Danske hunde kan godt finde ud af at være alene hjemme

15-11-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny undersøgelse lavet for Agria Dyreforsikring, fortæller 89% af danske hundeejere, at de ikke oplever nogen problemer med deres hund, når den er alene hjemme. Og “det er ikke selvsagt, at det forholder sig sådan,” forklarer hundeekspert

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Mange hundeejere lader deres hunde være alene hjemme, imens at de er på arbejde. Faktisk er det 38% der lader deres hund være alene hjemme i seks eller flere timer, viser en ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring.

Alligevel viser samme undersøgelse, at 89% af alle hundeejere ikke oplever nogen problemer med at lade deres hund være alene.

 

Ikke givet at hunde har det godt alene

Det er en glædelig nyhed fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring: “Det er godt at høre, at så mange hunde accepterer at være alene hjemme, for det er ikke selvsagt, at det forholder sig sådan. Hunde er nemlig socialt anlagte flokdyr, så hvis de efterlades alene i længere tid, er der en risiko for at de ikke trives.”

Hvordan det kan vise sig, ses blandt besvarelserne fra de resterende 11% der oplever problemer: tre procent synes f.eks. at deres hunde virker kede af det og stressede, yderligere tre procent fortæller at deres hunde gør og to procent forklarer, at hunden ødelægger ting i hjemmet, når den er alene hjemme.

Lotte Evers peger derudover på, at det ikke er alle steder i verden at det forholder sig som i Danmark:

– I undersøgelsen blev også nordmænd og briter stillet de samme spørgsmål. Og i Norge er tallene meget lig de danske. Men i Storbritannien er det 79% der ikke oplever problemer med at lade hunden være alene hjemme. Det tal skal så ses i forhold til, at det kun er 12% der svarer, at deres hund er alene i seks eller flere timer. Jo færre timer hunden er alene, jo mindre risiko er der for at den mistrives.

 

Positiv oplæring er oplagt årsagen til de glade hunde

Det er svært at komme med en definitiv forklaring på, hvorfor at hundene ikke giver flere problemer. Vi kan jo sjovt nok ikke spørge dem. Men Lotte Evers forklarer, at det formodentligt har noget at gøre med at mange danskere nu prioriterer alene hjemme-træningen og er klar over, at det tager mange uger, hvis man skal sikre en god introduktion til det at være alene hjemme:

– Når hunde får en positiv introduktion til at være alene hjemme, skaber de sjældent problemer. Så årsagen til de manglende problemer, kan være på grund af en grundig indsats fra ejerne og god trivsel hos hundene.

En kyniker ville måske sige, at grunden til at så mange ikke oplever problemer med at lade hunden være alene hjemme, er at de i virkeligheden ikke forstår at hunden ikke trives. Og det kan der til dels være lidt sandhed i siger Lotte Evers:

– Det er min erfaring, at langt de fleste danske hundeejere er omsorgsfulde og på bølgelængde med deres hund. Men blot fordi hunden ikke gør eller ødelægger, når den er alene, er det ikke ensbetydende med at den nyder alenetiden. Flere hunde får ikke det nærvær og aktivering de egentlig har brug for, når familien endelig er hjemme. Vil du sikre dig, at din hund får det bedste ud af at være alene hjemme, handler det om at være sammen, når I er sammen. Hvis du sørger for at få hunden flettet så meget ind i hverdagsprogrammet som muligt, så der både er tid til gåture, men også hygge og nærvær flere gange dagligt, kan du forlade hunden alene hjemme med god samvittighed.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev foretaget af analysefirmaet Xtreme, som i oktober 2021 udførte e-mail interviews med 524 danske, 524 norske og 506 britiske hundeejere.

 

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste