BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Jeg træner altid på den måde, at jeg lærer en hund en øvelse uden at bruge kommando. Enten ved at bruge en godbid, klikker, hjælpemidler, mine bevægelser eller en blanding til at lære hunden en ny færdighed. Når hunden så kan øvelsen, sætter jeg kommando på.

Altså når hunden kender øvelsen og er i stand til at udføre den korrekt, giver jeg øvelsen et navn (kommando). På den måde ved hunden præcist, hvad der forventes, så snart øvelsen er indlært.

At lave øvelsen og sætte kommando på senere har flere fordele

  • Hunden ved, hvad der forventes, fordi den kender øvelsen
  • Vores ord får betydning for hunden
  • Hunden har en højere motivation for at lave noget sammen med os
  • Den får en bedre indlæring
  • Det minimerer konflikten mellem os
  • Det forbedrer relationen, fordi træningen bliver sjov

At træne på den måde er sjovere. Det er næsten en leg, for så længe vi ikke sætter kommando på, giver det en følelse af, at vi bare leger. Med kommando er der derimod kommet en vis alvor ind i træningen. Med brug af kommandoer er der basis for både en glæde men også en skuffelse, hvis hunden ikke gør, som vi har bedt om.  At træne øvelsen ind før der sættes kommando på, er for mig en ideel måde at træne på.

Ved at tænke og træne adfærd før signal, vil man stimulere hundens lyst til at træne. Det bliver tydeligt for hunden, at den skal gøre noget for at få en belønning samtidig med, at hunden ved, hvad der forventes. Det er i min optik en ren win-win for både hund og fører.

 

Lære dæk uden brug af kommando

  1. Læg din hånd på jorden med en godbid under.
  2. Lad hunden forsøge at få godbidden.
  3. Når den lægger sig ned for lettere at kunne få fat i godbidden, lader du den få godbidden. Hunden lærer hurtigt, at den skal lægge sig ned for at få godbidden.
  4. Når det fungerer tilfredsstillende, og hunden lægger sig ned, når du lægger en godbid under din hånd, så er det tid at koble en dæk kommando på.
  5. Kommando sættes på, på det tidspunkt hunden er i den sidste del af bevægelsen. I dette tilfælde vil det være, mens den er ved at lægge sig ned.

 

Gå på tæppe

Et andet eksempel kunne være at lære hunden at gå på tæppe (eller i sin kurv). Til at indlære denne øvelse kan man med fordel bruge en klikker. Under denne øvelse kigger du på tæppet i stedet for på hunden.

  1. Læg et tæppe på gulvet
  2. Når hunden viser interesse for tæppet ved at kigge på det, klikker du og smider en godbid på tæppet.
  3. Sætter den en eller flere poter på tæppet, klikker du og smider en godbid på tæppet
  4. Bliv ved med øvelsen, indtil hunden går på tæppet og gerne lægger sig ned. Fortsæt med at tabe godbidder på tæppet.
  5. Det er vigtigt, at du ignorerer forsøg på kontakt fra hunden og er opmærksom på at smide godbidder, når den ikke søger kontakt.
  6. Når ovenstående er indlært, og hunden hurtigt går på tæppet, kan der sættes kommando på.

God fornøjelse

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Blog: Vores første Dirty Paws løb

19-10-2020 09:24, af John Frank Ahm

For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.