BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Ved træning er der altid den risiko for at vores hunde bliver så afhængige af os at de ikke vil gøre noget uden at de får lov. Det kan være en enkelt øvelse hvor de ønsker at der kommer en ekstra apport kommando eller helt generelt har tabt initiativet og konstant søger tilladelse. Ligesom mennesker kan hunde blive tillært hjælpeløse. Tillært hjælpeløshed kommer af træning hvor hunden konstant gør det forkert og mærker førerens utilfredshed på en eller anden måde. Efter en lang række gentagelser giver hunden op med at forsøge selv og forholder sig afventende.

Jeg ved at det som udgangspunkt ikke er problemet for hvalpe og unghunde men en for hård træning kan bidrage til denne tilstand. Det er en af grundene til at jeg har fokus på at træning skal være sjov. Træningen må gerne være konsekvent men ikke hård. Konsekvent træning behøver ikke at være hård træning. Konsekvent træning er at undlade at give en godbid for dårligt arbejde på en øvelse, hvor du ved at hunden kan gøre det bedre. Konsekvent træning er at hente hunden der er gået af pladsen tilbage og fortsætte træningen. Konsekvent træning er at du er til at regne med. Kort sagt hunden ved hvor den har dig. At den ved at den får ingen godbid for dårligt arbejde osv.

 

Plan B

Som en naturlig del af konsekvent træning arbejder jeg med begrebet plan B i mit arbejde med hundene.

Plan B er hvad du gør når hunden ikke gør som forventet. Rent indlæringsmæssigt er plan B et vigtigt element i indlæringen af en øvelse. Ved at have en plan B og ikke mindst eksekvere den når det kikser for hunden, så har du stadig et succesfuldt træningspas. Træningen er succesfuld fordi du har vist hunden at det ikke kunne betale sig at gøre noget andet end hvad du bad om. Efter overraskende få gentagelser stopper hunden med den uønskede adfærd simpelthen fordi det ikke kunne betale sig. Hvis man som hundefører selv er konsekvent.

Plan B er for eksempel når hunden forsøger at tage en godbid du har i hånden og du derfor lukker hånden eller flytter hånden. Det er også der hvor du har bedt hunden om at hente en genstand og den forsøger at tage en godbid der ligger i en madskål i stedet. Plan B er i denne situation at du træder et skridt frem så hunden ikke kan nå godbidden, eller hvor du eller en hjælper fjerner skålen.

For at kunne bruge plan B som en del af træningen er det nødvendigt at gøre sig et par tanker om mulige

udfald af øvelsen og tilsvarende plan B handlinger.

Jeg synes plan B fungerer bedst hvis det er rent fysisk dvs. er kommandoløs. Altså bare fjerne genstanden fra hunde uden at sige noget til hunden. Eller hvor hunde er gået, bare hente den og fortsætte.

 

Træningscyklussen

Træningscyklussen kan hjælpe med til at styrke selvstændigheden og tydeligheden i træningen. Træningscyklussen er med til at tydeliggøre hvem der arbejder og hvornår. Træningscyklussen består af to faser en arbejdsfase og en belønningsfase. I arbejdsfasen arbejder hunden med at løse opgaven som for eksempelt at hente en bold. Mens hunden arbejder forholder vi os helt i ro og med lukket mund, afventende. Det er vigtigt at give hunden både ro og tid til at arbejde og få succes med opgaven. Jeg ser ofte at 5-10 sekunders ekstra ventetid i forhold til det hundeføreren ville give er forskellen med success og fiasko.

Når hunden har løst opgaven, som i dette tilfælde var at bringe bolden hjem går vi over i belønningsfasen. I belønningsfasen er det hundeføreren der arbejder. Arbejdet kan være at give godbidder for godt arbejde, rose hunden eller lege med den.

Træningscyklusmodellen er en god rettesnor i forhold til at planlægge og evaluere sin træning bagefter. Hvad gjorde hunden? Kunne jeg forholde mig i ro mens hunden arbejdede? Huskede jeg at belønne hunden for godt arbejde?

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

BLOG: Sådan gør du når din hund snapper efter godbidder

17-11-2020 12:10, af John Frank Ahm

Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem

Forsker: Engelske tal er bekymrende

21-01-2021 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

Blog: Vores første Dirty Paws løb

19-10-2020 09:24, af John Frank Ahm

For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret

BLOG: En gåtur er ikke bare en gåtur

23-08-2021 11:59, af John Frank Ahm

Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.

BLOG: Tænk dig om før du siger nej til din hund

30-11-2020 08:06, af John Frank Ahm

Det er nærliggende at sige nej, når hvalpen eller den voksne hund gør noget den ikke må. Især er det umiddelbart en dårlig ide at sige nej, når det er til en hvalp. For hvordan skulle den forstå den kommando? Har vi lært den nej kommandoen eller er det bare en refleks hos os at sige nej? Jeg synes i det hele taget det er problematisk at sige nej til sin hund, uanset om det er en hvalp eller en voksen hund uden at tilbyde en anden alternativ adfærd som erstatning for det den ikke må

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt