BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

Copyright Ridehesten.com
Eksempler på gode godbidder

 

Det er meget forskelligt fra race til race og individ til individ hvor vigtige godbidderne er for dem. Nogle hunde er tilfredse med noget der ligner savsmuld, hvor andre skal have noget lækkert for at ville arbejde hurtigt og fokuseret.

Godbidder bruges som belønning for at have gjort det rigtige: hunden kom hjem, da der blev kaldet, bolden blev bragt tilbage og så videre.

Vil du selv arbejde for mindstelønnen spørger jeg bare og hvorfor skulle din hund lave førsteklasses arbejde for gennemsnitskiks?

Hvorfor ikke gøre det nemt for dig selv og give hunden ordentlige godbidder når i træner?

Min påstand er at en høj løn for veludført arbejde, altså lækre godbidder for et hurtigt tilbageløb på indkald øger hundens interesse i at komme hjem. Hunde er primitive og gør det der kan betale sig. Hvorfor skulle hunden opgive det den er ved for en tør kiks?

Kort sagt så er det min erfaring at gode godbidder øger hundens træningslyst markant.

Gode godbidder bidrager til gode træningssessioner og derigennem et godt forhold. Kort sat så er du, i hundens verdensbillede, værd at være sammen med. Det kan betale sig at være sammen med dig. Vil du have lidt bedre resultater end du har nu, så er min opfordring at  betale med godbidder hunden er vild med.

Copyright Ridehesten.com
Eksempler på gode godbidder

En anden grund til at fokusere på godbidder, er at vi har forstyrrelser vi skal overvinde når vi træner. For at få et godt træningspas skal vi som hundefører være vigtige for hunden. Det kan vi blandt andet blive ved at betale med lækre godbidder når vi træner.

De forstyrrelser vi har når vi træner er det der konkurrerer med os om hundens opmærksomhed. Det kan være at være at vi er udendørs, andre hunde, fært, løbetid, andre dyr, trafik, lyde osv.

Kan vi ikke vinde over forstyrrelserne på træningspladsen og beholde hundens opmærksomhed kan vi ikke træne. Så simpelt er det

For eksempel kan jeg fint træne med tørfoder når vi træner indendørs, men prøver jeg at give det udenfor falder det ofte ud af munden. Her er godbidden blevet ligegyldig. Ved udendørs træning skal betalingen ofte sættes op. Der skal gives bedre godbidder.

Hvad er så bedre godbidder? Det er noget du skal eksperimentere med. Du skal finde ud af hvad din hund godt kan lide. Når du så har fundet ud af hvad der virker, så skift mellem forskellige slags ellers kan du ende med en hund der kun vil træne på roastbeef og det var heller ikke meningen at du skulle ende med en kræsen hund.

Godbidder jeg har succes med er: tørret and, tørret kylling, ostehaps, stegt bacon, bagte suppekødboller/-skinketern og rester af steg. Jeg blander flere ting sammen, så jeg kan belønne særlig god adfærd med særligt lækker godbid.

Under træning fungerer brug af godbidder bedst når de er små og lette at spise så vi hurtigt kan komme videre i programmet. På den måde holdes koncentrationen og træningsflow oppe.

Vær opmærksom på at for nogle hunde og i nogle situationer kan godbidder også blive for gode. Så gode at de slet ikke kan fokusere på træningen. Her skal der arbejdes den anden vej.

Prøv det og se hvad det gør for din hunds fokus og motivation.

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

BLOG: En gåtur er ikke bare en gåtur

23-08-2021 11:59, af John Frank Ahm

Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Adfærd før signal

02-02-2021 11:53, af John Frank Ahm

Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet.  Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

BLOG: Hvem træner hvem?

14-12-2020 08:40, af John Frank Ahm

Træner vi hund eller træner hunden os? Det er da et underligt spørgsmål, for selvfølgelig træner vi hunden. Når vi får en lille sød hundehvalp tager de fleste af os til hvalpemotivation, hvor vi kan træne vores hund og arbejde med basisprincipper, samtidig med at vi får nogle gode stunder med den lille og skaber en god relation

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet