Corona-krisen har gjort førerhunde arbejdsløse

28-04-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste onsdag i april er normalt en dag, de fleste førerhunde ser frem til. Det er førerhundens dag, der i år falder den 29. april. Det betyder normalt, at førerhundene og brugerne besøger skoler og institutioner, taler med masser af mennesker om førerhundens mange evner og vigtige funktion – men ligesom så meget andet i 2020, så bliver dagen helt anderledes. Faktisk har de seneste mange uger budt på en helt anden hverdag for de fleste – også for førerhundene, der er gjort arbejdsløse under pandemien og derfor keder sig bravt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvor de fleste familiehunde har nydt godt af sine menneskers selskab de seneste uger, så er sagen en ganske anden for de 230 aktive førerhunde i Dansk Blindesamfund. Her mærker brugerne tydeligt, at hundene efterhånden er rastløse og savner de daglige opgaver med at føre og hjælpe deres blinde brugere rundt i samfundet. Det skriver Dansk Blindesamfund i en pressemeddelelse.

Ronja er vant til at følge sin bruger Lene allevegne – på arbejde, ud at handle, til og fra besøg hos venner og fritidsaktiviteter. Men det er der ikke så meget af for tiden, hvor Lene arbejder hjemmefra.

– Det er tydeligt, at Ronja keder sig. Hver gang jeg tager min computer frem, går hun slukøret tilbage i sin hundekurv. For tiden har hun meget energi, som ikke bliver brugt, så det må vi forsøge at få afløb for på anden vis, forklarer Lene Fritzbøger Andersen, der til daglig er blindefaglig konsulent i førerhundeordningen i Dansk Blindesamfund.

Problemer med træningen
I øjeblikket kommer Ronja heller ikke med i butikker, da Lene har gode venner, som handler for hende. Lene synes nemlig, at det er svært at holde afstand til mennesker, når hun ikke kan se. Førerhundene ved heller ikke, at de skal holde to meters afstand.

– Det med de to meters afstand, har vi ikke fået lært førerhundene endnu. Det kunne måske være en udfordring for førerhundeinstruktørerne, for de har også svært ved at træne hundene, som de plejer, forklarer Lene Fritzbøger Andersen.

De danske gågader ligger nemlig øde hen, så det er svært at træne hundene i at færdes blandt andre i det offentlige rum, ligesom de mange aktiviteter, som instruktørerne tager førerhundene med til, er indstillet.

”Instruktørerne går til fodboldkampe og koncerter eller tager på café, så hundene lærer de forskellige miljøer at kende. Hvis en bruger ofte går til koncert, så skal hunden jo være vant til lyde og mange mennesker, men det er svært at træne lige nu”, forklarer Lene.

Nye tricks i corona-tiden
Lene forsøger at tænke kreativt for at stimulere Ronja, nu hvor arbejdsbyrden er væsentligt reduceret. Hun er begyndt at lære Ronja hundetricks, hvor hun blandt andet skal hoppe igennem Lenes arme. Foreløbig er armene tæt på gulvet, men lige så langsomt dag for dag, hæver hun dem en smule. De udnytter også den ekstra tid derhjemme med at finjustere nogle af de gamle tricks, hvor Ronja giver pote og håndkys. Men der er dog kun belønning for goddag med højre pote og farvel med venstre pote. Gåturene er dagens højdepunkt, selv om ruterne ofte er de samme. Lene forklarer:

– Som blind kan det være svært at begive sig ud på nye ruter. Det er meget forskelligt, hvor modige vi er til at færdes nye steder. At begive sig ud på ukendt terræn som blind vil nærmest svare til, at seende skal færdes i bælgravende mørke, hvor man kun kan høre biler og cykler, men ikke ved, hvad der venter forude, siger Lene.

Ingen nye førerhunde under pandemien
Pandemien og nedlukningen af samfundet har også betydet, at de førerhunde, der er blevet færdiguddannet under corona-krisen, må blive hos førerhundeinstruktørerne og endnu ikke kan komme ud til deres kommende brugere.

– Når man får ny førerhund, følger der samtræning med, hvor man lærer førerhunden at kende i selskab med instruktøren. Men det risikerer vi ikke i øjeblikket, så der er mange nye førerhundebrugere, der må væbne sig med tålmodighed og blive hos instruktørerne, indtil det her er ovre. Jeg glæder mig til vi igen kan sende hundene ud og skabe frihed og tryghed for brugerne, og så glæder jeg mig helt personligt til igen at komme ud og bruge Ronja. Der bliver nok fuld fart på de første ture tilbage på arbejdet, så jeg må holde mig i god kondi, hvis jeg skal kunne følge med, siger Lene.

Læs også

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Blind amerikaner løber halvmaraton

04-02-2020 13:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Thomas Panek løb sidste forår som den første blinde i verden et halvmaraton med førerhund. I en podcast fortæller han om sine oplevelser

 

En god ven i nøden

28-12-2017 08:17, af Iben Thybo, veterinærsygeplejerske v. Familiedyrlægerne

De fleste af os har set eller oplevet en førerhund med sin ejer, som har et fysisk handicap, typisk i form af at være blind eller stærkt svagsynede. Men knap så mange har set en psykiatrisk servicehund – der er nemlig ikke så mange af dem – endnu

Dyreværnet åbner hundebørnehave

10-05-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu hvor Danmark igen er ved at lukke op, skal flere tilbage til arbejdspladsen. Det betyder også, at mange hunde igen skal være alene hjemme, og det kan give problemer

Frankrig: Hund hjælper ofre

23-06-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Frankrig har man fundet ud af, at en hund kan give ro til ofre i retssager

Udstilling Roskilde: DKK beslutter sig 6. april

31-03-2020 11:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går du og venter spændt på, om den internationale udstilling i Roskilde bliver til noget, så må du vente lidt endnu

Roskilde 2019: Ikke en race for alle

09-05-2020 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend skulle vi have været til udstilling i Roskilde, men sådan skulle det ikke være. Som et lille plaster på såret udgiver vi i denne St. Bededagsferie vores artikler fra bladet om Roskilde 2019 på hunden.dk. Så lader vi som om, vi er der igen

Dyrlæger ønsker klar melding fra dyrlægeforening

30-03-2020 08:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens Folketinget beder frisører og andre om at lukke, er der ikke nogen regler for dyrlæger. Derfor opfordrer dyrlægerne Den Danske Dyrlægeforening om at komme med en klar udmelding

Nej tak, servicehund forbudt

16-08-2018 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frank Loklindt Sørensen er for tiden indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov med en psykose. Derhjemme har han god hjælp af sin servicehund. Den er dog ikke velkommen på hospitalet, skriver Aarhus Stiftstidende

Kynisk svindelsag: Se jer for

05-08-2021 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny svindelsag med hundehvalp har set dagens lys. DKK kalder svindlen kynisk og opfordrer til, at man støtter organiserede opdrættere

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.