BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vil man have et godt forhold til sin hund, er nej ikke en naturlig del af dagligdagens ordvalg og slet ikke førstevalget, når den gør noget den ikke må. Grunden til at jeg arbejder med at reducere brugen af nej, er at der let kommer til at ligge en konflikt ved at bruge ordet når responsen udebliver. Når vi siger nej, bliver vi let en lille smule irriteret og utilfreds med vores firbenede ven hvis den ikke reagerer. En irritation der er unødvendig.

Jeg kender fra mig selv, at jo flere gange jeg retter på hunden, kalder på den, siger nej eller bruger lignende korrektions-kommandoer, bliver jeg mere og mere irriteret når hunden ikke reagerer. Hvilket den ofte ikke gør i disse situationer, fordi vi jo er i konkurrence med noget hunden synes er meget mere spændende end en kommando. Det er en del af forklaringen på at den ikke lystrer. Den anden del er hvorvidt kommandoen er indlært. Indlæring af kommandoer kommer jeg ikke ind på i dette indlæg.

Hvorfor skulle hvalpen holde op med at bide i tøjet fordi vi siger nej, når den så gerne vil lege? Hvor skulle den voksne hund holde op med at trække i snoren fordi vi siger nej, når den bare så gerne vil over at snuse til den der busk der lugter så spændende? Hvorfor skulle hunden der hopper op fordi den er glad når vi kommer hjem fordi vi siger nej, når den bare er lykkelig for at vi kommer hjem og vil vise sin glæde?

I disse situationer er konkurrencen hård og et “Nej” er ofte ligegyldig for hunden. Jeg vil formulere det sådan: Vil det fra hundens synspunkt betale sig at lystre? I min erfaring er svaret tit nej. Hunden får ikke noget ud af at lystre, der er bedre end de de er optaget af. Kort sagt i den situation spilder vi en kommando.

Den irritation og nogle gange endda vrede vi kan få, når hunden ikke lystrer, kan hunden mærke. Når jeg bliver irriteret på hunden bliver jeg altid ked af det bagefter, fordi jeg på dette tidspunkt ikke er er den rollemodel som jeg gerne vil være. Desuden tænker jeg om jeg mon har slået et lille mikroskår i vores relation med min utilfredshed.

Mit forslag til at håndtere nej-situationer, er lære dem en anden alternativ adfærd og tilbyde dem noget der er bedre end det de er i gang med og på den måde gøre det let for hunden at vælge den alternative adfærd netop fordi fordi hunden synes det kan betale sig.

Lige med hensyn til hvalpeunoder er regel nummer 1, at fjerne alt de ikke må ødelægge så vidt muligt i steder for at sige nej når de bider i tingene.

 

Eksempler på nej-situationer og alternativ adfærd

En nej-situation hvor hunden hopper op, kunne have den alternative  adfærd at sitte i stedet for. Det trænes således: Idet hunden skal til at hoppe op sig “Sit” og beløn med godbid. Efter noget tid vil standard adfærden i hoppe op-situationer være at sitte.

En anden nej-situation hvor hunden trækker mod noget, kunne have den alternative adfærd at komme hjem. Når hunden trækker hen mod noget, så sig kom og beløn med godbid. For at disse tricks virker er det nødvendigt med både godbidder og at hunden kender den alternative adfærd og kommando.

Hvis “Nej” er nødvendig så sig for eksempel “Nej” efterfulgt af “Kom” og giv godbid for at komme.

Det kræver lidt af os som hundeførere at vælge og planlægge en velegnet alternativ adfærd til vores hund, men anstrengelsen ved at tilbyde hunden en alternativ adfærd som man belønner med godbid vender en træls situation til en positiv situation uden frustration.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

BLOG: Øvehunde på massageuddannelse

09-11-2020 08:41, af John Frank Ahm

Massage er en god ting. Det synes Hope også

BLOG: Hvem træner hvem?

14-12-2020 08:40, af John Frank Ahm

Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation

Blog: Vis din hund verden og den vil elske dig for det - Zacho del 2

06-01-2023 12:55, af John Frank Ahm

Vi er på genbrugspladsen, Zacho og jeg, hvor vi kigger på maskiner, biler og mennesker der smider deres affald i containere. Han er nysgerrig og vil egentligt bare tættere på det hele, også gravemaskinen for at se hvad det er for noget. Vi sætter os på god afstand og spiser godbidder mens han er helt opslugt af alt det der sker omkring ham. Efter at have kigget på det hele i omkring 5 minutter kører vi igen

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.