Julen er særlig farlig for hund og kat

05-12-2013 10:41, af Tine Luther
Se julen fra en hund eller kats synspunkt – den er hverken nem eller tryg. Når familien har travlt med gaveindkøb, julepyntning og andesteg bliver danskernes firbenede familiemedlemmer ofte overladt til sig selv. Madrester, julepynt og gavebånd kan i værste tilfælde være dødbringende, så der er god grund til at tage sine forholdsregler under juleræset.
Copyright Ridehesten.com
Husk at passe godt på din 4-benede ven i juletiden, hvor særlige julefarer lurer.

Den søde juletid byder på masser af levende lys, benrester fra julestegen, farverige blomster og juleguf som nødder, rosiner og chokolade. Alt sammen lækkert for os mennesker men potentielle farer for vores kære hunde og katte. Det er en god idé med et par simple forholdsregler, hvis man vil undgå at ende hos dyrlægen midt i juleferien, hvor det hurtigt kan blive dyrt at få opereret julegodter og julepynt ud af maven på en tilskadekommen ven. Nemme forholdsregler ”Der er nogle nemme forholdsregler, man med fordel kan tage sig, som mindsker antallet af julefarer betydeligt. Vi anbefaler altid at holde sig til elektrisk lys på juletræet, placere blomster som hyacint, mistelten og julestjerne uden for rækkevidde, da de er meget giftige. Desuden skal man fortælle børnene, hvad de må og ikke må fodre familiens kæledyr med i den travle juletid", siger Sonja Karaoglan, Agria Dyreforsikring. Hund vs. Kat: Top 5 julefarer Der er nogle julefarer, som gør sig gældende for både hund og kat, og så er der andre, som specifikt går på enten den ene eller den anden. Især gavebånd og pakkepapir er en af de mere alvorlige julefarer, som begge dyr udsættes for. På grund af de mange farver er det enormt svært at modstå for en legesyg hvalp eller killing at tygge i, men hvis det først kommer ned i tarmen, kan det medføre store skader, som kræver operation hos dyrlægen. Familien bør desuden være særlig opmærksom på ben fra ”de tre f’er” (fisk, fugl og flæsk), som nemt kommer til at ligge fremme til fri afbenyttelse for en sulten hund eller kat efter julefrokoster. Top 5 julefarer for henholdsvis hund og kat ser således ud: HUND 1. Mørk chokolade - indeholder teobromin som er giftigt selv i små doser 2. Julesteg og sovs - det store salt- og fedtindhold er svært at fordøje 3. Gavebånd - kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation 4. Stearin - forbrændinger, kan sætte sig i pelsen og fare for at dyrene spiser det 5. Juletræet – det kan være fristende at bide i en gren eller julepynt, med risiko for at træet vælter KAT 1. Juleblomster - mange blomster indeholder giftstoffer der kan give livstruende nyreskader 2. Gavebånd - kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation 3. Kølevæske - den søde smag lokker katten men kølevæske er meget giftig og forårsager nyresvigt 4. Levende lys - tiltrækker nemt legesyge katte og kan give slemme forbrændinger 5. Glanskugler - tiltrækker nemt legesyge katte og hvis de er lavet af glas kan det hurtigt gå galt Pressemeddelse fra Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste