Det kan nogle gange være svært for hundeejere at se, at deres hunde vejer for meget. Overvægt kommer ofte snigende, og når man går op og ned ad hunden hver dag, lægger man ikke altid mærke til forandringen – men det bør man, for det kan have alvorlige konsekvenser for ens hunds sundhed
Der skal ikke mange ekstra kilo til før at en hund vejer for meget. En tommelfingerregel er, at vejer hunden femten procent mere end dens idealvægt - altså det den bør veje - så er den overvægtig. Er man en hund på ti kilo, skal der altså kun halvanden kilo ekstra til, før vægten er for høj.
Problemet med overvægt er, at det påvirker hundens sundhed på en lang række punkter, både direkte og indirekte.
Nedsat bevægelig giver nedsat livskvalitet
Vejer hunden for meget, kan det være svært for den at bevæge sig – den er ikke så adræt som den ellers ville være – og den kan derfor ikke udfolde sig som den burde. Fysisk aktivitet og leg med andre hunde, er en vigtig del af hundens liv, men med for mange kilo på sidebenene, kan det være svært at følge med. I tilfælde med alvorlig overvægt, især hos kortsnudede racer, kan vejrtrækningen også påvirkes – og gøre det endnu sværere for hunden at følge med.
Når hunden på denne måde bliver for tung, starter en ondt cirkel. Når hunden bliver inaktiv, tager den hurtigt endnu mere på – og på den måde forværres problemet hurtigt, hvis man ikke passer på.
Ledproblemer, dårlig heling og meget mere
Ud over de tydelige problemer som overvægt kan give, kan de ekstra kilo også indirekte forårsage, eller forværre, alvorlige sygdomme hos hunden. Som eksempler kan nævnes gigt, diskusprolaps, sukkersyge, hjertelidelser og mange flere.
Derudover er fedme hos hunde også relateret til dårlig heling af sår, og et nedsat immunforsvar, der gør hunden mere modtagelig overfor udefrakommende infektioner.
Fedme forkorter hundens liv
Det er altså ikke kun hundens livskvalitet, der påvirkes hvis vægten løber løbsk. De mange negative effekter på hundens sundhed, medfører at overvægtige hundes liv forkortes. Vejer hunden for meget, er der altså stor sandsynlighed for, at den ikke vil leve lige så lang tid, som havde den været normalvægtig.
Der er derfor alt mulig grund til at holde øje med hundens vægt, og hjælpe den til et vægttab, hvis kiloene med årene er blevet lidt for mange.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.
Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig
Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde
Vi ved alle, at menneskets bedste ven er vores hund. I ”Kærlighed giver pote” – er det en whippet, der hedder ”Bella”
Denne uge er fredagsquizzen lidt anderledes. Du får billedet af en hund og skal svare på, hvilken FCI-gruppe den tilhører. God fornøjelse
Kortisol er et hormon, der dannes i hundens binyre. Hvis binyrerne begynder at danne for meget kortisol, giver det en lang række uønskede effekter i kroppen – en tilstand der kaldes for hyperadrenocorticisme eller Cushings Syndrom
En udgravning af et gammelt gravsted i Saudi Arabien får nu arkæologer til at tro, at hunden blev tæmmet 1000 år tidligere i området, end man hidtil troede
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.