Blind amerikaner løber halvmaraton

04-02-2020 13:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Thomas Panek løb sidste forår som den første blinde i verden et halvmaraton med førerhund. I en podcast fortæller han om sine oplevelser

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mens Winnie Vestergaard rejser landet rundt i medierne grundet sit vanvittige projekt om at gennemføre et K9 Biathlon som blind, løber der en mand rundt i USA, som heller ikke er bange for at kaste sig ud i udfordringer trods synshandikap.

I gymnasietiden var Thomas Panek en flittig sportsudøver, som især gjorde sig i terrænløb. Da han rundede de 20 år, begyndte han at miste synet, og langsomt måtte han indse, at løb i terrænet var alt for udfordrende, og derfor kastede han sig over almindelig løb. Det fortæller han blandt andet om i podcasten, Working for the run.

Her fortæller han også, hvordan han fandt ud af, at han bare skulle følge efter løberen foran sig, og så gik det fint.

– Men folk kunne ikke forstå, at jeg aldrig vandt. De kunne se, at jeg løb hurtigt, men jeg overhalede ikke dem, der løb foran mig, fortæller han.

Senere fandt han ud af, at man kunne løbe med et andet menneske, som kunne dirigere ham. Det bragte stor lykke, da han pludselig kunne løbe op til sit potentiale og gennemføre lange løb som for eksempel maraton.

Der var dog et par problemer med at løbe med andre mennesker. Man skulle hele tiden finde et menneske, der gad løbe, når man selv havde lyst og på de lange distancer kunne det også blive irriterende med en anden løber.

– Når man løber de lange distancer, er det som at have en passager på bagsædet, der hele tiden fortæller, hvilken vej man skal, lyder det fra Thomas Panek.

Derfor kom han på ideen med at løbe med førerhunde. Og i foråret 2019 blev han den første blinde løber til at gennemføre et halvmaraton kun med hjælp fra førerhunde.

Til løbet havde Thomas Panek tre hunde, der afløste hinanden som førerhunde. Den tredje og sidste hund, som førte ham i mål, var hans egen pensionerede førerhund Gus.

– Det var fantastisk, det kunne lade sig gøre, men jeg var faktisk nervøs for, om jeg ville vide, hvornår jeg kom i mål. Jeg havde jo ikke trænet Gus til at vide, hvor målstregen var. Men da jeg nærmede mig målet, var jeg ikke i tvivl, da publikum jublede og råbte på Gus. Det var helt fantastisk, husker han.

Udover at løbe med hunde, er Thomas Panek selv direktør i Guiding Eyes for the Blind, der træner hunde til at blive førerhunde og nu altså også hunde til at løbe med blinde, og selvom man skulle tro, det var svært for hundene, så mener Panek, at det ligger helt naturligt for dem.

– En hunds arbejdstempo passer faktisk meget godt til mennesket joggetempo. Hunden er bygget til at løbe, mens vi andre ligner klovne, der er ved at vælte, når vi løber. Derfor udnytter vi sådan set bare hundens naturlige tempo, når vi træner hunde til at løbe med blinde, siger han.

 

Du kan høre den interessante podcast her

Læs også

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Forsvundet hund havde taget toget

21-01-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er lidt et mysterium, hvad der skete ved Dianalund torsdag morgen, hvor en hund var blind passager i et tog

Har du, eller har du haft svagtseende eller blind hund?

06-11-2020 15:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

...... Så kan du hjælpe tre dyrlægestuderende med deres speciale

Falsk drægtighed – når hunden tror den skal have hvalpe!

23-10-2017 20:22, af Astrid Gerd Holtet

Nogle tæver kan blive falsk drægtige efter de har været i løbetid - og i den forbindelse kan der ses både fysiske og psykiske ændringer

Show of winners i morgen - Vis os dine billeder

21-02-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Husk det er i morgen lørdag, der er Show og Winners. Du kan se det live på nettet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Lad os se din EM-hund

12-06-2021 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om tre timer går det løs. lad os se jeres udsmykning

BLOG: Jagtsæsonen er slut

21-02-2021 09:03, af Elisabeth Schrøder

1. Februar er en trist dag for sådan nogle som os, for den markerer slutningen på jagtsæsonen, da jagttiderne på de fleste typer vildt udløber.  Hvad skal vi dog nu få alle vores weekender til at gå med? Mon ikke vi finder en løsning på dét problem. Men indtil videre er lidt velfortjent afslapning vel også i orden

K9 Biathlon med særlige hensyn for alle

18-08-2020 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse tider ved man aldrig helt, om arrangementer står eller bliver aflyst. Men nu skulle det næsten være helt sikkert, at K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg 5. september bliver til noget

HUNDEN er sluppet løs

19-04-2023 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er HUNDEN igen på gaden, og den skulle ramme alle postkasser hos DKK's medlemmer i dag og i morgen. Her er lidt om, hvad du kan læse om

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.