Hunde kan også trøstespise

06-03-2022 09:45, af Astrid Gerd Holtet

Trøstespisning er et velkendt fænomen hos mennesker, hvor en negativ følelsesmæssig tilstand fører til at man overspiser i et forsøg på at få det bedre. Men denne type spiseforstyrrelse, er ikke kun begrænset til mennesker. Hunde kan også trøstespise – og ny forskning peger på at det kan spille en væsentlig rolle i de stigende problemer med fedme hos hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Er man i dårligt humør, oplever mange at de ender på sofaen med en bøtte is, en pose chips eller noget chokolade – for på en eller anden måde kan sød og fed mad virke lindrende, når man har ondt i sjælen. Bliver det dårlige humør til en længerevarende tilstand, kan denne trøstespisning medføre en vægtforøgelse, der kan være svær at komme af med igen.

Problemer med trøstespisning er velkendt hos mennesker – men fænomenet ses også hos vores hunde, og er måske, ifølge et nyt studie, et vigtigt element i den fedmeepidemi, der ses hos hunde i den vestlige verden.

Et spansk forskerhold har igennem en stor spørgeskemaundersøgelse forsøgt at blive klogere på problemets omfang. I undersøgelsen svarede over tusind hundeejere på spørgsmål om både deres hunds spisevaner og hundens mentale sundhed, og hos omkring firs procent af hundene sås en tendens til trøstespisning eller spisning, der var emotionelt betinget. Hos omkring fyrre procent af hundene blev problemets størrelse vurderet til at være stort eller meget stort.

Forskerne påpeger dermed, at dårlig mental sundhed kan være en væsentlig risikofaktor for udviklingen af overvægt og fedme hos hunde, en risikofaktor som bør tages med i betragtning, når man arbejder på at få overvægtige hunde til at tabe sig. Ligeledes kan overvægt ses som et muligt tegn på, at hunden livskvalitet ikke er så god som den kunne være.

 

Læs også

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Tre råd mod opmærksomhedssøgende adfærd

27-01-2020 13:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere kender nok til, at hunden fra tid til anden søger deres ejers opmærksomhed. Men for nogle er det blevet en problematisk adfærd. Vi kigger på, hvad man kan gøre ved sin opmærksomhedskrævende hund

Hundens tarmbakterie kan påvirke dens adfærd

19-01-2019 08:03, af Astrid Holtet

Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde

Små hunde hitter – men tænk dig om: Små hunde har også store behov

11-11-2020 16:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Karantæne og hjemsendelse har betydet, at flere danskere end før har anskaffet sig en ny følgesvend. Særligt mange små hunde har fundet nye hjem. Ekspert rådgiver om de små hundes særlige behov og adfærd

Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Hunde følger hellere voksne end børn

01-02-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning fra Oregon State University peger på, at hunde i høj grad synkroniserer deres adfærd med børn, men forskningen viser også, at de gør det i højere grad med deres voksne ejere

Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Spiser din hund sin afføring?

08-05-2023 13:35, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hunde spiser deres egen afføring – og det kan være frustrerende for ejerne. Men er det udtryk for unormal adfærd hos hunden eller er der en helt naturlig forklaring? Det har et amerikansk forskerhold undersøgt 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.