Det kan nogle gange være svært for hundeejere at se, at deres hunde vejer for meget. Overvægt kommer ofte snigende, og når man går op og ned ad hunden hver dag, lægger man ikke altid mærke til forandringen – men det bør man, for det kan have alvorlige konsekvenser for ens hunds sundhed
Der skal ikke mange ekstra kilo til før at en hund vejer for meget. En tommelfingerregel er, at vejer hunden femten procent mere end dens idealvægt - altså det den bør veje - så er den overvægtig. Er man en hund på ti kilo, skal der altså kun halvanden kilo ekstra til, før vægten er for høj.
Problemet med overvægt er, at det påvirker hundens sundhed på en lang række punkter, både direkte og indirekte.
Nedsat bevægelig giver nedsat livskvalitet
Vejer hunden for meget, kan det være svært for den at bevæge sig – den er ikke så adræt som den ellers ville være – og den kan derfor ikke udfolde sig som den burde. Fysisk aktivitet og leg med andre hunde, er en vigtig del af hundens liv, men med for mange kilo på sidebenene, kan det være svært at følge med. I tilfælde med alvorlig overvægt, især hos kortsnudede racer, kan vejrtrækningen også påvirkes – og gøre det endnu sværere for hunden at følge med.
Når hunden på denne måde bliver for tung, starter en ondt cirkel. Når hunden bliver inaktiv, tager den hurtigt endnu mere på – og på den måde forværres problemet hurtigt, hvis man ikke passer på.
Ledproblemer, dårlig heling og meget mere
Ud over de tydelige problemer som overvægt kan give, kan de ekstra kilo også indirekte forårsage, eller forværre, alvorlige sygdomme hos hunden. Som eksempler kan nævnes gigt, diskusprolaps, sukkersyge, hjertelidelser og mange flere.
Derudover er fedme hos hunde også relateret til dårlig heling af sår, og et nedsat immunforsvar, der gør hunden mere modtagelig overfor udefrakommende infektioner.
Fedme forkorter hundens liv
Det er altså ikke kun hundens livskvalitet, der påvirkes hvis vægten løber løbsk. De mange negative effekter på hundens sundhed, medfører at overvægtige hundes liv forkortes. Vejer hunden for meget, er der altså stor sandsynlighed for, at den ikke vil leve lige så lang tid, som havde den været normalvægtig.
Der er derfor alt mulig grund til at holde øje med hundens vægt, og hjælpe den til et vægttab, hvis kiloene med årene er blevet lidt for mange.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Hvorfor skulle man dog tage på hundeudstilling, hvis man ikke er udstiller eller måske ikke har hund? Det får du her 10 grunde til
Knoglemarvsbetændelse, eller panostitis, er en smertefuld tilstand i knoglerne hos unge hunde, en tilstand man ofte også kalder for vokseværk
Et stort svensk studie peger på at børn, der vokser op med hund, har mindre sandsynlighed for at udvikle astma
Næsemiden lever i hundens luftveje og kan få hunden til at nyse. Førhen sås den næsten kun hos hunde smittet i udlandet, men nu ses den også en gang i mellem hos hunde i Danmark
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.