Grunden til at jeg tager dette emne op, er selvom der er meget fokus på socialisering og miljøtræning af hvalpe, både hos opdrættere og i nogen grad også hos familierne hvor hvalpene flytter til, ser jeg efterfølgende indimellem eksempler på at det ikke bliver vedligeholdt med dårligere fungerende hunde som resultat.
Den gængse opfattelse er at socialisering og miljøtræning skal foretages inden hvalpen er 12-16 uger gammel. Det er i den periode det er særlig vigtigt at fokusere på denne træning. Træningen giver en god basis for at gøre hundehvalpen tryg i mange situationer. Efter de 12-16 uger lukker det såkaldte socialiseringsvindue. At vinduet lukker betyder ikke at det er værdiløst at fortsætte socialisering og miljøtræningen, men at effekten af træningen er mindre.
Socialisering og miljøtræning er således ikke en engangs-træning hvalpen får hos opdrætteren og i bedste fald de første måneder hos den nye familie. Det er med socialisering og miljøtræning som med træning i motionscenter. Holdes træningen ikke ved lige, skrumper musklerne. Sådan er det også med socialisering og miljøtræningen. Holdes den ikke ved lige kan hunden blive mindre tryg i nye situationer eller hurtigere blive mentalt fyldt op.
Heldigvis er den mentale robusthed, ligesom med muskler til at genoptræne. Jeg har bemærket at hunde, der har være godt socialiseret og miljøtrænet er betydeligt hurtigere at genoptræne i forhold til en hvalp der ikke var blevet trænet overhovedet.
Det er min erfaring at fortsat socialiserings træning livet igennem bidrager til en velstimuleret og tryg hund med en god mental robusthed.
Hvad er det så, det socialisering og miljøtræning?
Socialisering er at se og mødes med andre levende væsener, både mennesker og dyr.
Ved socialisering på mennesker er det mange typer og aldre jeg tænker på. Udover at møde børn og voksne er det også værd at fokusere på mennesker i forskelligt arbejdstøj, forskellige hudfarver, mænd med skæg og skaldede mennesker. Derudover har jeg lagt mærke til at sproget betyder noget for hunden.
Jeg har selv oplevet når et menneske taler med accent reagerer nogle hunde med at holde afstand, gø eller at gå sin vej. En af vores hvalpekøbere er berider og han tager hunden med på arbejde på rideskolen. En af de ansatte var fra Polen og talte med accent. Hunden gøede lidt af ham i starten fordi den synes han var usædvanlig og der gik noget tid før hunden accepterede ham.
Socialisering med andre dyr og hunde behøver ikke at være ved at lukke dem ind i en indhegning og lade dem lege selv. Bare det at kigge på andre dyr er tilstrækkeligt for gode resultater når der snakkes om socialisering.
Vi har selv god erfaring ved at gå en tur med de hunde der skal socialiseres. Mens de går og snuser i vejkanten med ca 2 meters afstand kigger de hinanden an. På mit hvalpetræningshold er fælles gåtur i byen en fast del af træningen. Det er ikke ualmindeligt at hvalpeejere bemærker hvor usædvanligt rolige hundene er.
Miljøtræning er at tage hunden med til steder den ikke er vant til at være. Min tommelfingerregel er at man skal gå derhen hvor man ikke bor. Det vil sige bor man på landet skal hunde ind til byen og omvendt. Miljøtræning er at se trafik, gågade, banegård, høje bygninger, parker, skov, marker osv.
Ikke bare gå den samme tur to gange om dagen. Kom nu afsted med din hvalp og unghund, ud at gå ture nye steder se og snuse til verden. Den vil elske dig for det.
Læs eventuelt mere i bogen Valpesocialisering af norske Gry Løberg
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, som du kan møde på Crazy Dog Days ved Give
Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling
Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem
Jeg kan bestemt ikke lide at blive nappet i fingrene når jeg vil give hunden en godbid. Det kan være ret voldsomt at blive nappet i fingrene og det kan være alt fra et lille nap der næsten ikke kan mærkes til at blodet springer og plaster må findes frem
Vores hunde elsker at gå tur. Især er vores mellemste hund Essie klar når der rasles med nøgler eller hundesnore. Hun er altid frisk på en gåtur. Vi kalder hende i sjov husets gåturs junkie, men det passer meget godt på hvor meget det betyder for hende at komme ud og få luftet ørene og noget i næsen.
For mig er det vigtigt at vi giver vores hunde, både hvalpe og voksne en palette af forskellige indtryk, så de vedbliver at være trygge og nysgerrige livet igennem. Det er bare så meget nemmere at have en hund der er tryg. En hund man altid kan tage med sig i forvisning om at det bliver en dejlig tur med gode oplevelser for begge. Derfor går jeg så meget op i at tage hundene og hvalpene med på oplevelsesture, for at de på egen hånd kan opleve verden uden for matrikelnummeret
Jeg har lært det på den hårde måde. Godbidder er ikke bare godbidder. Det er ikke ligegyldigt hvad du tager med i godbidstasken, når du træner med hunden. I særdeleshed ikke hvis du går efter gode resultater. Hvem gider at lave noget for kedelige tørre kiks?
Jeg opfordrer altid kommende hvalpekøbere til at gøre sig tanker om, hvad deres krav til den voksne hund er, før hvalpen flytter ind. Jo mere afklarede de er med hensyn til husreglerne for hvad hvalpen må og ikke må, jo bedre er de forberedt. At afklare reglerne på forhånd gør dagligdagen lettere, når de efter kort tid får den lille spilopmager hjem
Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund
Hannibal forsvandt efter et indbrud. Siden er han ikke blevet set. Nu har ejer Daniel Christensen fået at vide, at Hannibal er fundet død
I morges brændte et hus ned i Brovst i Nordjylland. Husets fem hunde blev reddet ud af tre heltemodige personer
Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge
Her får du månedens klumme fra HUNDEN
Man hører ofte, at man skal belønne hunden med godbidder, når man træner den. Men hvad gør man, hvis hunden ikke gider de lækre hapser
Vi har været i arkivet med de sort/hvide fotos. Der har vi fundet tre billeder, som vi har lavet til en lille gætteleg
Det er blevet forår og dermed også tid til et dejligt forårsnummer af HUNDEN.
Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme
Så er billederne fra Roskilde på nettet
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her