Det kan nogle gange være svært for hundeejere at se, at deres hunde vejer for meget. Overvægt kommer ofte snigende, og når man går op og ned ad hunden hver dag, lægger man ikke altid mærke til forandringen – men det bør man, for det kan have alvorlige konsekvenser for ens hunds sundhed
Der skal ikke mange ekstra kilo til før at en hund vejer for meget. En tommelfingerregel er, at vejer hunden femten procent mere end dens idealvægt - altså det den bør veje - så er den overvægtig. Er man en hund på ti kilo, skal der altså kun halvanden kilo ekstra til, før vægten er for høj.
Problemet med overvægt er, at det påvirker hundens sundhed på en lang række punkter, både direkte og indirekte.
Nedsat bevægelig giver nedsat livskvalitet
Vejer hunden for meget, kan det være svært for den at bevæge sig – den er ikke så adræt som den ellers ville være – og den kan derfor ikke udfolde sig som den burde. Fysisk aktivitet og leg med andre hunde, er en vigtig del af hundens liv, men med for mange kilo på sidebenene, kan det være svært at følge med. I tilfælde med alvorlig overvægt, især hos kortsnudede racer, kan vejrtrækningen også påvirkes – og gøre det endnu sværere for hunden at følge med.
Når hunden på denne måde bliver for tung, starter en ondt cirkel. Når hunden bliver inaktiv, tager den hurtigt endnu mere på – og på den måde forværres problemet hurtigt, hvis man ikke passer på.
Ledproblemer, dårlig heling og meget mere
Ud over de tydelige problemer som overvægt kan give, kan de ekstra kilo også indirekte forårsage, eller forværre, alvorlige sygdomme hos hunden. Som eksempler kan nævnes gigt, diskusprolaps, sukkersyge, hjertelidelser og mange flere.
Derudover er fedme hos hunde også relateret til dårlig heling af sår, og et nedsat immunforsvar, der gør hunden mere modtagelig overfor udefrakommende infektioner.
Fedme forkorter hundens liv
Det er altså ikke kun hundens livskvalitet, der påvirkes hvis vægten løber løbsk. De mange negative effekter på hundens sundhed, medfører at overvægtige hundes liv forkortes. Vejer hunden for meget, er der altså stor sandsynlighed for, at den ikke vil leve lige så lang tid, som havde den været normalvægtig.
Der er derfor alt mulig grund til at holde øje med hundens vægt, og hjælpe den til et vægttab, hvis kiloene med årene er blevet lidt for mange.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
I gymnasiet havde Jórunn fra Næstved så høje krav til sig selv, at hun gik nedmed en voldsom depression. Under sit lange sygdomsforløb kæmpede hun med viljen til at leve. Mens lægerne prøvede alt for at hjælpe, var det hunden Sisu, der blev Jórunns redningsmand. Nu er han sjællandsk regionsvinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence “Danmarks Dyrehelt 2018”
Denne uge er det Kimmie Wolsted, der skriver blogindlægget. Hun fortæller om sine oplevelser med hunden Max. Det er et indlæg, som mange kan lære af
En 64-årig kvinde måtte tirsdag indse, at det til tider kan give blå mærker at være hundeven
Menneskers kulturelle ophav påvirker vores evne til at aflæse hundes følelser, langt mere end personlig erfaring med hunde, viser nyt tysk-engelsk studie
I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.