En god ven i nøden

28-12-2017 08:17, af Iben Thybo, veterinærsygeplejerske v. Familiedyrlægerne

De fleste af os har set eller oplevet en førerhund med sin ejer, som har et fysisk handicap, typisk i form af at være blind eller stærkt svagsynede. Men knap så mange har set en psykiatrisk servicehund – der er nemlig ikke så mange af dem – endnu

Copyright Ridehesten.com
Foto: Trinitas

En psykiatrisk servicehund er et hjælpemiddel til personer med psykiske lidelser, så som angst, posttraumatisk stress syndrom (PTSD) eller lignende. Hunden kan give ejeren en tryghed i pressede situationer, hjælpe med at gøre hverdagen nemmere og ikke mindst give en større livskvalitet.

At handle, køre med bussen, gå igennem byen osv. er almindelige hverdagsting, som mange mennesker tager forgivet. Men det kan være en stor udfordring eller helt umuligt for folk med psykiske lidelser.

For 47-årige Jakob, som lider af PTSD, er hverdagen blevet meget nemmere og mere overskuelig, efter at have fået servicehunden Patsy, som er en pudel på 6 år. Patsy kan kalde sig certificeret servicehund efter at have gennemgået et langt træningsforløb sammen med Jakob og ligeledes bestået en såkaldt offentlighedstest igennem den frivillige forening Trinitas.

Hundens ambassadør
Trinitas er en samarbejdspartner mellem brugeren med en psykisk lidelse og en hundetræner. For at Trinitas kan godkende brugeren som egnet til ejer af en servicehund, skal vedkommende være diagnosticeret med en vedvarende psykisk lidelse.

–  Vi er hundens ambassadør. Vi vil sikre at hunden har det godt og har et godt hundeliv, hvor der også skal være plads til et rigtigt hundeliv med leg og udfoldelse, ved siden af at være arbejdshund med vest på, fortæller Trine Bargmann som er sekretær og hundetræner hos Trinitas. Når servicehundene er på arbejde med deres ejer, bliver de iført en vest, som signalerer overfor omverdenen, at der bør tages hensyn og at der er tilladelse til at medbringe hunden på steder, hvor der ellers ikke kommer hunde.

Trinitas giver brugeren rådgivning til at finde den rette hund eller til at certificere nuværende hund. Hundene skal helst være voksne, da det kan være en stor mundfuld at få en hvalp med et stort energiniveau og som skal renlighedstrænes dag og nat. Alle racer kan bruges, men der er nogle hunde der er mere egnede end andre og dermed også nemmere at træne til den slags arbejde. Generelt anbefaler Trinitas mindre hunde, da de er mere praktiske, når brugeren skal have servicehunden med på både restaurant, i indkøbscenter og hos lægen.

Patsy har haft en positiv virkning på Jakob
Jakob har, som følge af hans psykiske lidelse, også haft en del fysiske udfordringer i form af ufrivillige bevægelser og epilepsi-lignende anfald med varighed på op til én time. Ligeledes har han haft svært ved at tale, da han snublede over ordene og skulle ofte koncentrere sig for at samle alle tankerne på de enkelte ord. Tidligere var Jakob meget nervøs og kunne fare sammen, hvis der kom én gående bagfra. Alt dette er ophørt og han har tilmed kunne undlade at tage daglig dosis af beroligende medicin efter at han har fået Patsy ind i sit liv. Han er selv overrasket over, hvor stor en virkning Patsy har på ham og har svært ved at forklare, hvad det er, hun gør.

–  Patsy ligger altid så hun kan se, høre eller mærke mig. Når jeg får uro i kroppen, ligger hun sig helt ind til mig og giver mig tryghed, fortæller en tydelig berørt Jakob.

Hundetræner og adfærdsbehandler Tine Fabricius fra Dygtighund.nu, har stået for træningen af Patsy. 

– Det er helt utrolig at se sådan en udvikling både Patsy og Jakob har været igennem. Patsy elsker at være på "arbejde" med Jakob og hun er utrolig opmærksom på hans velbefindende, fortæller Tine Fabricius. Tine har tilrettelagt træningen til Patsy og Jakob ud fra, hvad Patsy kunne i forvejen.

–  Patsy er en omplaceringshund, som kunne det mest basale så som sit, dæk osv. Alt det andet er tillært ved træning 1-2 gange om ugen i ca. ½ år, siger hun.  Som udgangspunkt er det Jakob der har trænet Patsy med instrukser og guidning fra Tine. Dette gør man for at skabe den bedste samhørighed og samarbejde mellem hund og ejer, som gennemgår en stor udvikling sammen. Hvis Jakob har været for syg eller utilpas, har Tine enkelte gange måtte tage over. 

Servicehunde er mere udbredte i England og USA, hvor de bruges til adskillige lidelser. Der er endnu ingen dansk evidens for, hvordan hundene hjælper sine ejere. Men noget tyder på, at hundene bruger sin gode lugtesans og dermed kan lugte at ejeren er ved at få et angstanfald eller lignende. Hunden.dk har tidligere bragt historier om service- og epilepsihunde. Senest i november '17 hvor vi fortalte om labradoren Gaia som hjælper sin ejer, den 27-årige Jacob Dastrup, når han får et epileptisk anfald.

Evidens eller ej, der er ingen tvivl om at servicehundene er en god ven i nøden og giver dem en større livskvalitet. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt