Julen er farlig for hunde

11-12-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

December er typisk en måned, hvor Agria Dyreforsikring ser mange skader på kæledyr. Disse skader og sygdomme kunne være undgået, hvis ejerne var mere opmærksomme på julens faldgruber. Hunde- og katteejere kan med fordel notere sig disse farer, så det ikke er deres kæledyr, som får julen ødelagt.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

December er i fuld gang, og mange danskere har naturligvis pyntet godt op derhjemme med julepynt på nuværende tidspunkt. De mest ivrige har måske allerede udset sig et juletræ og fundet kassen med juletræspynt frem, selvom der stadig er et stykke tid til juleaften. Familiens hund og kat vil også være med til at fejre jul, og Agria Dyreforsikring har i den forbindelse tidligere advaret velmenende kæledyrsejere om at holde igen med godter til hunden i form af alt for meget fed og salt mad samt decideret livsfarlige julesnacks som rosiner, nødder og chokolade.

Det er desværre ikke kun ved foderskålen, at der kan opstå farlige situationer, der ødelægger julen for Fido og Misser. Det fortæller Tine Antvortskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

- Mange af de ting, vi mennesker er glade for at stille frem og pynte op med i december, er til fare for vores kæledyr. Man tænker måske ikke over, at disse traditionelle juleting udgør en risiko, men det gør de. Hos Agria Dyreforsikring kan vi hvert år konstatere, at hunde og katte med ondt i maven og mere alvorlige skader må en tur forbi dyrlægen.

Tine Antvortskov forklarer, at det ikke er svært at passe på familiens firbenede ven i december. Det kræver ganske enkelt, at man er opmærksom på kæledyret. Ud over julemaden er det ifølge Tine Antvortskov især tre ting, som udgør de mest udbredte faldgruber i julen for både hund og kat:

Juletræspynt
Juletræet med sin pynt venter på, at dyrene får begyndt - i hvert fald hvis glaskugler og kræmmerhuse med søde sager hænger inden for deres rækkevidde. Mange hunde og katte kan nemlig godt blive så fristede af glimmer og dufte, at de springer op på juletræet for at nå fristelserne, når ejerne ikke holder øje med dem. Vælter træet, så kan kæledyret komme til skade, det kan også ske, hvis dyret får fat i en glaskugle, der splintres. Får hunden eller katten fat i det lavthængende juletræspynt og spiser slikket i kræmmerhuse og julehjerter, så kan de få rigtig ondt i maven.

De smukke juleblomster
Julestjerner, juleroser, og amaryllis. Julens blomster er smukke og hyggelige, men det er desværre også planter, som vores pelsede venner har svært ved at holde sig fra - lege med og tygge i - for de dufter jo dejligt og ser spændende ud. Ligesom med julepynten kan katte og hunde finde på at springe efter blomsterne. Udover at man får ødelagt sin blomsterdekoration, så er disse planter giftige for hund og kat.

Gavebånd kan skære i tarmene
Agria Dyreforsikring ser hvert år mange eksempler på kæledyr, som har slugt mærkelige genstande i december måned. Det er fx små stykker legetøj, og de små dimser kommer ofte ikke ud af sig selv. Derfor må dyret under kniven, og disse operationer er både hårde for dyret og kostelige for ejer.

Et af de faste elementer, som ofte volder problemer for kæledyrene til jul, er gavebånd. Gavebånd kommer i mange flotte farver, og det har en form, som er sjov at lege med. Desværre er det alvorligt, hvis gavebåndet ender i tarmene på en legesyg hund eller kat. Båndet kan snøre sig sammen og skære i tarmen. Det vil i så fald give alvorlige komplikationer, hvis ikke dyret kommer til dyrlæge i god tid.

Læs også

Julen er højsæson for forgiftede, syge og tilskadekomne kæledyr

12-12-2023 15:06, af Anne Cecilie Sohl

Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Julen er særlig farlig for hund og kat

05-12-2013 10:41, af Tine Luther
Se julen fra en hund eller kats synspunkt – den er hverken nem eller tryg. Når familien har travlt med gaveindkøb, julepyntning og andesteg bliver danskernes firbenede familiemedlemmer ofte overladt til sig selv. Madrester, julepynt og gavebånd kan i værste tilfælde være dødbringende, så der er god grund til at tage sine forholdsregler under juleræset.

Pas på juledekorationerne i december

06-12-2017 16:57, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at julen nærmer sig, dukker der mere og mere julepynt op i mange danske hjem. Men en del af de planter, vi bruger til at pynte vores huse, er giftige

Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Hunde og katte får julekalenderen galt i halsen

01-12-2014 14:07, af Tine Luther
Danske hunde og katte sluger bl.a. juledekorationer, julepynt og chokoladejulekalendere i december og må hastebehandles hos dyrlægen, fortæller Danmarks største smådyrshospital, AniCura.

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Børnehavebørn skabte hundejul hos DKK

27-11-2018 15:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var festligt, da børnene fra Egebo Børnehave kom forbi DKK for at pynte op til jul med hjemmelavet julepynt af den fineste slags

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt