Hundeejerens forhold til motion påvirker hundens sundhed

31-07-2022 09:40, af Astrid Gerd Holtet

Gennem en stor spørgeskemaundersøgelse, har hollandske og thailandske forskere forsøgt at blive klogere på fedme hos hunde – og de fandt blandt at hvis ejeren ikke dyrker motion, har hunden en væsentlig større risiko for at blive overvægtig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fedme hos mennesker er i høj grad et livsstilsproblem, hvor manglende motion og dårlige kostvaner er de store syndere. Men det er ikke kun os selv, der påvirkes af vores dårlige vaner. Vores hundes livstil påvirkes også – i sådan en grad, at de risikerer at udvikle de samme problemer som vi gør. Overvægt er et stigende problem hos familiehunde, og for meget fedt på sidebenene kan påvirke hundens sundhed og forkorte dens liv.

Stor spørgeskemaundersøgelse om fedme

For at blive klogere på fedmeproblematikken hos hunde, udsendte hollandske og thailandske forskere et spørgeskema til over 350 hundeejere, der alle havde raske hunde. Hundene i spørgeskemaet var enten normalvægtige, let overvægtige eller meget overvægtige. Forskerne sammenlignede derefter svarene de fik fra de tre grupper.

Holdet fandt blandt andet ud af, at de ejere, der selv havde et negativt forhold til motion, også havde en større sandsynlighed for at have overvægtige hunde. Derudover fandt de også, at ejerene med for tykke hunde, i høj grad følte, at de ikke havde kontrol over hundens fodring og fysiske aktivitet. Ejerne vurderede også at deres hunde havde en dårligere livskvalitet, sammenlignet med de normalvægtige hunde.

Forskerne peger dermed på, at ejerens livsstil formentlig er en væsentlig risikofaktor for fedme hos hunde, idet en inaktiv livsstil også påvirker hunden. Derudover er uvidenhed hos ejeren, og en manglende evne til at håndtere problemet, med til at øge risikoen for at hunden bliver for tyk – meget i lighed med hvad man ser ved fedme hos mennesker. Selvom ejerne i spørgeskemaundersøgelsen opfattede overvægten som et problem, evnede mange af dem ikke at tage hånd om det.

Oplysning og hjælp til vægttab

Skal man fedmeproblemerne hos hunde til livs, peger studiet altså på, at det blandt andet kræver at hundeejere bliver bedre oplyst, så problemerne kan forebygges – og at de får hjælp til at håndtere problemet, hvis det opstår. 

 

Læs også

Hunde er det nye dating must-have for danske singler

22-04-2025 12:30, af Cecilie Friis Amstrup

Når det kommer til online dating, er kæledyr ikke bare søde ledsagere. De er den ultimative icebreaker og en måde at tjekke kompatibilitet med et match eller endda en terapeut post break-up. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Hund konfiskeret på grund af fedme

03-10-2013 14:44, af Tine Luther
Svenske myndigheder har frataget en hundeejer sin særdeles overvægtige hund, fordi hun ikke efterlevede kravet om at slanke den.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Hvorfor er de overflødige kilo farlige?

25-03-2021 13:05, af Astrid Gerd Holtet

Fedme er et stigende problem hos hunde, og et problem man som ejer bør tage alvorligt – for med overvægten følger mange af de samme følgesygdomme, der ses hos mennesker med for mange kilo på sidebenene 

Er din hund for tyk eller for tynd?

28-01-2022 08:05, af Astrid Gerd Holtet

Vejer din hund for meget – og hvor meget skal den egentlig veje? Skalaen ”Body Condition Score” kan give dig svaret

4 sjove idéer: Det kan du give dit kæledyr i julegave

09-12-2020 12:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julen nærmer sig, hvor mange vælger at gemme en gave under juletræet til familiens kæledyr. AniCura Dyrehospitaler har samlet fire gode idéer til, hvordan du kan forkæle din hund eller kat til jul

Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Fodring af ældre hunde

01-03-2012 14:10, af Tine Luther
De seneste år har der været en del fokus på fedme hos hunde, og markedet er blevet tilført mange forskellige typer slankefoder. Men for ældre hunde kan afmagring være et større problem end overvægt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste