Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunden fødes døve, men døvhed kan også komme i løbet af hundens liv som følge af sygdom. En af de hyppigste årsager til erhvervet døvhed, er tilbagevendende øregangsbetændelser, der med tiden laver kroniske skader på øret.

Hvordan kan man se om en hund er døv?

Det kan være overraskende svært at opdage at en hund er blevet døv, da mange hunde bliver gode til at reagere på syn og berøring i stedet. Sker der eksempelvis noget bag hunden, kan den ofte mærke de luftstrømme det sætter i gang, og reagere på dét. Det vil udefra se ud som om den rent faktisk hørte det der skete bag den.

Hunde der bliver døve, vil dog typisk udvise en ændret adfærd. Ofte vil de være mere skræmte og utrygge end førhen, da de har sværere ved at forudse hvad der sker omkring dem, og dermed bliver de let forskrækkede. Ofte opdages døvheden fordi hunden ikke reagerer på lyde, på samme måde som tidligere. Det kan for eksempel være, at den holder op med at reagere, når det ringer på dørklokken.

Er man i tvivl om hvorvidt en hund kan høre, kan den testes ved hjælp af en såkaldt BAER test, hvor man, ved hjælp af elektroder på hundens hoved, kan måle hundens hørelse.

Fremtiden for en døv hund

Hvordan en døv hund klarer sig, er meget forskelligt fra hund til hund. Nogle hunde bliver meget utrygge og stressede af det – og for nogle ender det i aggressionsproblemer. Andre hunde håndterer det godt og kan, uden de store problemer, opretholde en god livskvalitet. For alle hunde, der mister hørelsen, er det dog nødvendigt at tage visse forholdsregler. Det kan være vanskeligt at lade dem løbe løs, da indkaldsmulighederne begrænses. Ligeledes skal man være utroligt varsom i trafikken, og andre tæt befærdede steder, da den døve hund let overser potentielle farer. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Rejseglad hund

06-11-2012 12:23, af Tine Luther
Hund rejste som blind passager på toget frem og tilbage mellem Vemb og Tim.

Hunde fremmer samarbejdet

25-11-2017 17:19, af Astrid Gerd Holtet

Har I en kontorhund på din arbejdsplads? Hvis ikke, så kan det være I skulle få én – et nyere amerikansk studie har nemlig vist, at tilstedeværelsen af en hund fremmer samarbejdet hos mennesker 

Som hund, så ejer - eller?

31-01-2024 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Indimellem hører man ordsproget: "Som hund, så ejer" - og der er faktisk noget om snakken både i det fysiske udtryk, men også det psykiske.

Husk det nu: EDS er lige på trapperne

24-03-2023 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Dog Show bliver et af de største hundearrangementer på dansk grund nogensinde. Skal din hund være en del af dette, så er det ved at være tid til at tilmelde den

Hund faldt i havnebassin – dreng sprang efter

09-01-2012 11:33, af Tine Luther
En 15-årig dreng sprang i går i vandet i Københavns Nordhavn for at redde familiens hund.

Myggekløe og zoneterapi

12-07-2019 12:00, af Vivian Birlie

Er du træt af irriterende myg, der hver år ødelægger din sommer med deres enerverende myggestik? Fortvivl ikke – der er hjælp at hente til både hund og ejer. Her kommer endnu et godt tip fra Vivian Birlie

Rygning skader også din hund

18-05-2016 14:41, af Tine Luther
Hunde, der lever i rygerhjem, får dårligere helbred.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.