Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
– Det er vigtigt, at hundeejere kender symptomerne på forgiftning, så de hurtigt kan reagere, hvis deres hund har været i kontakt med larverne, siger Agrias chefdyrlæge, Mogens Brix Foto: Agria

Hundeejere i Danmark skal være ekstra opmærksomme på egeprocessionslarven, der netop nu spreder sig i Danmark. Larven udgør en alvorlig sundhedsrisiko for både mennesker og dyr, og derfor opfordrer Agrias chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær, danske hundeejere til at beskytte deres firbenede venner.

Det er larvens mikroskopiske, giftige fimrehår, der kan forårsage voldsomme allergiske reaktioner, vævsskader og alvorlige luftvejsproblemer hos hunde.

Larvens udbredelse og risiko
– Vi ser en stigende forekomst af egeprocessionslarven i Danmark, og det er vigtigt, at hundeejere tager deres forholdsregler, siger Mogens Brix Koldkjær, der forklarer, at larven trives i områder med mange egetræer og har især spredt sig til parker, skove og grønne områder.

I Danmark har larven spredt sig de sidste par år, og der er nu igen rapporteret sager, hvor hunde har været i nærkontakt med den lodne larve.

– Larvens giftige fimrehår kan let spredes i omgivelserne og udgør derfor en stor sundhedsrisiko. Den er især aktiv i forårs- og sommermånederne, men med den milde vinter er den dukket op lidt tidligere i år. Derfor er det vigtigt, at hundeejere holder sig opdateret om eventuelle advarsler fra myndighederne eller i medierne, understreger Mogens Brix.

Copyright Ridehesten.com
Det er især larvens op mod 62.000 fimrehår, der er giftige for hunde - uanset om larven er levende eller død. Foto: Adobe

Tænk på larven
Egeprocessionslarven er en ny udfordring for danske hundeejere, så det er måske ikke det oplagte at tænke på en larve, hvis du oplever uhensigtsmæssige reaktioner hos din hund:

– Hvis du og din hund har været på tur et sted med mange egetræer, kan det være relevant at have denne larve in mente, hvis din hund pludselig får symptomer, råder Mogens Brix, der tilføjer:
– Er du i tvivl om din hunds tilstand, kan du også få hjælp fra digitale dyrlægerådgivningstjenester, før du tager på en fysisk klinik.

Sådan beskytter du din hund mod egeprocessionslarven

  • Undgå områder med egetræer: Larverne og deres reder findes i egetræer, især i forårsmånederne.
  • Hold din hund i snor i risikoområder: Det forhindrer hunden i at snuse eller slikke på larverne eller deres fimrehår, der kan ligge på jorden.
  • Vær ekstra opmærksom på nedfaldne blade og reder: Larverne kan falde fra træerne, og deres hår kan blive liggende i omgivelserne.
  • Vask poter og pels efter gåture: Skyl din hunds poter og pels grundigt, hvis I har været i områder, hvor larverne kan være til stede. Husk at bruge handsker for at beskytte dig selv!

Symptomer på forgiftning hos hunde
Hvis din hund har været i kontakt med larverne eller deres fimrehår, kan den udvikle følgende symptomer:

  • Irritation i mund og hud: Rødme, hævelse, smertefuld tunge, savlen og besvær med at synke.
  • Kløe og hævelse af poter og hud: Hvis hunden har trådt på larverne.
  • Vejrtrækningsbesvær og nysen: Inhalation af fimrehår kan føre til hævelse i luftvejene.
  • Alvorlige allergiske reaktioner: I nogle tilfælde kan hunden gå i chok, hvilket kræver akut dyrlægehjælp.

Sådan gør du, hvis din hund har været i kontakt med larven

  • Undgå at gnide eller røre området: Dette kan sprede de giftige fimrehår yderligere.
  • Skyl hundens mund, næse, poter og pels med rigeligt vand: Brug IKKE en klud eller børste, da dette kan forværre situationen.
  • Kontakt straks en dyrlæge: Hvis din hund viser tegn på vejrtrækningsbesvær, hævelse eller stærk irritation, skal den tilses af en dyrlæge hurtigst muligt.

Behandling hos dyrlægen
Hvis en hund har fået en reaktion efter kontakt med egeprocessionslarven, kan dyrlægen iværksætte følgende behandling:

  • Medicin mod allergiske reaktioner: Antihistaminer og/eller kortikosteroider bruges til at mindske hævelse og irritation.
  • Smertebehandling: Hvis hunden har stærke smerter i mundhulen eller på huden.
  • Væskebehandling og støttebehandling: Hvis hunden er hårdt ramt, kan intravenøs væske og ilt være nødvendigt.
  • Kirurgisk indgreb: I sjældne tilfælde, hvis væv i munden er blevet alvorligt beskadiget.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Hunde er gode for økonomien

12-01-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Sverige viser, at hunde og katte har en positiv virkning på nationaløkonomien

På job med dyrlægen (video)

23-11-2017 13:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen 

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

Ved du hvad det koster at have hund?

18-05-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der findes hunde til enhver smag - også når vi taler om købsprisen. Men udgifterne slutter ikke der, der er mange andre omkostninger, du skal være opmærksom på. Agria Dyreforsikring giver dig derfor her et klart overblik, over hvilke omkostninger der er forbundet med at have hund

Agria lancerer egen digital dyrlægerådgivning

18-05-2021 06:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med den nye app Agria Vet Guide kan Agria Dyreforsikring tilbyde dyreejere en fleksibel og tryg dyrlægerådgivning lige der, hvor dyret befinder sig. Appen kan downloades fra i dag

Hjemløse sætter hunden først

04-12-2017 21:08, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hjemløsedyrlægerne hjælper de hjemløses hunde i København. Et frivilligt arbejde hvor de møder en masse sunde hunde og taknemlige hundeejere 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse