Det kan nogle gange være svært for hundeejere at se, at deres hunde vejer for meget. Overvægt kommer ofte snigende, og når man går op og ned ad hunden hver dag, lægger man ikke altid mærke til forandringen – men det bør man, for det kan have alvorlige konsekvenser for ens hunds sundhed
Der skal ikke mange ekstra kilo til før at en hund vejer for meget. En tommelfingerregel er, at vejer hunden femten procent mere end dens idealvægt - altså det den bør veje - så er den overvægtig. Er man en hund på ti kilo, skal der altså kun halvanden kilo ekstra til, før vægten er for høj.
Problemet med overvægt er, at det påvirker hundens sundhed på en lang række punkter, både direkte og indirekte.
Nedsat bevægelig giver nedsat livskvalitet
Vejer hunden for meget, kan det være svært for den at bevæge sig – den er ikke så adræt som den ellers ville være – og den kan derfor ikke udfolde sig som den burde. Fysisk aktivitet og leg med andre hunde, er en vigtig del af hundens liv, men med for mange kilo på sidebenene, kan det være svært at følge med. I tilfælde med alvorlig overvægt, især hos kortsnudede racer, kan vejrtrækningen også påvirkes – og gøre det endnu sværere for hunden at følge med.
Når hunden på denne måde bliver for tung, starter en ondt cirkel. Når hunden bliver inaktiv, tager den hurtigt endnu mere på – og på den måde forværres problemet hurtigt, hvis man ikke passer på.
Ledproblemer, dårlig heling og meget mere
Ud over de tydelige problemer som overvægt kan give, kan de ekstra kilo også indirekte forårsage, eller forværre, alvorlige sygdomme hos hunden. Som eksempler kan nævnes gigt, diskusprolaps, sukkersyge, hjertelidelser og mange flere.
Derudover er fedme hos hunde også relateret til dårlig heling af sår, og et nedsat immunforsvar, der gør hunden mere modtagelig overfor udefrakommende infektioner.
Fedme forkorter hundens liv
Det er altså ikke kun hundens livskvalitet, der påvirkes hvis vægten løber løbsk. De mange negative effekter på hundens sundhed, medfører at overvægtige hundes liv forkortes. Vejer hunden for meget, er der altså stor sandsynlighed for, at den ikke vil leve lige så lang tid, som havde den været normalvægtig.
Der er derfor alt mulig grund til at holde øje med hundens vægt, og hjælpe den til et vægttab, hvis kiloene med årene er blevet lidt for mange.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
I tirsdags havde randrusianske Nynne Frederiksen sin hund til dyrlæge, og hun blev noget overrasket over diagnosen
Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.
Vejret er ikke rigtig noget i Danmark for tiden. Er man til vintervejr, er her ikke sne nok, og er man til varmegrader er her alt for koldt. Derfor kan man sagtens fristes til at tage på en ferie væk fra gråvejr, kulde og slud. Her er ti gode råd til dig, der gerne vil have din hund med på rejsen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse