det nu med den almindelige influenza og hunde. Kan vi smitte hundene med influenza?
– Det korte svar er heldigvis nej. I modsætning til visse andre vira, så smitter influenza meget sjældent fra mennesker til dyr, forklarer Agria Dyreforsikrings dyrlæge Mogens Brix.
– De vira, der typisk smitter mellem dyr og mennesker, er f.eks. rabies (tidligere kaldet hundegalskab). Men vira er generelt selektive, så det er i realiteten ganske få af de gængse vira, vi oplever her i Danmark, der smitter mellem dyr og mennesker, fortsætter Mogens Brix.
Der findes en særlig influenzatype, parainfluenzavirus (CPI), som rammer hunde, men vaccinen mod den er del af det almindelige vaccinationsprogram for hunde, og den kan altså ikke smitte mennesker.
Begynder hunden at hoste?
Det er dog ikke utænkeligt, at din hund begynder at hoste, mens du selv ligger syg i sengen med influenza. Vores influenzasæson er nemlig samtidig højsæson for såkaldt kennelhoste, en betegnelse der dækker over en række virus- og bakterieinfektioner, der angriber hundes luftveje. Kennelhoste er en fællesbetegnelse for flere sygdomme, der udover ovennævnte parainfluenza, også tæller bl.a. canine adenovirus (CAV) type 2 og bordetella bronchiseptica.
Ifølge Mogens Brix kan kennelhoste kendes på en hul og tør hoste, og han fortæller, at mange hundeejere først tror, at hunden har fået noget galt i halsen. Hunde kommer i reglen over sygdommen af sig selv i løbet af en uge eller to, men hold øje med, om den får feber eller virker sløj, for man kan være uheldig, at kennelhoste udvikler sig til lungebetændelse, hvilket kræver behandling hos dyrlægen.
Smitten
Smitten spredes primært, når flere hunde samles. Hvis din hund får kennelhoste, er det derfor vigtigt, at I undgår kontakt med andre hunde i løbet af de første to uger. Vær også opmærksom på, at det kan være rarest for hunden at blive luftet i sele, mens den er syg, så den kan slippe for halsbåndet, der trykker på de generede luftveje. Heldigvis kan hunden ikke smitte os med kennelhoste, så vi kan trygt nusse hinanden, når hosten indtræffer og sengen kalder.
Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse