Det kan nogle gange være svært for hundeejere at se, at deres hunde vejer for meget. Overvægt kommer ofte snigende, og når man går op og ned ad hunden hver dag, lægger man ikke altid mærke til forandringen – men det bør man, for det kan have alvorlige konsekvenser for ens hunds sundhed
Der skal ikke mange ekstra kilo til før at en hund vejer for meget. En tommelfingerregel er, at vejer hunden femten procent mere end dens idealvægt - altså det den bør veje - så er den overvægtig. Er man en hund på ti kilo, skal der altså kun halvanden kilo ekstra til, før vægten er for høj.
Problemet med overvægt er, at det påvirker hundens sundhed på en lang række punkter, både direkte og indirekte.
Nedsat bevægelig giver nedsat livskvalitet
Vejer hunden for meget, kan det være svært for den at bevæge sig – den er ikke så adræt som den ellers ville være – og den kan derfor ikke udfolde sig som den burde. Fysisk aktivitet og leg med andre hunde, er en vigtig del af hundens liv, men med for mange kilo på sidebenene, kan det være svært at følge med. I tilfælde med alvorlig overvægt, især hos kortsnudede racer, kan vejrtrækningen også påvirkes – og gøre det endnu sværere for hunden at følge med.
Når hunden på denne måde bliver for tung, starter en ondt cirkel. Når hunden bliver inaktiv, tager den hurtigt endnu mere på – og på den måde forværres problemet hurtigt, hvis man ikke passer på.
Ledproblemer, dårlig heling og meget mere
Ud over de tydelige problemer som overvægt kan give, kan de ekstra kilo også indirekte forårsage, eller forværre, alvorlige sygdomme hos hunden. Som eksempler kan nævnes gigt, diskusprolaps, sukkersyge, hjertelidelser og mange flere.
Derudover er fedme hos hunde også relateret til dårlig heling af sår, og et nedsat immunforsvar, der gør hunden mere modtagelig overfor udefrakommende infektioner.
Fedme forkorter hundens liv
Det er altså ikke kun hundens livskvalitet, der påvirkes hvis vægten løber løbsk. De mange negative effekter på hundens sundhed, medfører at overvægtige hundes liv forkortes. Vejer hunden for meget, er der altså stor sandsynlighed for, at den ikke vil leve lige så lang tid, som havde den været normalvægtig.
Der er derfor alt mulig grund til at holde øje med hundens vægt, og hjælpe den til et vægttab, hvis kiloene med årene er blevet lidt for mange.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat har igangsat et nyt projekt for at undersøge, hvorvidt dyrejerne følger dyrlægens anvisninger, og hvordan dyrlægen kan forbedre kommunikationen mellem ejer og klinik
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.