Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Copyright Ridehesten.com

Men Holly blev ved med at hoste, så vi tog igen til dyrlægen. Denne gang blev hun scannet, og nu lød diagnosen på hjerteklapfejl. Det var til gengæld en langt mere alvorlig besked at få, for efter at have googlet sygdommen, fandt jeg ud af, at en hund med endocardiose, som det så fint hedder, kun lever ni måneder i gennemsnit med sygdommen. Det var unægtelig en meget trist besked at få, og jeg begyndte så småt at indstille mig på, at Holly levede på lånt tid. I de næste mange måneder fik Holly flere slags medicin: Én slags medicin for at øge hjertes evne til at trække sig sammen, og en anden slags medicin til at drive overflødig væske ud af kroppen på hende.

Månederne gik, og jeg kunne med sorg se, hvordan det gik ned af bakke med hende. Når vi var på stranden, gik hun lige bag ved mig og løb slet ikke og legede, hvilket hun ellers var meget glad for. Hun drak meget, fordi de vanddrivende piller gjorde hende tørstig, og så var hun naturligvis meget træt.

En helt vidunderlig forårsdag med sol og næsten ingen vind – stort set 9 måneder efter hun havde fået diagnosen – gik den så ikke længere. På det tidspunkt havde jeg taget kontakt med LIFE, som havde et forskerprojekt kørende, hvor hunde med hjerteklapfejl først blev grundig undersøgt og efterfølgende nænsomt aflivet. Jeg havde meldt Holly til dette projekt, da jeg tænkte, at hun så kunne gøre noget godt for andre hunde ved at bidrage med sit liv til forskningen i denne rædselsfulde sygdom.

Lad mig sige det med det samme: Det var en aldeles frygtelig dag. At ringe en uge i forvejen og aftale, at denne dag skulle min elskede lille pige aflives, var frygtelig. Man håber jo altid, at man på én eller anden måde ikke skal igennem denne forfærdelige stund, men for langt de fleste af os er dyrlægen inde over den sidstes stund.

Vel ankommet til LIFE blev jeg modtaget af holdet bag projektet, professor Lisbeth Høier Olsen og hendes medarbejdere.

Og så gik undersøgelserne ellers i gang. Holly blev scannet, og scannet, og scannet…Lisbeth og hendes kolleger kiggede på hinanden, og så scannede de én gang til. Og så kiggede de på mig.

– Anne, Holly har under ingen omstændigheder hjerteklapfejl. Men hun har sandsynligvis orm – hjertelungeorm, sagde Lisbeth til mig.

Her stoppede alting…

– Hvad siger du? spurgte jeg – hjertelungeorm? – Ikke hjerteklapfejl?

– Nej, men hun skal have en ormekur, og så er hun sikkert frisk igen, sagde Lisbeth alvorligt til mig. – Men måske har lungevævet taget skade. Det vil tiden vise.

Kan I forestille jer de følelser, som løb igennem mig, da jeg fik beskeden: Din hund skal ikke aflives – den skal have ormekur!

I dag lever Holly i bedste velgående. Hun leger tagfat ved stranden med mine andre hunde, svømmer i Kattegat, og det eneste, man kan høre, er en let hiven efter vejret, hvis hun har løbet en lang strækning.

Holly reddede livet, men ikke alle er lige så heldige. For nylig hørte jeg således om en ganske ung cairn terrier, som ikke klarede skærene. Den blev ni måneder.

Min bøn til alle jer derude er denne: Vi kan ikke fuldstændig stoppe udbredelsen af lungeorm og også hjerteorm, men vi kan nedsætte hastigheden, hvormed disse parasitter udbredes. Og den eneste måde, hvorpå vi kan det, er ved at blive bedre til at samle hundenes efterladenskaberne op. Så please, please husk det!

Læs også

BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Din sjoveste oplevelse på en udstilling

29-03-2023 11:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundeudstillinger er meget mere end alvorlige bedømmelser af hunde. Der er også masser af sjove og skøre oplevelser, og vi vil rigtig gerne høre din sjoveste historie fra en udstilling

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.