Hundens vægt er lige så vigtig som dit barns

09-11-2023 10:51, af Anne Cecilie Sohl

At byde en lille hvalp velkommen i familien er et stort øjeblik for enhver hundeejer. Den første periode med et nyt kæledyr er både fantastisk og spændende. Men det er også den mest sårbare periode i hvalpens liv og derfor er det vigtigt at give den rette pleje tidligt. Ligesom med småbørn findes der vækstkurver til at guide dig, når du følger med i din hvalps udvikling.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

- I dag lider næsten halvdelen af alle katte og hunde af overvægt. Ofte er det allerede i løbet af det første leveår, at grunden til overvægt lægges, derfor er det vigtigt at begynde at følge din killings eller hvalps vægtudvikling tidligt. Ved hjælp af vækstkurver er det nemmere at opdage tidligt, om killingen eller hvalpen afviger fra "sin" linje i kurven, og din dyrlæge kan efter undersøgelse hurtigere sætte eventuelle tiltag i værk, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

Få hjælp af vækstkurver  
Mens små børn regelmæssigt besøger deres læge, går der ofte lang tid, før hunde og katte igen ser dyrlægen efter deres sidste basisvaccination. Der kan derfor være længere perioder i hundens eller kattens første leveår, hvor dens vækst ikke tilses af en dyrlæge, og hvor der ikke gives regelmæssig vejledning.

Der er måder, hvorpå dyreejere kan sikre, at dyret vokser som det skal. Et godt og praktisk redskab er Walthams vækstkurver. De er videnskabeligt udviklet og viser vækstkurver for sunde hvalpe og killinger baseret på køn og forventede voksenstørrelse.

Kristina Johansen, dyrlæge hos Anicura, støtter brugen af body condition score og vækstkurver:

- Som dyrlæge opfordrer jeg dyreejere til at holde øje med, at deres hvalp eller killing vokser, som den skal. Ved jævnlige besøg på klinikken lærer hvalpen og killingen, at det er ufarligt at møde dyrlægen, samtidigt med vi holder øje med deres udviklingskurve, siger Kristina Johansen.

Ligesom hos os mennesker er de første leveår fundamentale for hunde og kattes sundhed gennem hele livet. Både hvalpe og killinger gennemgår forskellige udviklingsfaser og i disse faser har de forskellige energi- og ernæringsbehov, som er vigtige at tage hensyn til. 

- For at reducere risikoen for at din killing eller hvalp bliver overvægtig, anbefaler vi, at du sammen med din dyrlæge bruger vækstkurver, siger Karin Eliasson.

Sådan fungerer vækstkurver  
Med Walthams vækstkurver får du et overblik over din hvalps eller killings vækstudvikling, indtil den når voksenalderen. Vækstkurverne giver mulighed for at sammenligne vægten og væksten af din hvalp eller killing med væksten og vægten af andre sunde hvalpe og killinger i samme tidsperiode. Der findes forskellige vækstkurver alt efter køn, og for hunde er der desuden forskellige størrelseskategorier. Ved regelmæssigt at bruge vækstkurver til at holde styr på dit kæledyrs vægt, er det muligt tidligere at se afvigelser på kurven, hvilket betyder, at du hurtigere kan opdage eventuelle udfordringer med din hunds eller kats vækst og kontakte din dyrlæge.

Fakta
For hunde

Der er ti forskellige vækstkurver for hundehvalpe baseret på hundens køn og forventede voksenvægt. Vælg den vækstkurve, der passer til den forventede voksenstørrelse på netop din hund.

Body Condition Score
Body condition score er en metode at vurdere kroppens tilstand på og bruges af dyrlæger til at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig, undervægtig eller i god form. Læs mere her.

Download vækstkurver
Vækstkurver for hvalpe kan downloades på waltham.com.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

IKEA lancerer ny kollektion til de firbenede familiemedlemmer

07-10-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Nye instruktører startede deres rejse hos DKK

04-10-2024 09:31, af Cecilie Friis Amstrup

Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.