Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Copyright Ridehesten.com

Men Holly blev ved med at hoste, så vi tog igen til dyrlægen. Denne gang blev hun scannet, og nu lød diagnosen på hjerteklapfejl. Det var til gengæld en langt mere alvorlig besked at få, for efter at have googlet sygdommen, fandt jeg ud af, at en hund med endocardiose, som det så fint hedder, kun lever ni måneder i gennemsnit med sygdommen. Det var unægtelig en meget trist besked at få, og jeg begyndte så småt at indstille mig på, at Holly levede på lånt tid. I de næste mange måneder fik Holly flere slags medicin: Én slags medicin for at øge hjertes evne til at trække sig sammen, og en anden slags medicin til at drive overflødig væske ud af kroppen på hende.

Månederne gik, og jeg kunne med sorg se, hvordan det gik ned af bakke med hende. Når vi var på stranden, gik hun lige bag ved mig og løb slet ikke og legede, hvilket hun ellers var meget glad for. Hun drak meget, fordi de vanddrivende piller gjorde hende tørstig, og så var hun naturligvis meget træt.

En helt vidunderlig forårsdag med sol og næsten ingen vind – stort set 9 måneder efter hun havde fået diagnosen – gik den så ikke længere. På det tidspunkt havde jeg taget kontakt med LIFE, som havde et forskerprojekt kørende, hvor hunde med hjerteklapfejl først blev grundig undersøgt og efterfølgende nænsomt aflivet. Jeg havde meldt Holly til dette projekt, da jeg tænkte, at hun så kunne gøre noget godt for andre hunde ved at bidrage med sit liv til forskningen i denne rædselsfulde sygdom.

Lad mig sige det med det samme: Det var en aldeles frygtelig dag. At ringe en uge i forvejen og aftale, at denne dag skulle min elskede lille pige aflives, var frygtelig. Man håber jo altid, at man på én eller anden måde ikke skal igennem denne forfærdelige stund, men for langt de fleste af os er dyrlægen inde over den sidstes stund.

Vel ankommet til LIFE blev jeg modtaget af holdet bag projektet, professor Lisbeth Høier Olsen og hendes medarbejdere.

Og så gik undersøgelserne ellers i gang. Holly blev scannet, og scannet, og scannet…Lisbeth og hendes kolleger kiggede på hinanden, og så scannede de én gang til. Og så kiggede de på mig.

– Anne, Holly har under ingen omstændigheder hjerteklapfejl. Men hun har sandsynligvis orm – hjertelungeorm, sagde Lisbeth til mig.

Her stoppede alting…

– Hvad siger du? spurgte jeg – hjertelungeorm? – Ikke hjerteklapfejl?

– Nej, men hun skal have en ormekur, og så er hun sikkert frisk igen, sagde Lisbeth alvorligt til mig. – Men måske har lungevævet taget skade. Det vil tiden vise.

Kan I forestille jer de følelser, som løb igennem mig, da jeg fik beskeden: Din hund skal ikke aflives – den skal have ormekur!

I dag lever Holly i bedste velgående. Hun leger tagfat ved stranden med mine andre hunde, svømmer i Kattegat, og det eneste, man kan høre, er en let hiven efter vejret, hvis hun har løbet en lang strækning.

Holly reddede livet, men ikke alle er lige så heldige. For nylig hørte jeg således om en ganske ung cairn terrier, som ikke klarede skærene. Den blev ni måneder.

Min bøn til alle jer derude er denne: Vi kan ikke fuldstændig stoppe udbredelsen af lungeorm og også hjerteorm, men vi kan nedsætte hastigheden, hvormed disse parasitter udbredes. Og den eneste måde, hvorpå vi kan det, er ved at blive bedre til at samle hundenes efterladenskaberne op. Så please, please husk det!

Læs også

Dansk verdensmester i slædehundesport skriver historie

11-12-2024 20:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

If you can dream it - you can do it

14-02-2024 13:14, af Anne Cecilie Sohl

I et tilbageblik på årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show i Herning 2023, fortæller vi her om Logslund Balto, der under den allersidste finale denne weekend skrev historie. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

Fire unge handlerstjerner rejser mod nordisk mesterskab

12-12-2024 09:38, af Cecilie Friis Amstrup

Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekorddag i Mariager for Canicross adventsløb

03-12-2024 13:58, af Cecilie Friis Amstrup

Med 165 tilmeldte satte årets adventsløb ny standard for Canicross i Danmark. Udfordrende ruter, stærkt fællesskab og en debuterende stafet sikrede en dag fyldt med action, glæde og ros fra deltagere og tilskuere.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.