Vær forsigtig med julebordsrester til hunden

19-12-2024 15:49, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.

Copyright Ridehesten.com
Tænk dig godt om, inden du giver efter for bedende hundeøjne! Det er ikke alle rester fra julebordet, som hunden har godt af. Foto: Adobe

Julen er fyldt med lækker mad, og mange hundeejere kender scenariet: De store, bedende øjne ved bordkanten, mens du nyder julemiddagen. Det kan være svært at modstå fristelsen til at give familiens firbenede medlem en lille bid fra julebordet. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad din hund kan tåle, og hvor meget den bør få.

Hold igen med de fede godbidder
Julens fedtholdige mad kan give din hund problemer med maven, og store mængder kan endda være skadelige. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man er varsom med at give sin hund rester fra julebordet. Familiedyrschef Jens Jokumsen understreger, at hundens normale foder dækker alle dens ernæringsbehov, og at det er vigtigt at holde fast i den daglige rutine:

– Hundens foder dækker alle ernæringsbehov, den har. Derfor er det vigtigt ikke pludselig at erstatte dens foder med mad fra julebordet. Selvom man holder sig til rent kød og kartofler, kan den pludselige kostændring give dårlig mave.

Hvis du gerne vil give din hund en lille ekstra godbid, så vælg med omhu og giv kun små mængder som supplement til dens almindelige foder.

Dette må din hund aldrig spise
Visse madvarer er decideret giftige for hunde og skal helt undgås. Ifølge Dyrenes Beskyttelse bør du holde din hund væk fra:

  • Chokolade
  • Druer og rosiner
  • Løg og hvidløg
  • Avocado
  • Nødder
  • Gærdej

Selvom disse ting kan virke harmløse for os mennesker, kan de have alvorlige konsekvenser for hundens helbred.

De sikre valg fra julebordet
Hvis du vil forkæle din hund i juletiden, kan du med fordel vælge madvarer, som er sikre for den. Rent kød, kogte kartofler, kogte æg eller ren fisk er gode bud på godbidder, der ikke skader. Jens Jokumsen foreslår desuden at bruge resterne aktivt:

– Er der rester fra julebordet, f.eks. rent kød eller kogte æg, så brug det til træning, øvelser eller andre aktiviteter, så hunden skal arbejde for det. På den måde får hunden den ekstra godbid, samtidig med at den aktiveres.”

Undgå krydret og saltet mad
Mange julefavoritter som sovs og krydrede retter kan være fristende for hunden, men de er ikke egnede som godbidder. Hunden tåler hverken krydderier, højt saltindhold eller den fede konsistens, der ofte kendetegner julemaden.

Ved at vælge de rigtige godbidder og være opmærksom på mængderne kan du give din hund en tryg og hyggelig juletid uden uheldige ture til dyrlægen. For som Dyrenes Beskyttelse påpeger: lidt, men godt, er vejen frem, når det kommer til julerester og hunden.

Læs også

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Er din hund bange for støvsugeren?

14-03-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund

Bliv dyrenes sommerven

09-06-2020 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for efterladte dyr. Nu kan du hjælpe Dyrenes Beskyttelse med at hjælpe de mange efterladte dyr

Undersøgelse cementerer, at hunden er den del af familien

28-09-2012 11:22, af Tine Luther
En undersøgelse foretaget af Epinion for Topdanmark viste, hvor tæt hundeejere er knyttet til deres hunde – og hvordan de opfatter dem som familiemedlemmer.

Bidens hunde smidt ud af Det Hvide Hus

09-03-2021 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Joe Biden afløste Donald Trump i Det Hvide Hus, havde han de to schæferhunde Major og Champ med sig. De er nu smidt ud efter en bidepisode

Folkemøde – nu med hund

13-08-2014 08:31, af Tine Luther
Bornholm er de sidste par år blevet kendt for det store Folkemøde. Men hundefolket har i årevis holdt sit eget ”folkemøde”, når de mødes til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling. I den kommende weekend den 16. og 17. august går det løs igen. Her mødes knap 1.600 hunde og ejere fra hele 17 lande. Flest fra Danmark og Sverige, men også så langt væk fra som USA og Angola.

Må min hund spise quinoa?

21-08-2017 14:47, af Anne Ekenberg

Quinoa er små frø, som kommer fra en planter i familie med spinat og roer. Det er faktisk frøene, man spiser. Planten stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor den har været dyrket gennem de sidste 6.000 år, og dermed er den en af verdens ældste afgrøder. Den er utrolig sund for mennesker, men er den også sund for vores hunde?

Foredrag til fordel for hjemløses hunde

02-07-2012 09:26, af Maja Golles
I løbet af juli afholder foreningen "Hjemløses hunde i Danmark" to arrangementer

Hunde på TV2 Fri i formiddag

15-05-2014 08:20, af Tine Luther
Jagt|
DKKs adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen gæster Frihuset - det samme gør et par schweisshunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

DKK skærper fokus på dopingregler i hundesport

12-03-2025 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

6 stjerner til Verdens Vildeste Venskab, der topper boglisterne

07-03-2025 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

En varm og videnskabelig fortælling om hundens og menneskets venskab har taget læserne med storm og modtaget seks stjerner fra HUNDENs redaktør, Karina Green Damsgaard

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen