BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vil man have et godt forhold til sin hund, er nej ikke en naturlig del af dagligdagens ordvalg og slet ikke førstevalget, når den gør noget den ikke må. Grunden til at jeg arbejder med at reducere brugen af nej, er at der let kommer til at ligge en konflikt ved at bruge ordet når responsen udebliver. Når vi siger nej, bliver vi let en lille smule irriteret og utilfreds med vores firbenede ven hvis den ikke reagerer. En irritation der er unødvendig.

Jeg kender fra mig selv, at jo flere gange jeg retter på hunden, kalder på den, siger nej eller bruger lignende korrektions-kommandoer, bliver jeg mere og mere irriteret når hunden ikke reagerer. Hvilket den ofte ikke gør i disse situationer, fordi vi jo er i konkurrence med noget hunden synes er meget mere spændende end en kommando. Det er en del af forklaringen på at den ikke lystrer. Den anden del er hvorvidt kommandoen er indlært. Indlæring af kommandoer kommer jeg ikke ind på i dette indlæg.

Hvorfor skulle hvalpen holde op med at bide i tøjet fordi vi siger nej, når den så gerne vil lege? Hvor skulle den voksne hund holde op med at trække i snoren fordi vi siger nej, når den bare så gerne vil over at snuse til den der busk der lugter så spændende? Hvorfor skulle hunden der hopper op fordi den er glad når vi kommer hjem fordi vi siger nej, når den bare er lykkelig for at vi kommer hjem og vil vise sin glæde?

I disse situationer er konkurrencen hård og et “Nej” er ofte ligegyldig for hunden. Jeg vil formulere det sådan: Vil det fra hundens synspunkt betale sig at lystre? I min erfaring er svaret tit nej. Hunden får ikke noget ud af at lystre, der er bedre end de de er optaget af. Kort sagt i den situation spilder vi en kommando.

Den irritation og nogle gange endda vrede vi kan få, når hunden ikke lystrer, kan hunden mærke. Når jeg bliver irriteret på hunden bliver jeg altid ked af det bagefter, fordi jeg på dette tidspunkt ikke er er den rollemodel som jeg gerne vil være. Desuden tænker jeg om jeg mon har slået et lille mikroskår i vores relation med min utilfredshed.

Mit forslag til at håndtere nej-situationer, er lære dem en anden alternativ adfærd og tilbyde dem noget der er bedre end det de er i gang med og på den måde gøre det let for hunden at vælge den alternative adfærd netop fordi fordi hunden synes det kan betale sig.

Lige med hensyn til hvalpeunoder er regel nummer 1, at fjerne alt de ikke må ødelægge så vidt muligt i steder for at sige nej når de bider i tingene.

 

Eksempler på nej-situationer og alternativ adfærd

En nej-situation hvor hunden hopper op, kunne have den alternative  adfærd at sitte i stedet for. Det trænes således: Idet hunden skal til at hoppe op sig “Sit” og beløn med godbid. Efter noget tid vil standard adfærden i hoppe op-situationer være at sitte.

En anden nej-situation hvor hunden trækker mod noget, kunne have den alternative adfærd at komme hjem. Når hunden trækker hen mod noget, så sig kom og beløn med godbid. For at disse tricks virker er det nødvendigt med både godbidder og at hunden kender den alternative adfærd og kommando.

Hvis “Nej” er nødvendig så sig for eksempel “Nej” efterfulgt af “Kom” og giv godbid for at komme.

Det kræver lidt af os som hundeførere at vælge og planlægge en velegnet alternativ adfærd til vores hund, men anstrengelsen ved at tilbyde hunden en alternativ adfærd som man belønner med godbid vender en træls situation til en positiv situation uden frustration.

Læs også

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: Klikker for de dovne og utålmodige hundeførere

15-03-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at bruge klikker i min hundetræning og det har vist sig at være en af de bedre ideer for både hunden og mig. Vores relation er klart forbedret at at jeg har lært hunden at tænke selv

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

BLOG: Sådan tager vi på ferie med vores hunde - vores dagligdag på tur

12-07-2021 10:07, af John Frank Ahm

Vi elsker at tage på ferie med vores hunde og det gør de også. Ferie med hunde er for os altid noget der foregår i bilen, så de steder vi kan køre til er der vi tager hen

Forsker: Engelske tal er bekymrende

21-01-2021 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem

Blog: Vores første Dirty Paws løb

19-10-2020 09:24, af John Frank Ahm

For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste