Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunden fødes døve, men døvhed kan også komme i løbet af hundens liv som følge af sygdom. En af de hyppigste årsager til erhvervet døvhed, er tilbagevendende øregangsbetændelser, der med tiden laver kroniske skader på øret.

Hvordan kan man se om en hund er døv?

Det kan være overraskende svært at opdage at en hund er blevet døv, da mange hunde bliver gode til at reagere på syn og berøring i stedet. Sker der eksempelvis noget bag hunden, kan den ofte mærke de luftstrømme det sætter i gang, og reagere på dét. Det vil udefra se ud som om den rent faktisk hørte det der skete bag den.

Hunde der bliver døve, vil dog typisk udvise en ændret adfærd. Ofte vil de være mere skræmte og utrygge end førhen, da de har sværere ved at forudse hvad der sker omkring dem, og dermed bliver de let forskrækkede. Ofte opdages døvheden fordi hunden ikke reagerer på lyde, på samme måde som tidligere. Det kan for eksempel være, at den holder op med at reagere, når det ringer på dørklokken.

Er man i tvivl om hvorvidt en hund kan høre, kan den testes ved hjælp af en såkaldt BAER test, hvor man, ved hjælp af elektroder på hundens hoved, kan måle hundens hørelse.

Fremtiden for en døv hund

Hvordan en døv hund klarer sig, er meget forskelligt fra hund til hund. Nogle hunde bliver meget utrygge og stressede af det – og for nogle ender det i aggressionsproblemer. Andre hunde håndterer det godt og kan, uden de store problemer, opretholde en god livskvalitet. For alle hunde, der mister hørelsen, er det dog nødvendigt at tage visse forholdsregler. Det kan være vanskeligt at lade dem løbe løs, da indkaldsmulighederne begrænses. Ligeledes skal man være utroligt varsom i trafikken, og andre tæt befærdede steder, da den døve hund let overser potentielle farer. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

6-årig pige bidt af hund

06-06-2011 14:12, af Anne Kristine Tollestrup
En 6-årig pige måtte syes med 7 sting, da hun i weekenden blev bidt af en hund.

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

Betændelse i mælkekirtlerne

07-12-2020 15:13, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven danner mælk kan hun udvikle en smertefuld mælkekirtelbetændelse – og det kan gøre det svært for hvalpene at få mælk nok

Kysser du din hund

12-04-2022 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge New York Post advarer flere forskere nu mod at kysse hunden, da hundens mund kan være fyldt med bakterier, der kan gøre dig syg

Dyreværnet passer hunde

10-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I ferieperioder kan det være svært at finde pasning til familiens logrende medlem. Nu kan du få passet din hund hos Dyreværnet København og Dyreværnet Jylland v/Søndergaard Hunde- og Kattepension. 

Mig og min hund i Jels

05-09-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften kan man komme til et spændende arrangement i det sydlige Jylland. Her vil man blandt andet kunne opleve Irene Jarnved

Voldsomt frostvejr på vej: Efterlad aldrig din hund i en kold bil

05-01-2024 09:52, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.