Artiklen blev bragt i juninummeret af magasinet HUNDEN.
Den 28. november 2018 fødtes en lille tricolor-farvet bichon havanaiser, som fik navnet Tesla. Hendes fulde navn er Small Opals That’s Amore, og hun er opdrættet af Helle Bekker. De første syv måneder af sit liv tilbragte Tesla hos Helle, hvor hun blev udstillet og lærte at blive børstet og vasket. Derefter flyttede hun til mig som udstationeringshund lige før tiden med covid-19, og den første tid brugte vi på at lære hinanden at kende.
Tesla skulle egentlig bare ”på prøve”, da jeg ikke var sikker på, at jeg kunne holde af en lille hund. Jeg har tidligere opdrættet rhodesian ridgebacks, og jeg har haft otte af dem over nogle år. Tesla og jeg har fået et helt særligt bånd, og vi er meget knyttede til hinanden, hvilket også gør, at Tesla næsten er umulig for andre at passe, da hun ”græder”, når hendes mor er væk. Det går rimeligt, hvis f.eks. mine forældre passer hende hjemme hos mig, men ellers er hun et vrøvlehoved, indtil hendes mor kommer hjem igen.
Tesla er helt sikkert ”kommet på højde med” de ridgebacks, jeg har haft, selvom det er en helt anden måde at have hund på.
Teslas rejse mod toppen af lydighed
Tesla og jeg kunne ikke rigtig komme ud til nogle konkurrencer i starten, så vi lavede tricks og fitnessvideoer til ”Do More With Your Dog” i USA. Der sender man videoerne ind, og hvis man består prøverne, kan man opnå forskellige titler. Efter covid-19 startede Tesla med at deltage i Heel Work to Music (HTM), også kaldet Dog Dancing, hvor hun tog de såkaldte færdighedsprøver (FP), som er en række tricks i den rækkefølge, man selv vælger. Der er fire niveauer af færdighedsprøverne; FP1, FP2, FP3 og så titelprøven, der giver titlen ”HTMF”, som Tesla opnåede, så vidt vides, som den første af sin race. Sideløbende med HTM dyrkede hun rally, hvor hun nu deltager i ekspertklassen.
I dag træner Tesla mest til DKK’s lydighedsprøver, hvor hun har bestået klasse 1 (LP1) intet mindre end 15 gange, hvorefter hun rykkede i klasse 2, som hun bestod som den første af sin race. Hun går stadig lidt klasse 2, mens hun sideløbende træner til klasse 3, hvor vi først vil gå efter titlen LP3 og så den helt store drøm om dansk lydighedschampion.
Tesla har også deltaget i Hoopers og opnået præmiering der. Noget andet, vi har deltaget i, er hverdagslydighedstræning (HLT), hvor der er fire niveauer; bronze, sølv, guld og elite. Når man består guld tre gange, bliver man dansk hverdagslydighedschampion (DKHLTCH), hvilket Tesla har opnået. Nu går hun i eliteklasse, hvor hun fik et point for lidt i første forsøg til at bestå.
Vi har de sidste par år også taget nogle Sirius prøver hos DKK, hvor man optager video og sender ind til DKK, hvilket er rigtig hyggeligt at gå og arbejde med. Vi har taget nogle (præcis ti) prøver, der giver en lille titel.
DKHLTCH RBM HTMF RØM LP1 HLT-B HLT-S LP1B LP1S HLT-G LP1G LP2 TKP(US) TKN(US) TKI(US) TKA(US) SIRLB SIRLØ SITCB SISLCB LP1V-KR4-23 SISHOWB SILFHB SIOKSNC-G24 SIFP1 SILLPB SIFEBNWS-G
Servicehund, besøgshund og sofahygger
Tesla blev i 2021 certificeret servicehund gennem foreningen Trinitas. Hun bliver re-certificeret hvert andet år for at vise, hun kan sine ting, og det skal vi igen til efteråret. Som servicehund hjælper hun mig med at komme ud og at komme på besøg hos f.eks. lægen, fodterapeuten, kommunen osv. Tesla ved præcis, hvornår hun er på arbejde, og hvornår hun ikke er. Når hun får vesten på, er hun helt rolig og søger min nærhed, og når hun ikke har vesten på, så er hun dejlig skør.
Et af hendes weekend job er at være med mig på rallyprøver, lydighedsprøver eller udstillinger, når jeg er sekretær, og det er så hyggeligt at have hende inde i teltet, hvor hun hygger sig i sin vogn. Hun har også været med til Lis Sørensen koncert samt været med på museum. Tesla er rigtig god til sit job - en ægte ENER.
I 2023 var vi til optagelsesprøve ved Trygfonden som besøgshund, og det klarede Tesla rigtig godt. Vi har siden da besøgt at plejehjem en gang om ugen.
Midt imellem det hele har Tesla været på tre udstillinger, og hun er blevet mor til to kuld hvalpe med tre hvalpe i hver. I 2020 deltog Tesla i en unghundementalbeskrivelse, som viste, at hun er en meget racetypisk bichon havanais og stort set ramte den såkaldte ønskeprofil i langt de fleste punkter. Mest af alt er Tesla dog en selskabshund, som elsker at ligge på sofaen med mig, når ikke lige vi træner.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Rold Skov med 8000 hektars skygge og ro ligger kun fem minutters gang fra Danmarks første hundekro. Her kan både to- og firbenede få en svalende pause fra sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Dansk Kennel Klub har forespurgt Solrød kommune om mulighed for at benytte et af kommunens grønne arealer til hunderelaterede aktiviteter, og nu er der politisk opbakning
Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag.
I denne uge dumper det nye nummer af HUNDEN ned i postkasserne, og der er masser af godt læsestof at fordybe sig i
Hver måned finder vi månedens læserfoto i Magasinet HUNDEN. Her kan du se alle de ti vinderbilleder fra i år, ligesom du kan se, hvilke tre, vi valgte som årets bedste fotos. Alle billederne er blevet præmieret med gode præmier fra Gilpa
?
Dogley og Dansk Kennel Klub afholder et fagligt kursus for hundepassere med undervisning af en af Danmarks dygtigste instruktører. Kurset vil forberede dig på mange af de situationer, der kan opstå, når du passer fremmede hunde og dermed ruste dig bedre til ansvaret som hundepasser
I dag og i morgen udkommer det nyeste nummer af HUNDEN, som også er årets første
For anden gang denne weekend sikrede den imponerende borzoi Borscana Sing A Song sig en Best in Show-titel ved DKK’s internationale udstilling i Vejen.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.