Mange hundeejere har oplevet det: Du tænder fjernsynet, og pludselig virker din hund optaget af skærmen. Nogle ser ud til at følge handlingen, andre reagerer kun på bestemte lyde, og så er der dem, der fuldstændig ignorerer skærmen. Men hvorfor ser nogle hunde fjernsyn, mens andre ikke gør?
Hunde ser fjernsyn anderledes end mennesker
For at forstå, hvorfor nogle hunde ser tv, er det vigtigt at vide, hvordan de opfatter billeder. Hunde ser ikke farver på samme måde som mennesker og opfatter primært blå og gule nuancer, mens røde og grønne farver ser mere grålige ud.
Desuden registrerer hunde bevægelse anderledes. Ældre tv-skærme med lav opdateringshastighed kan virke flimrende for hunde, men moderne skærme med høj billedfrekvens gør det lettere for dem at se glidende bevægelser. Det betyder, at nogle hunde faktisk kan følge med i det, der sker på skærmen, næsten ligesom vi gør.
Hvilke programmer fanger hundens opmærksomhed?
Det er ikke alle hunde, der gider se tv, men dem, der gør, har ofte præferencer. Studier viser, at hunde oftest reagerer på programmer, hvor der er andre hunde eller dyr, især hvis der er gøen, piben eller raslende lyde fra naturen.
Nogle hunde virker også interesserede i boldspil, såsom fodbold eller tennis, fordi de genkender den hurtige bevægelse fra en leg, de selv elsker. Hvis din hund elsker at jagte en bold, er chancen større for, at den vil reagere på lignende bevægelser på skærmen.
Hunde lærer af deres ejere
En af grundene til, at nogle hunde ser fjernsyn, kan være, at de spejler deres ejere. Hvis en hund ofte ser sin ejer sidde foran skærmen og fokusere, kan den begynde at vise interesse for, hvad der foregår. Hunde er sociale væsner og lærer ved at observere deres mennesker.
Desuden spiller race en rolle. Nogle racer, især dem med stærke jagtinstinkter som border collies eller terriere, er mere tilbøjelige til at blive fanget af hurtige bevægelser på en skærm. De har en naturlig tendens til at fokusere på små detaljer og reagere på bevægelser – en evne, der gør dem dygtige til hyrde- og jagtarbejde.
Kan tv være godt for hunde?
For nogle hunde kan fjernsyn være en kilde til mental stimulering, især hvis de er alene hjemme. Kanaler som "DogTV" er udviklet specielt til hunde og viser beroligende billeder og lyde, der kan hjælpe med at reducere stress.
Men fjernsyn bør aldrig erstatte fysisk aktivitet eller samvær. Hunde har brug for gåture, leg og interaktion med deres ejere for at trives. Tv kan være en sjov tilføjelse, men det må ikke blive en primær beskæftigelse for en hund.
Hvorfor ser ikke alle hunde tv?
Mens nogle hunde kan sidde og stirre på skærmen i lang tid, virker andre helt uinteresserede. Det kan skyldes flere ting:
Derfor ser nogle hunde fjernsyn
Nogle hunde ser fjernsyn, fordi de kan opfatte bevægelser og lyde, der minder dem om noget velkendt, f.eks. andre dyr eller leg. Andre lærer det gennem deres ejere eller har en naturlig interesse i hurtige bevægelser. Til gengæld er der også mange hunde, der ikke ser fjernsyn, fordi de enten ikke registrerer det visuelt, ikke finder det interessant eller simpelthen hellere vil bruge deres sanser på noget andet.
Uanset om din hund ser tv eller ej, er det vigtigste, at den får masser af stimulation, opmærksomhed og kærlighed og måske en filmaften med sit yndlingsmenneske i sofaen!
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde
I dag bliver Linse Kessler den første modtager af DogNation-prisen. En pris, der gives til en person, som gør en særlig indsats for hunde. DogNation-prisen blev stiftet sidste år af TV-personlighed og hundeelsker Felix Smith samt virksomheden DogCoach
Flere danske hjem huser både en hund og en kat – men hvorvidt hunde og katte egentlig kan leve sammen, og føle sig godt tilpas, har et engelsk studie set nærmere på
Et tilskud af omega-3 fedtsyrer, magnesium og zink, kan måske mindske nogle typer af adfærdsproblemer hos hunde, viser et studie
Der er de nemme: hunden logrer med halen og spidser ører. Men din hund sender dig også andre signaler om, hvordan den har det. Og de signaler som du sender den, kan faktisk også have en stor betydning for dens adfærd
Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må
Nyt studier peger på, at sammensætningen af mikroorganismer i hundens tarm muligvis kan have betydning for hvorvidt hunde udviser aggression overfor andre hunde
Flere danske medier, herunder Videnskab.dk og Ekstra Bladet, har for nyligt omtalt en forskningsartikel med overskriften: ”Racen spiller meget lille rolle for en hunds adfærd”.
Det er selvfølgelig en god ”click-bait”-overskrift, men den er ikke helt dækkende for studiets konklusioner, mener Dansk Kennel Klub
Ny forskning fra Oregon State University peger på, at hunde i høj grad synkroniserer deres adfærd med børn, men forskningen viser også, at de gør det i højere grad med deres voksne ejere
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.