Efteråret er et skønt tidspunkt at gå tur med hunden i skoven og se, hvordan den hver dag ændrer farve og duft. Bladene begynder at falde af træerne, og det samme gør egetræets frugt, det lille agern. Mange af skovens dyr som egern og rådyr spiser de nedfaldne agern, og de kan sågar ende på vores spisebord (dog i meget tilberedt form!). Vores hunde kan derimod ikke tåle agern, og faktisk kan større mængder af dem være livsfarlige for hunde. Det forklarer Mogens Brix, der er dyrlæge i Agria Dyreforsikring.
Hvert efterår modtager Agria Dyreforsikring sager om hunde, der er blevet alvorligt syge, efter de har spist agern. Det er det store indhold af garvesyre (tannin), der er årsag til, at hundene bliver forgiftet.
– Hvis hunden har spist få agern, så kan den slippe med lidt mavesmerter. Hvis det er en lille hund, så skal der dog ikke så mange agern til, før skaderne bliver mere alvorlige. Garvesyre er ætsende og forårsager vævsskader (ulcerationer) i maven, tarmblødning samt skader på nyrer og lever, siger Mogens Brix.
Symptomer på agernforgiftning
De første symptomer på agernforgiftning er, at hunden bliver sløv, holder op med at spise, bliver nedstemt, får smerter ved maveregionen og får udtalt bugværn (spændt mavemuskulatur). Typisk vil forgiftningen føre til kvalme og forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende og blodig diarré. Det er ikke usædvanligt, at hunden får feber.
Behandling
Mistænker man, at hunden har spist agern, så skal man kontakte sin dyrlæge. Der findes ingen medicin eller behandling mod agernforgiftning. Dyrlægen kan kun mindske symptomerne og afhjælpe hundens mavesmerter, forstoppelse og diarré. Dette vil ofte kræve indlæggelse af hunden med IV-væskebehandling og anden intensiv behandling. Det er også muligt, at hunden kan få et middel, der får den til at kaste agernene op. Men dette kræver at hunden tilses inden for to timer efter indtag - ellers giver denne behandling ikke mening og således er hurtig respons meget vigtig, når man opdager indtag af agern.
– Der findes ikke nogen decideret behandling for agernforgiftning, så den bedste måde, man kan forhindre hunden i at blive syg på, er at være opmærksom på, hvad den spiser i skovbunden. Man skal holde ekstra godt øje med hunden i de områder, hvor der ligger mange agern på jorden, siger Mogens Brix.
– Det er dog afslutningsvis vigtigt at understrege, at vi som hundeejere skal have respekt for naturen og holde et vågent øje med vores hunds færden i den - men vi skal ikke være bange for at færdes i naturen i en sådan grad, at vi går glip af de fantastiske oplevelser sammen med vores kæledyr, der venter derude, konkluderer Mogens Brix.
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.
Efterårsferien er skudt i gang, og så er det tid til at finde hyggen frem. Og hvis der er noget, der virkelig kan skrue op for hyggen, så er det en filmaften - og helst med en hundefilm!
Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet