BLOG: Opbygning af din egen træning

23-03-2021 15:20, af John Frank Ahm

Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Ved træning er der altid den risiko for at vores hunde bliver så afhængige af os at de ikke vil gøre noget uden at de får lov. Det kan være en enkelt øvelse hvor de ønsker at der kommer en ekstra apport kommando eller helt generelt har tabt initiativet og konstant søger tilladelse. Ligesom mennesker kan hunde blive tillært hjælpeløse. Tillært hjælpeløshed kommer af træning hvor hunden konstant gør det forkert og mærker førerens utilfredshed på en eller anden måde. Efter en lang række gentagelser giver hunden op med at forsøge selv og forholder sig afventende.

Jeg ved at det som udgangspunkt ikke er problemet for hvalpe og unghunde men en for hård træning kan bidrage til denne tilstand. Det er en af grundene til at jeg har fokus på at træning skal være sjov. Træningen må gerne være konsekvent men ikke hård. Konsekvent træning behøver ikke at være hård træning. Konsekvent træning er at undlade at give en godbid for dårligt arbejde på en øvelse, hvor du ved at hunden kan gøre det bedre. Konsekvent træning er at hente hunden der er gået af pladsen tilbage og fortsætte træningen. Konsekvent træning er at du er til at regne med. Kort sagt hunden ved hvor den har dig. At den ved at den får ingen godbid for dårligt arbejde osv.

 

Plan B

Som en naturlig del af konsekvent træning arbejder jeg med begrebet plan B i mit arbejde med hundene.

Plan B er hvad du gør når hunden ikke gør som forventet. Rent indlæringsmæssigt er plan B et vigtigt element i indlæringen af en øvelse. Ved at have en plan B og ikke mindst eksekvere den når det kikser for hunden, så har du stadig et succesfuldt træningspas. Træningen er succesfuld fordi du har vist hunden at det ikke kunne betale sig at gøre noget andet end hvad du bad om. Efter overraskende få gentagelser stopper hunden med den uønskede adfærd simpelthen fordi det ikke kunne betale sig. Hvis man som hundefører selv er konsekvent.

Plan B er for eksempel når hunden forsøger at tage en godbid du har i hånden og du derfor lukker hånden eller flytter hånden. Det er også der hvor du har bedt hunden om at hente en genstand og den forsøger at tage en godbid der ligger i en madskål i stedet. Plan B er i denne situation at du træder et skridt frem så hunden ikke kan nå godbidden, eller hvor du eller en hjælper fjerner skålen.

For at kunne bruge plan B som en del af træningen er det nødvendigt at gøre sig et par tanker om mulige

udfald af øvelsen og tilsvarende plan B handlinger.

Jeg synes plan B fungerer bedst hvis det er rent fysisk dvs. er kommandoløs. Altså bare fjerne genstanden fra hunde uden at sige noget til hunden. Eller hvor hunde er gået, bare hente den og fortsætte.

 

Træningscyklussen

Træningscyklussen kan hjælpe med til at styrke selvstændigheden og tydeligheden i træningen. Træningscyklussen er med til at tydeliggøre hvem der arbejder og hvornår. Træningscyklussen består af to faser en arbejdsfase og en belønningsfase. I arbejdsfasen arbejder hunden med at løse opgaven som for eksempelt at hente en bold. Mens hunden arbejder forholder vi os helt i ro og med lukket mund, afventende. Det er vigtigt at give hunden både ro og tid til at arbejde og få succes med opgaven. Jeg ser ofte at 5-10 sekunders ekstra ventetid i forhold til det hundeføreren ville give er forskellen med success og fiasko.

Når hunden har løst opgaven, som i dette tilfælde var at bringe bolden hjem går vi over i belønningsfasen. I belønningsfasen er det hundeføreren der arbejder. Arbejdet kan være at give godbidder for godt arbejde, rose hunden eller lege med den.

Træningscyklusmodellen er en god rettesnor i forhold til at planlægge og evaluere sin træning bagefter. Hvad gjorde hunden? Kunne jeg forholde mig i ro mens hunden arbejdede? Huskede jeg at belønne hunden for godt arbejde?

Copyright Ridehesten.com

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: En gåtur er ikke bare en gåtur

23-08-2021 11:59, af John Frank Ahm

Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.

DKK fik en fin sølvmedalje fra 1919

12-11-2022 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub

BLOG: Klikker for de dovne og utålmodige hundeførere

15-03-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at bruge klikker i min hundetræning og det har vist sig at være en af de bedre ideer for både hunden og mig. Vores relation er klart forbedret at at jeg har lært hunden at tænke selv

BLOG: Hvalpen Zacho flytter ind

16-12-2022 08:44, af John Frank Ahm

Vi har føjet en ny hund til vores lille kennelfamilie og hvalpen Zacho er flyttet ind hos os. Zacho kom hertil som 8 uger gammel, og er ligesom vores andre hunde, en welsh springer spaniel. Han er den første hund vi har importeret fra Holland.

 

BLOG: Vil du selv spise det lort? - om at give ordentlige godbidder

22-12-2020 07:24, af John Frank Ahm

Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?

BLOG: Hold nu fast i dine beslutninger

23-11-2020 12:13, af John Frank Ahm

Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem

BLOG: Øvehunde på massageuddannelse

09-11-2020 08:41, af John Frank Ahm

Massage er en god ting. Det synes Hope også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.