Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde kan miste synet som følge af mange forskellige sygdomme. En af de mere sjældne sygdomme i øjet går under det engelske navn ”Sudden Aquired Retinal Degeneration” eller SARD, og rammes hunden af sygdommen, kan den risikere at blive helt blind på få dage.

Hvad sker der med hunde der får SARD?

Sygdommen opstår pludseligt og kan udvikle sig hurtigt. En normaltseende hund, kan miste synet indenfor få dage, men blindheden kan dog også udvikles over en længere periode. Når hunden bliver blind, vil det typisk komme til udtryk som en ændring i dens adfærd. Hundens pupil er ofte udvidet og, modsat i et raskt øje, trækker pupillen sig ikke sammen, når øjet udsættes for kraftigt lys. I nogle tilfælde ses det også at hunden bliver træt, og måske spiser, drikker og tisser mere end normalt.

Symptomer på SARD:

  • Hunden begynder at gå ind i ting
  • Hunden bliver pludselig bange eller opfører sig underligt
  • Hunden reagerer ikke normalt på sine omgivelser
  • Hunden har udvidede pupiller
  • Hunden kan virke træt
  • Hunden kan spise, drikke eller tisse mere end den plejer

Alle hunde kan rammes af SARD, men sygdommen er dog mest almindelig hos de små hunderacer. Ældre og steriliserede tæver er i særlig risiko for at udvikle sygdommen.

Fremtiden for en hund med SARD

SARD kan i nogle, men ikke alle, tilfælde være forbundet med en alvorlig systemisk sygdom i kroppen. Hos nogle hunde med SARD har man blandt andet fundet unormale hormonniveauer.

Der findes ingen helbredende behandling for sygdommen. Når nethinden ødelægges, ødelægges de vigtige celler, der registrerer lyset, og disse celler kan ikke gendannes, når de først er gået i stykker.

Hunde, der er blevet blinde som følge af SARD, har ikke ondt i øjet. Mange hunde kan fungere forholdsvis godt uden at kunne se, især hvis deres omgivelser ikke ændrer sig for meget, og derfor kan hunde med SARD ofte få et velfungerende liv.

Læs også

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Første skridt mod bekæmpelse af dødelig sygdom

29-03-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den dødelige Acrodermatitis, der er kendt for at ramme hvide bullterriere på hvalpestadiet er på nuværende tidspunkt ikke mulig at behandle. Ny forskning har dog opdaget den mutation, der udvikler sygdommen

Linseluksation kan ende i blindhed

02-12-2019 15:00, af Astrid Holtet

Hvis linsen i hundens øje rykker sig fra sin normale placering, kan det ende i blindhed

Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Hundesygdom i Norge - Det ved vi

08-09-2019 09:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Veterinærinstituttet i Norge opdaterede i går deres hjemmeside med en oversigt over, hvad vi ved om hundesygdommen. Her får du en oversigt

Ny flåtsygdom har nået Danmark

16-03-2012 14:02, af Tine Luther
Den nye sygdom kan smitte både til hunde og mennesker – og den kan resultere i alvorlig sygdom. Heldigvis er den sjælden og kan behandles.

Aortastenose – en medfødt hjertedefekt

04-09-2018 08:11, af Astrid Holtet

Aortastenose er en medfødt defekt i hjertet, der i sidste ende kan være dødelig for hunden. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt